DECLARACIONS A BERLÍN

Felipe González afirma que ell ja hauria aplicat l'article 155 a Catalunya

L'expresident del Govern espanyol critica Rajoy per no actuar amb mà dura i suspendre l'autonomia, i descarta la mediació internacional i la via judicial

icoy34436108 felipe gonzalez161028181425

icoy34436108 felipe gonzalez161028181425 / AGUSTIN CATALAN

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'expresident del Govern Felipe González ha tornat a ser contundent amb la qüestió catalana. Reunit aquest dissabte a Berlín per a la celebració del 25è aniversari de la mort de l'excanceller socialdemòcrata alemany Willy Brandt, ha advocat per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que suspendria 'de facto' l'autonomia de Catalunya. "Jo hauria suspès els responsables que han violentat la Constitució i l'Estatut d'autonomia en les seves funcions i hauria mirat d'excloure la via penal i la via dels jutges”, ha assegurat.

Recalcant que només parla en nom seu, l'exlíder del PSOE ha criticat el Govern de Mariano Rajoy per la seva inacció en la que ja és la pitjor crisi política de la història recent d'Espanya. "M'inquieta quan Rajoy diu: 'No m'obliguin a fer el que no vull fer', perquè jo creia que li pagàvem per fer el que ha de fer", ha afirmat.

Malgrat que per González és "legítim defensar un projecte independentista”, ha remarcat que aquesta via no pot promoure's “trencant les regles del joc”. D'aquesta manera, segons el seu parer, el Govern espanyol ja hauria d'haver aplicat l'article 155 i demostrar que hi ha conseqüències per a aquells que "trenquen la convivència”. “Han de saber que hi ha un Estat de Dret i una democràcia que s'ha de respectar”, ha postil·lat l'expresident, actualment conseller de l'empresa energètica Gas Natural. 

No a la mediació internacional

Amb aquestes declaracions, l'exlíder del PSOE deixa clar que és partidari d'una via dura per la qual ja han apostat altres antics mandataris del partit com Alfonso Guerra i José Bono. Unes paraules que també s'interpreten com un gest de pressió interna a l'actual direcció socialista. Així, ha afegit que el PSOE hauria de recolzar el Govern espanyol si aquest fa "el que ha de fer”.

Notícies relacionades

Tot i que ha explicat que "sempre és lamentable que hi hagi ferits”, González ha insistit a dir que els cossos de seguretat van actuar com a policia judicial en l'operació de l'1-O i ha carregat contra els Mossos, de qui opina que van actuar correctament durant anys “fins que s'han contaminat de la política equivocada dels representants del Govern català".

González descarta així mateix la possibilitat d'una mediació internacional. "No he sentit ni una sola raó que la justifiqui”, ha apuntat, considerant que es tracta d'un "soroll de cascavells” que només interessa a Barcelona.