Camí de les urnes

El PSOE es mobilitza per empènyer Sánchez a no deixar la presidència

A les files de Sumar atribueixen al líder socialista un moviment "tàctic" per al 12M i el 9J i apunten a una moció de confiança

Es tracta d’«una operació de supervivència política», assegura Núñez Feijóo

Bildu, ERC i Podem recolzen el cap de l’Executiu i Junts el desafia a presentar una moció de confiança 

El PSOE es mobilitza per empènyer Sánchez a no deixar la presidència

JUAN RUIZ SIERRA IVÁN GIL

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Un dia després del xoc que va produir l’anunci de Pedro Sánchez, els seus col·laboradors més pròxims es van bolcar a convèncer-lo que no tiri la tovallola. En públic i en privat. "Estem concentrats que la decisió que prengui dilluns sigui la de continuar en aquest projecte, que està sent un projecte d’èxit en què hi ha molta gent implicada", va assenyalar ahir a la SER la vicepresidenta primera del Govern central, María Jesús Montero. "Hem de ser clars. Els extremistes no ens poden doblegar el braç. Hem de continuar fent política per a la gent", va insistir a Radiocable el titular de Justícia, Félix Bolaños.

Però no van ser només els primers nivells del Govern. Tot el PSOE, de dalt a baix, s’està mobilitzant. El risc que ho faci és "molt real", va assenyalar un dirigent de la seva confiança. Lluny de ser un recurs tàctic per "victimitzar"-se i prendre impuls, com assegura el PP, es tracta d’una decisió "personal", aliena als càlculs polítics. Així el partit toca a sometent. Hi ha concentracions de militants per donar-li ànims, reunions dels aparells territorials destinades al mateix objectiu i múltiples missatges de tots els barons. Fins i tot del més crític de tots, Emiliano García-Page. "No hi veig gat amagat. Hi veig una reacció humana que cal entendre i que cal respectar", va dir el president de Castella-la Manxa.

Per la seva banda, a Sumar, soci al Govern de coalició, dubten que l’envit de Sánchez es tradueixi en un pas enrere del president de Govern central. A les files de Yolanda Díaz atribueixen el gir de guió a un moviment "tàctic" encaminat a enfortir-se de cara a les pròximes cites electorals, 12M i 9J, i cada vegada més veus apunten a una moció de confiança, informa Ana Cabanillas. Tot i així, des de Sumar van mirar d’elevar el debat més enllà de Sánchez: "L’ofensiva de la dreta no es pot sortir amb la seva. Cal defensar la democràcia, el bloc progressista i la legitimitat del Govern de coalició", va defensar Díaz en un missatge a les xarxes.

L’anunci de Sánchez també va portar al tancament de files per part dels socis d’investidura, des de Bildu fins a ERC fins a Podem. El que més fredor va mostrar va ser Junts, el líder del qual, Carles Puigdemont, va desafiar Sánchez a presentar una moció de confiança i va vincular el moviment amb les eleccions catalanes. "Qui vulgui convertir les eleccions catalanes en un flotador del PSOE s’equivoca molt", va defensar l’expresident.

"Frivolitat inacceptable"

Notícies relacionades

Més bel·ligerants van ser els populars. Alberto Núñez Feijóo va titllar d’"espectacle adolescent" la carta del president del Govern central i va afirmar estar convençut que Sánchez es mantindrà a l’Executiu, però li va retreure que estigui sotmetent Espanya a "una vergonya internacional" i actuï amb una "frivolitat inacceptable". Feijóo va assegurar que Sánchez "ha posat en marxa una operació de supervivència política" amb la qual busca "mobilitzar la gent per compassió perquè ja no ho pot fer per la seva gestió" i, de passada, "intimidar jutges i periodistes", informa Paloma Esteban.

El dirigent gallec va ironitzar: "Pot repetir moltes vegades dreta i ultradreta per veure si li perdonen els seus problemes i fer girar el tema de conversa, però és d’una frivolitat inacceptable. Sense els mots ultra, extrema dreta i fatxosfera, Sánchez no té res. Ni principis, ni projecte, ni Pressupostos". I va assegurar que Sánchez ja s’ha convertit "en el portaveu del lobby del lawfare, indistingible dels seus socis".

Temes:

Sumar Govern PSOE