REVISTA DE PREMSA

Els espanyols prefereixen un pacte de Govern PSOE-C's, segons un sondeig d''El País'

Els votants castiguen la passivitat de Rajoy i premien Sánchez, que es distancia de Podem

'Abc' espanta els seus lectors amb l'"Espanya en pausa" i adverteix: "La paràlisi política passa factura"

portada-el-punt-avui-07-02-2016

portada-el-punt-avui-07-02-2016

5
Es llegeix en minuts

La possibilitat o no d'un acord per a la investidura de Pedro Sánchez és l'assumpte majoritari a les primeres pàgines del diumenge del quiosc de Madrid i Barcelona, encara que vist des d'aspectes diferents i amb diferent jerarquia informativa. Entre les aportacions al debat polític, 'El País' publica una enquesta pròpia, realitzada després que el rei Felip VI encarregués al líder socialista buscar suports per formar Govern. Segons el sondeig, la majoria dels enquestats (51%) prefereixen un Govern del PSOE amb Ciutadans, mentre que la coalició que tindria menys suport seria la del partit socialista amb Podem i IU, que tindria un 60% en contra. L'estudi demoscòpic destaca que els electors castiguen la passivitat de Mariano Rajoy, a qui molts no perdonarien que renunciés a iniciar les converses quan va rebre, el primer, l'encàrrec del Monarca. En canvi, els enquestats premien l'intent de Sánchez d'arribar a pactes, destaca el diari madrileny, i assegura que aquest reconeixement ciutadà li atorgaria ara tres punts d'avantatge a les urnes sobre la formació que lidera Pablo Iglesias.

DARDS I PUNYALS CONTRA SÁNCHEZ

També 'La Razón' recorre a un sondeig propi per escombrar cap a casa, és a dir, posar el dit a la llaga independentista. Aquest rotatiu subratlla que només l'1% dels votants del PSOE recolzen pactar amb Podem i els independentistes, cosa que, segons la seva opinió, elimina l'"única opció aritmètica que asseguraria una investidura de Sánchez". L'enquesta precisa que el 36,9% dels simpatitzants socialistes prefereixen una aliança del PSOE amb Ciutadans, mentre que el 29% es decantaria per un pacte en què només hi hagi Podem i IU. I 'La Razón' afegeix un dard personal al líder socialista: "Si bé la majoria (d'enquestats) creuen que ha de seguir encara que fracassi, el 40% opina que se n'hauria d'anar".

Però, per a dard o punyal amenaçant contra el secretari general del PSOE, el que recull a la seva primera pàgina 'El Mundo'. Sota el titular "El segon assalt de Díaz contra Sánchez", el diari madrileny assegura que la presidenta andalusa dissenya un pla per rellevar l'actual líder si fracassa en la seva tasca de formar Govern. En els plantejaments de Susana Díaz hi hauria l'intent d'evitar les primàries per ser ella l'única aspirant a la secretària general. No obstant, 'El Mundo' dedica el seu primer titular de portada a la inestabilitat d'un altre líder en el seu propi partit, en aquesta ocasió, Rajoy. I ho fa amb una entrevista amb el president de la Xunta, Alberto Fernández Feijóo, en què el líder del PP gallec afirma: "Em dono un mes i mig per decidir què faig". A les pàgines interiors, la declaració destacada del polític, sovint assenyalat com el més ben col·locat per substituir Rajoy, és aquesta: "Sóc lleial. Si Rajoy decideix tornar a presentar-se el recolzaré".

DEL VERMELL I GROC, AL NEGRE

Un cop que Rajoy no és el candidat real, 'Abc' opta per insistir a posar la por al cos amb aquest impàs de Govern en funcions i davant els complexos escacs de pactes gairebé impossibles. Amb un gràfic "Espanya en pausa", sostingut sobre una bandera espanyola que cobreix la portada i, al mig, el símbol de "pausa", el diari conservador alerta: "La paràlisi política passa factura" i recull el resum de la seva informació interior: "Experts, empresaris, banca i la Unió Europea alerten de més atur, descens del PIB, fuga d'inversions i una prima de risc inestable el 2016 si persisteix la incertesa".                          

TITULARS DE LES PORTADES

El País: "Enquesta Metroscopia. La majoria de votants prefereixen un Govern PSOE-Ciutadans. Els electors castiguen la passivitat de Rajoy i premien l'intent de Sánchez, que obre una distància de tres punts sobre Podem"; "La indústria del petroli aprèn a viure a menys de 50 dòlars barril. La caiguda del preu enfonsa els comptes de les grans companyies"; "La UE reclama a Turquia que obri la frontera a milers de refugiats sirians"; "Els polítics roben pla en la gala dels Goya".

El Mundo: "'Em dono un mes i mig per decidir què faig'. Entrevista a Alberto Núñez Feijóo, president de Galícia"; "El segon assalt de Díaz contra Sánchez. La presidenta andalusa dissenya al palau de San Telmo el seu pla per rellevar el secretari general si aquest fracassa. Intentarà evitar les primàries sent l'única aspirant"; "La nova vida de Teresa, la infermera de l'Ebola"; "Carmena, en problemes pels 'titelles d'ETA'"; "El cine es reivindica davant els polítics als Goya".

Abc: "Espanya en pausa. La paràlisi política passa factura. Experts, empresaris, banca i la Unió Europea alerten de més atur, descens del PIB, fuga d'inversions i una prima de risc inestable el 2016 si persisteix la incertesa".

La Razón: "Només l'1% dels votants del PSOE recolzen pactar amb Podem i independentistes. Els simpatitzants del partit rebutgen l'única opció aritmètica que asseguraria una investidura de Sánchez. Un 36,9% prefereix una aliança amb Ciutadans i un 29% una altra en què només hi hagi Podem i IU. Divisió sobre el futur del líder: si bé la majoria creu que ha de seguir encara que fracassi, el 40% opina que se n'hauria d'anar"; "L'altra investidura dels Goya. Pablo Iglesias es posa esmòquing i Pedro Sánchez hi va sense corbata"; "Els titellaires de Carmena, a la presó per exalçar ETA".

La Vanguardia: "Sánchez veu marge per assolir un acord de govern. El socialista, que rep el suport del PNB, admet que és 'complicat i difícil'. Rajoy apressa el líder del PSOE i insisteix en la 'gran coalició'"; "Mas impulsa una plataforma per ampliar el centre sobiranista"; "El jutge deixa en llibertat amb càrrecs el pederasta dels Maristes"; "Els descontents marquen la pauta a Nou Hampshire"; "Iberia tornarà a tenir vols de llarga distància des del Prat".

EL PERIÓDICO: "El pederasta va campar al seu aire durant anys", "Sánchez veu 'elements' per a l'acord i acosta postures amb el PNB"; "El preu dels pisos de lloguer de BCN es dispara després de cinc anys de baixades"; "'Truman' triomfa als Goya".

Notícies relacionades

Ara: "El saqueig del País Valencià"; "'Truman' triomfa als Goya"; "Amposta és prepara per a una marxa històrica".

El Punt Avui: "Rajoy pressiona per a la gran coalició"; "CDC inicia la refundació"; "Llibertat restringida per a l'exprofessor acusat de pederàstia"; "500 activacions del pla antiablació en 4 anys"; "Els gran perjudicats de la caiguda del petroli".