Especial YOTELE

Les actuacions més recordades dels 20 anys d’‘Operación triunfo’

Repassem algunes de les actuacions més memorables al llarg de la història del ‘talent’ musical de Gestmusic

Les actuacions més recordades dels 20 anys d’‘Operación triunfo’

RTVE / OT

11
Es llegeix en minuts
Redacción Yotele

‘Operación triunfo’ fa anys. El ‘talent’ musical de Gestmusic fa aquest 22 d’octubre 20 anys des que es va estrenar la seva primera edició a TVE. Dues dècades unint televisió i música en les quals ha donat a conèixer multitud d’artistes, que fins i tot s’han convertit en grans fenòmens discogràfics, com és el cas de Rosa López, David Bisbal, Chenoa, David Bustamante, Manu Carrasco, Edurne, Soraya, Lorena Gómez, Pablo López, Virginia Maestro, Mario Jeffersson, Miriam, Ana Guerra, Aitana, Alfred Garcia, Amaia, Hugo Cobo i Nía, entre molts d’altres. Amb motiu d’aquesta celebració, YOTELE repassa les actuacions més recordades dels 20 anys d’‘Operación triunfo’

‘Operación triunfo’ fa anys.YOTELE repassa les actuacions més recordades dels 20 anys d’‘Operación triunfo’‘Sueña’ - Rosa i Chenoa (OT 2001)

Un de les actuacions amb què molts es van adonar que ‘Operación triunfo’ es va convertir en un fenomen social va tenir lloc en la gala 3. A l’esmentada gala, Chenoa i Rosa López van unir les seves veus per emocionar una versió de ‘Sueña’, un dels èxits de Luis Miguel, amb què la granadina va aconseguir ser la favorita del públic per tercera setmana consecutiva.

‘Aquella estrella de allá’ - Gisela (OT Disney)

Disney també ha estat molt present al llarg dels 20 anys d’història d’‘Operación triunfo’ en múltiples ocasions com, per exemple, la gala ‘OT Disney’, espai en el qual els concursants de la primera edició van interpretar alguns temes de les seves pel·lícules. De fet, el motiu pel qual Gisela és recordada com una noia Disney té lloc en aquest especial, en què va interpretar ‘Aquella estrella de allá’, tema principal de la BSO de ‘Peter Pan 2’.

‘Europe’s living a Celebrition’ - Rosa (OT 2001)

Des dels seus començaments, ‘Operación triunfo’ ha tingut una vinculació molt estreta i especial amb el Festival d’Eurovisió. De fet, el premi original del format per al guanyador era convertir-se en el representant d’Espanya en el certamen europeu. Tot i que finalment se’l va haver de guanyar en una sèrie de gales especials, Rosa va tenir l’honor d’aconseguir aquesta distinció amb ‘Europe’s living a celebration’, cançó amb què va aconseguir el 7è lloc en l’edició de Tallinn el 2002 i una audiència milionària, i es va convertir en una de les emissions no esportives més vistes en la història d’Espanya.

‘Sobreviviré’ - Ainhoa (OT 2002)

El dia de la gran final d’‘Operación triunfo 2002’, Ainhoa Cantalapiedra es va consagrar com a guanyadora de la segona edició del talent musical a l’interpretar ‘Sobreviviré’, actuació que va deixar amb els pèls de punta moltes persones. Aquella nit del 27 de gener del 2003, el format va aconseguir un 47,9% de quota de pantalla i més de 7.400.000 espectadors de mitjana a La 1 de TVE.

‘Dime’ - Beth (OT 2002)

La vinculació d’‘Operación triunfo’ amb Eurovisió va continuar sent present a ‘OT 2002’ després de les exitoses dades que va aconseguir Rosa. Aquell any, Beth va ser la representant d’Espanya a l’eurofestival amb ‘Dime’, un tema amb què es va convertir en una de les favorites d’aquesta edició celebrada a Riga (Letònia), i es va emportar fins i tot el premi Marcel Bezençon dels fans.

‘Miénteme’ - David Bisbal i Elena Gardel (Generación OT)

Atès l’èxit de les dues primeres edicions, TVE i Gestmusic van donar llum verda a una gala especial en què els artistes de les dues generacions unien les seves veus per cantar temes que també van ser un gran èxit. Una de les més recordades va ser ‘Miénteme’, cançó que van interpretar David Bisbal i Elena Gardel.

‘Mi obsesión’ - Davinia (OT 2003)

Sense comptar les de la seva segona etapa a TVE, ‘OT 2003’ va ser l’última edició que va estar lligada al Festival d’Eurovisió. Precisament, molts eurofans tenen encara a la seva ment la candidatura que va encapçalar Davinia amb ‘Mi obsesión’, cançó que també segueix present en moltes festes eurovisives de tot Europa.

