crisi en la dreta francesa

Fillon intenta salvar la seva candidatura amb una manifestació multitudinària

Reuneix els seus seguidors a Trocadéro per mostrar que té el suport de les bases

No es retirarà encara que està disposat a escoltar "els que abandonen el vaixell"

 

  / CHRISTOPHE ENA / AP

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Les pròximes hores seran crucials per al candidat de la dreta francesa a les eleccions presidencials. El futur de François Fillon depèn cada vegada més de la seva pròpia família política que dels electors que el van votar en massa en les primàries del mes de novembre passat. Als uns i als altres es va dirigir Fillon ahir des de la plaça de Trocadéro de París, escenari d’una manifestació de suport a un candidat debilitat per una futura imputació judicial i abandonat per almenys 250 diputats i nombrosos col·laboradors.

    

Amb la Torre Eiffel al fons, envoltat de banderes tricolors i suportant el vent i la pluja com si fossin una metàfora del temporal que sacseja el partit Els Republicans, Fillon va reiterar que va ser un «error» haver contractat la seva dona com a assistent parlamentària. 

  

 «Més enllà de les traïcions i del calendari judicial, jo tinc la culpa que el projecte que represento es trobi amb tants obstacles», va assenyalar. Va admetre haver fet examen de consciència i va invitar els seus companys de partit a imitar-lo. «Jo he tingut el meu examen de consciència i no li desitjo a ningú fer-ho en unes condicions semblants. Us toca ara a vosaltres fer el vostre», va proclamar davant d’unes 40.000 persones, lluny de les 200.000 de què parlaven els organitzadors.

    

Combatiu, però més moderat que quan dimecres passat va llançar un atac ferotge als jutges que l’han citat per imputar-lo per un possible delicte de malversació de fons, Fillon no va repetir a Trocadéro el mantra que mantindrà la seva candidatura contra vent i marea.

No obstant, quan se li va preguntar hores més tard a France 2 si es retiraria de la carrera a l’Elisi va respondre: «No». «La meva decisió es recolza en una manifestació popular que tots es pensaven que seria un fracàs», va explicar. «Ningú pot impedir-me avui ser candidat», va afegir. Fillon va defensar davant dels seus seguidors el seu programa electoral i en l’entrevista a France 2 va reiterar que es creu el més ben situat per guanyar les eleccions de maig vinent, malgrat seva caiguda en els sondejos, que el situen tercer, al darrere de l’exministre d’Economia, Emmanuel Macron, i de la ultradretana Marine Le Pen

    

Amb el seu pols d’ahir, Fillon pretén demostrar que compta amb el suport del poble i pressionar els que  preparen el seu relleu i esperen la seva llum verda per organitzar una sortida honrosa. «¿Posaríeu els interessos de les diferents faccions i de la vostra carrera per sobre d’un projecte adoptat per diversos milions d’electors?», els va dir als seus companys de partit.

  

 Encara que va criticar els que «abandonen el vaixell», va reconèixer que ha de tenir en compte els seus arguments. «He d’escoltar la massa que m’empeny cap endavant, però també els que dubten i abandonen el vaixell. La seva responsabilitat és immensa i la meva també».

    

Menys agressiu, Fillon deixa una porta oberta al diàleg després d’haver jugat totes les cartes: la dels electors que li van donar la victòria en les primàries, la dels seus advocats, que han recorregut diferents mitjans per defensar la seva innocència, i la de la seva pròpia dona, Penelope, que per primera vegada trenca el seu silenci en una entrevista concedida al 'Journal de Dimanche'.

  

 «Li he dit que ha d’anar fins al final. L’hi dic cada dia. És ell qui ho decidirà», indica la dona del candidat, que insisteix que ha treballat realment per al seu marit com a assistent parlamentària, negant així que es tracti, com sospita la justícia, d’un lloc de treball fals.

Mentre Fillon s’agafa a la taula de salvació d’una convocatòria d’aires populistes, Els Republicans han avançat a avui el seu comitè polític per analitzar la situació, una reunió a la qual assistirà Fillon, segons ha anunciat ell mateix. «No estic tancat. No soc autista», va dir per mostrar la seva voluntat de diàleg amb els barons del partit.

Notícies relacionades

  

 La pressió sobre el candidat és enorme. Aquest divendres, l’expresident Nicolas Sarkozy li va demanar recapacitar i Alain Juppé, ex primer ministre, alcalde de Bordeus i perdedor de les primàries enfront de Fillon que es perfila com a pla B, ha parlat amb Sarkozy per estudiar les possibles sortides a la crisi. Fillon els ha enviat un missatge: «Si els electors haguessin volgut Juppé com a candidat haurien votat per ell en les primàries».