Falta d’inversions

Els empresaris agrícoles del Baix Llobregat acusen el Govern d’«inacció» davant de possibles inundacions

  • L’Institut Agrícola reclama a l’Agència Catalana de l’Aigua inversions que «en cada temporal de rellevància s’inundin els terrenys de cultiu» a la comarca

  • El sector empresarial titlla de «despropòsit» el fet de formular les inversions hidràuliques com un «xantatge en tota regla del Govern davant els empresaris»

Els empresaris agrícoles del Baix Llobregat acusen el Govern d’«inacció» davant de possibles inundacions

Àlex Recolons / ACN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els empresaris agrícoles del Baix Llobregat, comarca que concentra el 9% de la producció agroalimentària de Catalunya, les cooperatives de Gavà i Viladecans i de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, han denunciat a través d’un comunicat la «inacció» del Govern de la Generalitat de Catalunya i de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en matèria d’inversions que «evitin que en cada temporal amb rellevància s’inundin els terrenys de cultiu».

Segons el comunicat de l’Institut Agrícola, «com més anys passen sense construir-se les infraestructures hídriques necessàries per gestionar els superàvits i dèficits d’aigua de la zona, més greu és el deteriorament del sector i, per tant, de la biodiversitat i els ecosistemes de l’entorn del delta del Llobregat».

Els empresaris emmarquen la petició en el context d’augment de la freqüència d’episodis consecutius de sequeres i inundacions a Catalunya. En aquest sentit, exigeixen a l’ACA «l’execució immediata de les obres necessàries», per a les quals asseguren que «es compta amb pressupost si l’òrgan gestor de l’aigua volgués posar cap en aquest assumpte i donar-li la màxima prioritat».

«Execució immediata» de les obres necessàries

Quant a les mesures concretes per a les quals la patronal agrícola reclama inversió estan preparar els cursos pels quals conduir l’aigua que caurà torrencialment; construir els dispositius de drenatge de les aigües i comptar amb la tecnologia de prevenció i anàlisi de l’estat dels sòls que condiciona la gestió agroalimentària; així com redissenyar la gestió del cicle integral de l’aigua de la zona.

«Només s’ha de veure la tragèdia de la Bisbalper adonar-se que la meteorologia pot fer que es compleixin els escenaris més adversos per als quals no estem preparats. Amb aquest paquet de mesures s’acabarien els problemes hidrològics endèmics de la comarca, que no poden utilitzar-se com a ‘moneda de canvi’ en les negociacions per a l’ampliació de la zona ZEPA del Delta,» afirmen els empresaris.

Notícies relacionades

També titllen de «despropòsit» el fet de formular les inversions hidràuliques com un «xantatge en tota regla del Govern davant els empresaris agrícoles», que s’oposen a l’ampliació de les zones ZEPA per «envair propietats privades sense aval científic».

Llegeix totes les notícies de Viladecans a EL PERIÓDICO Viladecans