CAP A L'ELISI

"Només Fillon pot frenar el cop de Le Pen"

"Fillon, aguanta. França et necessita", coregen els simpatitzants del candidat conservador a l'esplanada de Trocadéro.

ETILAU5853. Paris (France), 05/03/2017.- Supporters of ’Les Republicains’ party candidate for the 2017 French presidential elections, Francois Fillon wave flags during a meeting organized to support him on the Place du Trocadero in Paris, France, 05 March 2017. For the past few days, the candidate has seen most of his supporters leaving as he is under justice scrutiny. France holds the first round of the 2017 presidential elections on 23 April 2017. (Elecciones, Francia) EFE/EPA/IAN LANGSDON

ETILAU5853. Paris (France), 05/03/2017.- Supporters of ’Les Republicains’ party candidate for the 2017 French presidential elections, Francois Fillon wave flags during a meeting organized to support him on the Place du Trocadero in Paris, France, 05 March 2017. For the past few days, the candidate has seen most of his supporters leaving as he is under justice scrutiny. France holds the first round of the 2017 presidential elections on 23 April 2017. (Elecciones, Francia) EFE/EPA/IAN LANGSDON / IAN LANGSDON (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

L’última vegada que els electors de la dreta francesa es van reunir a l’esplanada de Trocadéro desde la qual els turistes es fan la foto amb la torre Eiffel al fons va ser fa cinc anys. Llavors corejaven el nom de Nicolas Sarkozy, candidat a les presidencials que rivalitzava contra el que va acabar arrabassant-li l’Elisi: François Hollande. Ahir va ser François Fillon qui va congregar els seus seguidors al mateix lloc, però no per vèncer el seu adversari en la carrera presidencial sinó per convèncer la seva família política que segueix sent un bon candidat. No és clar que ho aconsegueixi, però els militants que van viatjar de tot França per donar-li suport el van animar a no tirar la tovallola restant així transcendència als seus pecats judicials. «No espero que el president sigui un sant. I, en tot cas, Fillon és el que té el millor programa per a França. Espero que es mantingui per poder votar per ell perquè, si no, no hi ha cap bona solució», comenta Luise Marie, professional liberal de 30 anys. Per a Luc, metge de 61 anys, i la seva dona, Laure, infermera de 57, l’actual candidat és l’únic que pot parar la ultradreta. «Cap altre podrà impedir que Marine Le Pen arribi al poder. Macron no ho aconseguirà». La parella està convençuda que Fillon ha sigut una «víctima» perquè es donava per fet que seria president.

    

És la mateixa tesi que defensa Giselle, una jubilada de 73 anys que viu al nord de França, a prop de Lilla. «Ja sé que la premsa estrangera ens veu com una República bananera, però segueixo Fillon des que era primer ministre i si l’ataquen ara és perquè és perillós per a l’esquerra», diu mentre la multitud coreja: «Fillon, aguanta. França et necessita».

Notícies relacionades

  

 A Charles, de 19 anys i estudiant a Londres, el molesta que la seva situació judicial sigui tan compromesa, encara que defensa la presumpció d’innocència i critica que el partit consideri Juppé com a recanvi. «No em sembla just que es parli de substituir-lo per Alain Juppé, un senyor que va estar condemnat pel mateix problema de llocs de treball ficticis», recorda.