CRISI MIGRATÒRIA

Dos anys de la mort del nen Aylan

Save the Children insisteix en la vigència del drama dels refugiats amb una simulació d'ofegats

Acte de Save the Children a la plaça Colón de Madrid amb motiu del segon aniversari de la mort del nen refugiat Aylan. / periodico

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Save the Children ha recreat aquest divendres a la plaça de Colón de Madrid una platja amb prop de 500 siluetes -una per cada nen refugiat mort al Mediterrani- per rendir homenatge a les víctimes i per recordar a la Unió Europea que, si els Estats segueixen sense establir vies segures i legals per a les persones que fugen de la violència i el conflicte, la xifra de morts i desapareguts al mar no pararan d'incrementar-se.

L'organització ha desenvolupat aquesta acció quan es compleixen dos anys de la mort d'Aylan Kurdi, el nen refugiat sirià de tres anys que va ser trobat sense vida a les costes turques. "Dos anys després, lluny de reduir-se el nombre de morts al Mediterrani i sense cap mena de resposta per part de la UE per impedir-ho, la xifra de nens refugiats ofegats mentre intentaven arribar a les costes europees puja, almenys, a més de 500, segons dades de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM)", denuncia Save the Children. Segons l'oenagé, les polítiques basades en la seguretat i no en els drets humans "no només provoquen morts, sinó que impedeixen als que sí que han pogut arribar-hi desenvolupar una vida plena a Europa".

Save the Children ha recordat que el 26 de setembre s'acaba el termini perquè Espanya compleixi el seu compromís d'acollir més de 17.337 refugiats. "A 26 dies perquè s'acabi aquest període només han arribat al nostre país 1.888 persones, un 10,8% de la xifra a què es va comprometre. Mentrestant, més de 62.000 refugiats continuen bloquejats a Grècia, incloent-hi 14.300 a les illes. D'aquests, 20.300 són nens i 2.200 han fet el viatge sols", ha afegit.

Nens que viatgen sols

Pel director general de Save the Children, Andrés Conde, "la falta de voluntat política dels estats europeus per impedir que més persones morin ofegades, entre elles centenars de nens, és totalment inadmissible". "La prioritat en aquesta crisi ha de ser salvar vides i no frenar el flux migratori. A més de les víctimes, en l'actualitat hi ha més de 26.000 nens refugiats atrapats a Grècia i als Balcans, en una situació terrible i degradant", ha subratllat.

"Molts d'aquests nens viatgen sols i corren el risc de patir explotació, violència i tràfic de persones a causa de les restrictives polítiques frontereres i als inadequats sistemes de protecció", ha denunciat Conde.

Notícies relacionades

En aquest context, Save the Children ha exigit a la Unió Europea que millori les vies segures i legals perquè els refugiats puguin sol·licitar asil als països d'origen o trànsit i asseguri unes polítiques de retorn basades en el respecte dels drets humans; i que formi part de les operacions de recerca i rescat de migrants i refugiats al Mediterrani i faciliti la feina de les organitzacions humanitàries en aquestes operacions.

Finalment, demana que, en els programes de reubicació i reassentament, es prioritzi la infància, especialment els menors estrangers no acompanyats, que segueixen esperant a Grècia, els Balcans i Itàlia. "Els procediments haurien de tenir sempre en compte l'interès superior del menor, així com les necessitats, habilitats i preferències dels sol·licitants d'asil", ha dit.