Sector econòmic

Els municipis del delta del Llobregat volen donar un nou impuls al Parc Argrari davant el seu model «obsolet»

Aposten per una zona agrícola més productiva i sostenible que generi valor afegit als seus productes i més ocupació

Els municipis del delta del Llobregat volen donar un nou impuls al Parc Argrari davant el seu model «obsolet»

ayuntamiento de gavà

3
Es llegeix en minuts
ACN

Gavà, Viladecans i Sant Boi, que representen el 60% de la superfície del Parc Agrari del Baix Llobregat, volen donar un nou impuls a aquesta zona agrícola «estratègica» i ser l’alternativa a l’actual model de gestió, que els seus alcaldes qualifiquen com a «obsolet».

Asseguren que la falta d’inversions està posant contra les cordes els pagesos i que cal portar a terme un «canvi de rumb» per enfortir l’agricultura com a sector econòmic. «Hem picat molta pedra demanant que cadascú fes la seva feina i no ho hem aconseguit. Ara cal actuar», ha assenyalat l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, posant en entredit la gestió del parc, en mans d’un consorci en el qual participen la Diputació, la Generalitat, l’AMB i 14 ajuntaments.

L’acte de presentació del projecte s’ha celebrat en l’Agròpolis de Viladecans, centre de la UPC especialitzat en la investigació i en la innovació en àmbits com l’enginyeria agroalimentària, i ha començat amb un minut de silenci en memòria del maquinista mort aquest dilluns en el xoc de dos trens a Sant Boi de Llobregat.

Els alcaldes de Gavà i Viladecans, Gemma Badia i Carles Ruiz, i el regidor de Medi Ambient de Sant Boi, César Thovar, han explicat que l’impuls al Parc Agrari es concretarà en la creació del Parc Agroalimentari del Delta, que vol impulsar la transformació progressiva del parc en un ‘hub’ de la innovació agrícola i alimentària.

Modernitzar la gestió del Parc Agrari

La proposta es vol presentar al finançament de diferents fons europeus, entre ells el PERTE d’agricultura sostenible, regenerativa i eficient. L’objectiu, ha explicat l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, és modernitzar la gestió del Parc Agrari per fer de l’agricultura un sector econòmic de futur que generi productes de valor afegit i ocupació de qualitat. «Ens cansem de dir-ho, no som una postal a preservar. Necessitem una agenda compartida per generar una agricultura competitiva», va afegir.

La modernització del Parc Agrari es basaria en el replantejament estratègic i en una adaptació de la regulació perquè, mantenint la seva essència d’espai protegit dedicat a les activitats agràries i plenament compatible amb l’entorn natural, evolucioni cap a un model productiu innovador, en línia amb els principals desenvolupaments agraris que s’estan produint a Europa i d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la seguretat alimentària.

Amb aquest nou marc innovador es podrien implementar i desenvolupar els últims avenços en R+D+i agroalimentària, evitar l’abandonament de l’activitat productiva del parc, contribuir al relleu generacional, resoldre el dèficit d’infraestructures i convertir-lo en font d’ocupació de qualitat, regeneració i diversificació econòmica del territori i proveïment alimentari.

El projecte vol possibilitar la creació d’empreses dedicades a l’agricultura 4.0, treballant amb els agricultors, dotant-los de més mitjans per guanyar en competitivitat. El pla es desenvoluparà en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i la implicació de Mercabarna. Comptarà també amb la participació principal i el consens de les diferents associacions i organitzacions de camperols del Delta. També s’hi implicarà totes les administracions i la resta d’actors del territori.

«Estem donant una resposta coordinada»

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha deixat clar que aquest projecte ha comportat molts mesos de treball i que dona resposta a una demanda del sector. «Aquí no estem imposant res. Estem donant una resposta coordinada a les reivindicacions de la pagesia», ha remarcat.

Durant la presentació s’ha destacat que el Parc Agrari, amb 3.500 hectàrees, té potencial per convertir-se a l’horta de Barcelona, però que, per aconseguir-ho, és necessari incrementar el nombre de terrenys cultivats fent compatible l’activitat econòmica amb la necessària protecció de l’espai.

Notícies relacionades

Presentat el projecte, els alcaldes van explicar que a partir d’ara intentaran sumar el màxim de complicitats per anar avançant cap a l’objectiu marcat, sense descartar col·laborar amb els actuals gestors del Parc Agrari.

Més notícies de Viladecans,Sant Boi i Gavà , a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Viladecans