‘Something stupid’ - Sergio i Sandra Palop (OT 2005)

A l’estiu del 2005, ‘Operación triunfo’ aterrava a Telecinco de la mà de Jesús Vázquez. Amb un profund canvi al plató i l’Acadèmia, aquesta nova etapa del ‘talent’ musical també va deixar números molt mítics com el duo que Sergio Rivero i Sandra Palop van fer amb la cançó ‘Something stupid’.

‘These boots are made for walking’ - Edurne (OT 2005)

Edurne també ens va deixar actuacions que han quedat en el record dels seguidors d’aquella etapa d’‘Operación triunfo’. Per exemple, l’actual jurat de ‘Got talent España’ va conquerir molts espectadors amb ‘These boots are made for walking’, cançó de Nancy Sinatra amb què es va reivindicar com una altra de mereixedora a la victòria en el tram final d’aquesta edició.

‘Otro día más sin verte’ - Sergio Rivero (OT 2005)

Una de les actuacions clau per a la victòria de Sergio Rivero a ‘OT 2005’ va ser ‘Otro día más sin verte’, el gran èxit del cantant cubanoestatunidenc Jon Secada. El canari, aleshores de 19 anys, va enamorar l’audiència amb una interpretació i una execució vocal que va traspassar la pantalla.

‘Land of 1.000 dances’ - Lorena (OT 2006)

Lorena Gómez també va impactar tothom amb una de les actuacions que va fer en la fase final d’‘OT 2006’. La lleidatana va deixar bocabadat el jurat i els espectadors amb ‘Land of 1.000 dances’ número que fins i tot va conquistar l’implacable Risto Mejide, que es va estrenar aquell any com a jutge. De fet, l’artista va aconseguir una cosa que poques vegades vist al plató del ‘talent’: un fort i llarg aplaudiment del públic.

‘Adelante’ (OT 2006)

Un altre dels grans himne d’‘Operación triunfo’ el van compondre els concursants de la generació 2006 i es va titular ‘Adelante’. Junt amb ‘Mi música es tu voz’, la cançó grupal és una de les més conegudes pels fans del format, sent fins i tot sintonia durant molts anys d’un gran banc espanyol, que també va patrocinar el ‘talent’.

‘Don’t stop me now’ - Pablo López (OT 2008)

Lluny del so que té en l’actualitat, en plena recta final d’‘OT 2008’, Pablo López es va jugar el pas a la gran final amb ‘Don’t stop me now’. El ‘coach’ de la pròxima edició de ‘La voz kids’ (Antena 3) ho va donar tot en una actuació en què va transmetre ritme, energia i ganes per aconseguir la victòria en aquesta edició.

‘Old town’ - Virginia (OT 2008)

Pablo López va tenir una gran rival en el camí cap a la victòria a ‘Operación triunfo 2008’. Virginia Maestro també va aconseguir el favor del públic, arribant a salvar-se amb números com els que va fer amb temes com ‘Old town’, cançó que va interpretar amb un ampli conjunt d’instruments de corda.

‘Las de la intuición’ - Esther i Tania G. (OT 2008)

Entre les actuacions més memorables de la història d’‘Operación triunfo’ també cal destacar la que van fer Esther Aranda i Tania G. amb ‘Las de la intuición’, un dels grans èxits de Shakira, a la gala 1. Els dos concursants van protagonitzar un número pel qual van rebre dures valoracions per part del jurat després que no agafessin el to i no el recuperessin.

«No hi ha so per descriure el que has fet aquesta nit. I si n’hi ha, no sortiria de la boca [...] Has arrossegat la teva companya a una de les pitjors i més lamentables edicions d’‘OT’. Espero que ser conscient d’això et faci millorar. Aquesta nit estàs nominada perquè no podem expulsar-te directament», va assegurar Risto Mejide aleshores.

‘No dejes de soñar’ - Patrizia Navarro i Samuel (OT 2009)

Disney ha sigut molt present en les diferents edicions d’‘Operación triunfo’. Per exemple, el 2009, Patrizia Navarro i Samuel van interpretar a la gala 4 ‘No dejes de soñar’, adaptació a l’espanyol de la cançó que forma part de la banda sonora de ‘High school musical’, pel·lícula protagonitzada per Zac Efron i Vanessa Hudgens.

‘Fever’ - Àlex Ferriols (‘OT 2011’)

Malgrat les cinc setmanes que va estar a la graella de Telecinco, ‘OT 2011’ també va comptar amb actuacions molt memorables. Una va ser la que Àlex Ferriols va fer amb ‘Fever’, un dels temes d’Adam Lambert, a la gala 4, entrega que estava dedicada a cançons d’amor al coincidir amb el dia dels enamorats. Marco da Silva, llavors professor de coreografia del ‘talent’, el va acompanyar durant el número com a ballarí.

