Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.

El procés, una glorieta infinita

zentauroepp40040876 files  this file photo taken on september 11  2015 in barcel170910170918

zentauroepp40040876 files this file photo taken on september 11 2015 in barcel170910170918 / GERARD JULIEN

Stanislaw Lem va ser un dels autors de referència de la ciència-ficció, amb la particularitat que va afegir-hi a més grans dosis de surrealisme i absurditat, la qual cosa comporta que els seus relats, presentin situacions absolutament delirants.

Imaginem-nos que ens presentés un enigma a resoldre. Vehicles de diferents colors van entrant en una glorieta, però les sortides d'aquesta estan tancades i l'entrada per on n'accedeixen queda també tancada darrere seu, a mesura que s'hi van incorporant. Per Lem, segurament el combustible dels cotxes seria una pila atòmica, amb la qual cosa la possibilitat que quedessin aturats quan s'esgotés la seva font d'energia seria a curt termini força improbable.

Així doncs, ens trobaríem que hi hauria un seguit de vehicles donant voltes, sense possibilitat de sortir-ne. Una solució podria ser que els cotxes s'anirien aturant a mesura que els seus conductors morissin d'inanició o de vells, però no seria el cas, ja que l'autor ho hauria previst i els xòfers serien robots o potser es conduirien sols. No hi hauria solució fàcil. Les sortides sempre romandrien tancades, de manera que ens hauríem de limitar a observar com els vehicles van desplaçant-se en un cercle sense fi.

Podríem plantejar la mateixa situació a la política catalana. Els actors polítics serien els cotxes, tots amb uns plantejaments invariables i la rotonda en si, el propi i indesxifrable enigma. La solució? Jo no la sé, però m'agradaria que alguna ment preclara me la donés, perquè amb unes eleccions a la vista i tothom defensant les seves posicions a pany i forrellat ens podríem trobar donant tombs indefinidament, sense trobar-hi solució.

Ningú és capaç d'aclarir que passarà si, imaginem-nos, els partits independentistes, guanyen les eleccions. Puc pensar en un escenari on l'estat espanyol segueixi aplicant articles o que tiri pel dret i anul·li o modifiqui els resultats a la seva conveniència, amb un parlament de cartó pedra on només els afectes prenguin decisions.

Però això tampoc seria una solució pràctica de l'enigma, malgrat que ens ho volguessin fer creure, perquè els cotxes seguirien donant voltes a la rotonda per sempre més. Hi ha algú que em pugui donar una resposta racional i lògica a l'enigma, per tal que tots els vehicles puguin trobar una sortida? Cenyir-se al codi de circulació vigent no em serveix. Ja m'enteneu.

Participacions delslectors

Mésdebats