PROCÉS INDEPENDENTISTA

Milers de persones es vesteixen de blanc a tot Espanya per demanar diàleg

Els manifestants han sigut convocats a través de les xarxes socials a Barcelona, Madrid i altres ciudatsts amb el lema '¿Parlem? ¿Hablemos?'

fcasals40446714 a woman holds up a sign that redads  shall we talk   in cata171007124330

fcasals40446714 a woman holds up a sign that redads shall we talk in cata171007124330 / ERIC GAILLARD

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Barcelona

Milers de persones vestides de nítid blanc, amb globus i cartells a joc, han omplert aquest dissabte places i carrers davant dels consistoris de BarcelonaMadridSevillaGranada, Bilbao, Pamplona Valladolid per reclamar diàleg entre l'Estat i la Generalitat. Amb el lema 'Espanya és millor que els seus governants. ¿Parlem? ¿Hablamos?', el clam de ciutadans anònims ha ressonat per deixar clar que el dilema només es pot resoldre mitjançant l'acord. 

La iniciativa, impulsada per la societat civil a través de les xarxes socials i els sistemes de missatgeria mòbil, ha aconseguit omplir la plaça Sant Jaume de Barcelona, lloc que alberga l'Ajuntament de Barcelona i el Palau de la Generalitat, a crits de 'Volem pau', 'Parlem o no avancem', 'Els carrers són de tots'. Els 5.500 assistents, segons la Guàrdia Urbana, han clamat a tots dos Executius "que facin la seva feina" i que aportin "més solucions", i s'han dirigit a la seu del Govern català reprenent l'"així, no" que va llançar el president Carles Puigdemont al Rei en senyal de rebuig a una declaració unilateral d'independència (DUI). 

Els organitzadors han rebutjat en tot moment la presència de banderes i insígnies partidistes, però personalitats de la primera línia política, com el líder del PSCMiquel Iceta, hi han assistit com uns ciutadans més. Iceta ha assegurat que la mobilització "està dient als polítics que han fallat i que no han estat a l'altura de la seva responsabilitat", però ha assenyalat que "encara s'hi és a temps de parlar i resoldre". Amb ell, s'ha pogut veure al segon tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, que ha animat a la participació a través de Twitter. L'alcaldessa de Barcelona, {Ada} {Colau}, també ha mostrat el seu suport a la iniciativa "des de la fraternitat, el diàleg i la creativitat", i ha considerat "esperançador" que la ciutadania s'organitzi per desbloquejar el conflicte. 

La quotidianitat d'aquesta plaça tan concorreguda no s'ha vist interrompuda per la multitud de manifestants, sinó que, de fet, ha coincidit amb un casament al consistori. Els aplaudiments, a les 12 en punt, han propagat el clam per començar els càntics a favor del diàleg.

Cibeles també de blanc   

Notícies relacionades

La concentració s'ha repetit davant els ajuntaments de moltes localitats espanyoles. A Madrid, milers de persones s'han reunit seguint les consignes a prop de la font de Cibeles. El cèntric passeig del Prado de la capital s'ha tallat per aquesta mobilització i una altra pròxima de caràcter unionista, informa Iolanda Mármol. Part dels que portaven banderes espanyoles han baixat fins a la concentració prodiàleg a increpar els que es concentren amb samarretes blanques, però la policia ha contingut els enfrontaments. Els agents han obert un cordó de seguretat entre tots dos col·lectius, i han deixat a un costat els crits de "Viva Espanya"; i, a l'altre, els de "Catalunya no està sola".

Un manifest difós a les xarxes socials afirma que el conflicte actual no el resoldran els polítics "irresponsables", sinó que serà necessària "la gent, el diàleg i la convivència".