‘Itssues’ - Aitana (OT 2017)

Potser ‘OT 2017’ sigui una de les edicions en què més actuacions han quedat en la memòria de molts seguidors del ‘talent’ musical. Probablement, una és la que Aitana va fer ealitzar amb ‘Issues’, tema amb què va començar a destacar entre els concursants d’aquesta generació d’artistes.

‘Shake it out’ - Amaia (OT 2017)

‘Shake it out’ va ser una actuació crucial en la trajectòria d’Amaia a ‘OT 2017’. La navarresa va aconseguir que el jurat, els seus companys, els professors i el públic quedessin impressionats amb la seva versió d’un dels grans èxits de Florence and the Machine, impactant amb la seva interpretació en un número que molts van batejar com l’‘Amaiazo’.

‘La bikina’ - Ana Guerra (OT 2017)

Un altre dels números més recordats d’‘Operación triunfo 2017’ és la d’Ana Guerra amb ‘La bikina’, cançó que va interpretar a la gala 5. La canària va aconseguir guanyar la predilecció de molts espectadors i que l’‘altiva, preciosa i orgullosa’ també es quedés en la memòria de molta gent, arribant fins i tot a fer-se samarretes amb l’esmentada frase.

‘A quién le importa’ - Grupal (OT 2017)

Una de les importants novetats que van arribar a l’última etapa d’‘Operación triunfo’ a TVE van ser les actuacions grupals en les obertures de les gales. ‘OT 2017’ va comptar amb diversos números d’aquest tipus molt destacables com el que van fer a la gala 7 amb ‘A quién le importa’, cançó en què també van incloure el mític ‘sapoconcho’ de Roi.

‘La llorona’ - Alba Reche (OT 2018)

A la gala 6 d’‘OT 2018’, Alba Reche va posar els pèls de punta amb la seva versió de ‘La llorona’, una de les cançons populars mexicanes més conegudes. L’alacantina va fer una espectacular i impactant actuació d’aquest tema carregat de sentiment, en què va destacar pel seu gran nivell vocal i interpretatiu.

‘Uptown funk’ - Famous (OT 2018)

La gala 10 d’‘OT 2018’ va tenir un gran colofó gràcies al tros de número que va fer Famous. El cantant sevillà va deixar sense paraules totohm amb la seva gran actuació amb ‘Uptown funk’, destacant per l’enèrgica actitud amb què es va mostrar sobre l’escenari del ‘talent music’ del TVE. Menció a part és la caiguda que va tenir al final d’aquesta actuació, ja que es va donar un bon cop al no adonar-se que no hi havia sofà en el moment que anava a seure.

‘Este amor ya no se toca’ - Alba Reche, Julia i Natalia Lacunza

Julia, Alba Reche i Natalia Lacunza omplen de ritme el plató d’‘OT 2018’ durant la seva actuació amb ‘Este amor ya no se toca’ en aquesta gala 12. En plena recta final d’aquella edició, les tres concursants van disfrutar del número, sincronitzant molt bé el ball i les veus.

‘Señorita’ - Hugo Cobo i Anaju (OT 2020)

Entrant en l’etapa d’‘OT 2020’, la desena edició del talent musical que es realitzava des dels seus començaments el 2001, una de les actuacions que més van deixar empremta va ser el ‘Señorita’ que Anaju i Hugo Cobo van cantar a la tercera gala en una actuació intimista en la qual van estar molt compenetrats.

‘Run the world’ (Girls) - Nía (OT 2020)

‘Run the world’Nía també va deixar sense paraules molts espectadors amb l’actuació que va fer a la gala 5 d’‘OT 2020’. La concursant de la novena edició de ‘Tu cara me suena’ va sorprendre amb el gran número que va fer amb ‘Run the world (‘Girls’), donant-ho completament tot sobre l’escenari.

‘Human’ - Samantha (OT 2020)

Samantha també ens va deixar una actuació que encara molts seguidors no han oblidat d’‘Operación triunfo 2020’. A la gala 7, l’artista valenciana va brillar amb llum pròpia amb ‘Human’, actuació que molts van qualificar com el ‘Samanthazo’.

‘Escondidos’ - David Bisbal i Chenoa (OT 2001)

Notícies relacionades

Sens dubte, ‘Escondidos’ és alguna cosa més que una de les actuacions més recordades dels 20 anys d’història d’‘Operación triunfo’. A la gala 11, David Bisbal i Chenoa van interpretar aquest tema de Cristian Castro i Olga Tañon, que simbolitzava a la perfecció el sentiment que estava sorgint entre ells dins de l’Acadèmia dirigida per Nina.

‘Mi música es tu voz’ - OT 2001

Tot i que la seva creació va tenir lloc en la primera edició, ‘ Mi música es tu voz’ és el gran himne d’‘Operación triunfo’. La cançó, composta pels concursants de la primera edició, és el sentiment amb el qual molt espectadors recorden el format, i la dimensió del qual difícilment podrà ser superada per cap altre tema escrit per les pròximes generacions d’alumnes de l’Acadèmia.