Assassinats a Mossul quatre treballadors humanitaris de l'ONU

Set civils més també han mort en l'atac d'Estat Islàmic durant la distribució d'ajuda a la ciutat iraquiana

mosul

mosul / Cengiz Yar (AP)

1
Es llegeix en minuts

Quatre treballadors humanitaris de l'ONU i almenys set civils han mort per trets indiscriminats de foc de morter, durant la distribució d'ajuda a l'est de Mossul, a l'Iraq. Totes les víctimes eren de nacionalitat iraquiana, segons han informat les Nacions Unides.

El comunicat de l'ONU no assenyala els responsables de l'atac, però testimonis han afirmat que es tractava de militants d'Estat Islàmic (EI) que estan en retirada en aquesta regió a causa de l'ofensiva militar iraquiana.

Hi ha testimonis que durant la fuga han bombardejat repetidament aquestes àrees i que han matat o ferit molts residents que fugien en la direcció oposada.

Lise Grande, coordinadora humanitària de l'ONU per a l'Iraq, ha condemnat els atacs com una violació dels principis humanitaris: "Les persones que estan a l'espera d'ajuda ja són vulnerables i necessiten assistència. Haurien de ser protegides, no atacades", ha dit. "Totes les parts del conflicte tenen l'obligació de respectar la llei humanitària internacional i garantir que els civils sobrevisquin i rebin l'assistència que necessiten".

GIHADISTES MORTS

L'Exèrcit iraquià ha informat que ha repel·lit avui un atac de l'EI al sud-est de la ciutat i que 12 membres del grup gihadista han mort en l'intent.

Entre les víctimes mortals hi ha quatre terroristes que estaven preparats per cometre atemptats suïcides i un franctirador, segons ha dit un portaveu de l'Exèrcit iraquià.

Les autoritats no publiquen xifres de les víctimes civils o militars, però responsables mèdics han dit que desenes de persones resulten ferides diàriament en les operacions militars que s'estan portant a terme a Mossul.

LA BATALLA PER MOSSUL

Les forces iraquianes i kurdes van llançar el 17 d'octubre una ofensiva per alliberar Mossul, la segona ciutat més important del país, on viuen més d'un milió de persones.

Es tracta de l'últim gran bastió dels gihadistes a l'Iraq. L'Exèrcit iraquià i els seus aliats han aconseguit arrabassar-los una quarta part de la ciutat després de les ofensives de les últimes setmanes.

Notícies relacionades

La campanya, recolzada pels EUA, suma uns 100.000 combatents i s'ha convertit en la més gran al país des de la invasió encapçalada pels EUA el 2003 que va enderrocar Saddam Hussein.

L'avanç de les tropes està sent lent i costós i els combats a la ciutat s'estan caracteritzant per la seva violència i intermitència.