Atletisme
Viladecans, ciutat marxadora
Valentí Massana i María Vasco són els representants més destacats d'un passat i present brillants en aquesta especialitat de l'atletisme
Beatriz Pascual es prepara per a Río 2016 convertida en una de les vuit primeres marxadores del món

María Vasco, en acció. /
Amb uns orígens que es remunten a l'Anglaterra de finals del segle XVII, la marxa atlètica a Espanya, com moltes altres especialitats de l'atletisme, inicia el seu desenvolupament a Catalunya i escriu grans moments de la seva història des de Viladecans, ciutat marxadora d'on surten noms com Valentí Massana o María Vasco, punta de llança d'un passat i un present brillants d'aquest esport.
Un d'aquest primers grans moments de la marxa de Viladecans els van protagonitzar Reyes Sobrino i Mari Cruz Díaz, quan a l'europeu júnior de 1985 a la ciutat alemanya de Cottbus van travessar abraçades la línia de meta.
Sobrino i Cruz donaven una lliçó al món de qualitat i companyerisme i l'organització els va concedir el primer lloc a les dues. Naixia així la marxa femenina d'elit a Espanya, a Catalunya i a Viladecans.
Des d'aleshores són molts els noms que aquest esport ha donat al món des de la ciutat: Yolanda Fernández, Núria Hervás, Julián Rizo, Germán Nieto –que va aconseguir mantenir la millor plusmarca des de 1988 fins que l'hi va arrabassar José Antonio Quintana el 2012-, Eva Pérez, David Márquez, Beatriz Pascual –campiona d'Espanya en 10 km i de Catalunya en 20 km--, Sandra Troyano –subcampiona d'Espanya júnior en 5 km el 2013- i Lorena Pedrero, entre altres.
Medallistes Olímpics
I entre tots ells, dos medallers olímpics. El primer va ser Valentí Massana, que va aconseguir un bronze als jocs d'Atlanta de 1996.
El 1992 havia aconseguit el rècord d'Espanya de 20 km i el 1993 guanyava el seu primer or als Campionats del Món de Stuttgart, a Alemanya. Massana es retirava de les competicions a finals del 2002.
Quatre anys després, als jocs d'Atlanta, a Sidney 2000, el torn era per a María Vasco. Tot i no partir entre les favorites, va donar la gran sorpresa al guanyar la medalla de bronze.
Però Vasco no entrava en la història només per guanyar una medalla, sinó que es convertia en la primera dona espanyola que aconseguia un podi olímpic en atletisme.
Vasco es retirava el 2013 amb un dels palmaresos més brillants de la història de l'atletisme espanyol.
El relleu Beatriz Pascual
Ara pot ser el torn de Beatriz Pascual, referent actual en el panorama de la marxa atlètica femenina espanyola i una de les vuit primeres marxistes del món.
Ara es prepara per intentar arribar al podi a Rio 2016, les que seran les seves terceres, i potser últimes, olimpíades.
Pascual és, a més, protagonista del documental “Cap a la meta”, coproduït per TV3, Clack i Domino Digital amb el suport d'Ibermedia i ICEC, que s'estrena dijous que ve, 4 de juny, a l'Atrium de Viladecans.
Grans referents que demostren que la marxa atlètica és un esport que ha portat el nom de Viladecans per tot el món.
I la ciutat mostra l'orgull que sent pels seus esportistes i els posiciona d'exemples per als nens i nenes que omplen les instal·lacions i els parcs intentant imitar-los.
Des del municipi asseguren que el planter de la marxa està assegurat a Viladecans, gràcies als atletes que s'entrenen cada dia als diferents clubs i escoles de la ciutat.
Notícies relacionades
- Debat tècnic Per què la Via Laietana reformada no té arbres: dels túnels del metro al volum dels testos
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats
- CICLISME El caos s’apodera de l’estrena del Tour amb Enric Mas de protagonista
- Victòria del campió d’Europa (2-0) El Madrid topa amb Luis Enrique
- Distribució i IA Amazon ja sap quin producte demanaràs tres mesos abans que ho demanis