Llar

Com condicionar la casa per estudiar eficaçment en època d’exàmens

Com condicionar la casa per estudiar eficaçment en època d’exàmens

E. P.

5
Es llegeix en minuts

En època d’exàmens, optimitzar l’espai on s’estudia es pot convertir en la clau de l’èxit. Tenint en compte que l’entorn té un impacte significatiu en la productivitat i la motivació, és important organitzar-lo per augmentar la concentració, especialment els mesos de juny i juliol, en els quals nombrosos escolars i universitaris s’enfronten als seus exàmens finals. 

 D’altra banda, condicionar la casa a l’estiu també és important per als que s’hagin d’enfrontar als seus exàmens al setembre, sense oblidar els opositors, que han de mantenir el seu ritme d’estudi en uns mesos en què augmenten les possibilitats de distracció. Segons dades que maneja Kronos Homes, cada any es presenten a la prova d’accés a la universitat, en la seva convocatòria ordinària, prop de 300.000 estudiants de batxillerat, als quals s’afegeixen més d’ 1.300.000 estudiants de grau, que en aquesta època de l’any s’han de sotmetre als seus exàmens finals, i els milions d’espanyols que es presenten a alguna oposició. 

 Per a tots ells millorar el seu espai d’estudi els pot suposar l’empenta que necessiten per aconseguir l’aprovat desitjat. Per això, els experts de Kronos Homes ens mostren tot el que hem de tenir en compte:

1. La llum natural, com a aliat

La llum natural ajuda a reduir la fatiga visual, millora la concentració i augmenta la productivitat. Aquests són alguns trucs per aprofitar-la al màxim:

 

Posició de la taula d’estudi: l’escriptori ha d’estar col·locat de tal manera que la llum que entra per la finestra ho faci des d’un dels laterals de la taula, ja que d’aquesta manera s’eviten ombres incòmodes.

 

Ús de cortines i persianes: la seva missió és controlar la quantitat de llum solar que entra a l’habitació, difuminant-la quan és massa intensa i evitant l’enlluernament.

 

Miralls a l’habitació: ajuden a reflectir la llum natural a l’habitació i en maximitzen l’abast. Col·locar un mirall enfrontat a la finestra pot contribuir a il·luminar l’habitació.

 

Colors clars: els colors tènues tendeixen a reflectir la llum, mentre que els foscos l’absorbeixen, i per això cal pintar les parets i el sostre de l’habitació o despatx preferiblement de blanc.

 

En qualsevol cas, també és important tenir una bona il·luminació artificial per als moments en què s’estudia de nit o a la caiguda del sol. Combinar el llum del sostre, amb el de la taula i una mica de llum ambiental evita forçar la vista durant les llargues sessions d’estudi.

 

2. Mantenir una temperatura correcta

Mantenir una temperatura de confort estable és essencial per rendir més i estar més còmode. Per a això, hem de:

 

Regular la temperatura

La temperatura ideal per estudiar és entre 19 i 22 graus. Per aquesta raó, és recomanable disposar d’un sistema de climatització i un termòstat.

 

Ventilar adequadament

Mantenir les finestres obertes a la nit ajuda a l’entrada d’aire fresc. Si la temperatura és molt alta, convé disposar de ventiladors o un sistema de refrigeració. 

 

Aïllar l’habitació

Un bon aïllament evita que la calor penetri a l’habitació. A més de disposar d’uns bons vidres a les finestres, les cortines tèrmiques i les persianes també poden contribuir a mantenir allunyada la calor.

 

Regular la humitat

Les plantes no només purifiquen l’aire, sinó que també poden ajudar a regular la humitat a l’habitació, cosa que pot influir en la percepció de la temperatura.

 

3. Creació d’un espai confortable 

Crear un espai de confort per estudiar a casa augmenta la productivitat i fa que les sessions d’estudi siguin més efectives. Els experts ens mostren els passos que hem de seguir per aconseguir-ho:

 

Elecció de l’espai: cal triar una habitació que sigui tranquil·la i estigui lliure de distraccions. El més convenient és utilitzar una habitació especialment indicada per a l’estudi. 

 

Llum adequada: si no hi ha llum natural, convé triar una llum blanca que imiti la llum del dia. Estudiar amb un llum de taula crea menys fatiga visual que si es fa amb el llum general.

 

Mobiliari confortable: elegir un escriptori amb l’altura adequada és fonamental per treballar còmode. La cadira ha de ser ergonòmica, és a dir, ha de permetre el suport complet de l’esquena per mantenir una postura adequada. Els peus han de tocar el terra i els ulls cal mantenir-los alineats amb la part superior de la pantalla de l’ordinador.

 

Organització: resulta essencial mantenir l’àrea d’estudi neta i organitzada. Tenir tots els materials que necessites a mà pot augmentar l’eficiència de l’estudi i ajuda a concentrar-se millor.

 

Control del soroll: si la casa on s’estudia és sorollosa, es poden utilitzar auriculars amb cancel·lació de soroll. Escoltar sons suaus o música instrumental permet crear un ambient d’estudi relaxant.

 

Decoració inspiradora: l’estudiant s’ha d’envoltar d’elements decoratius que l’inspirin i el facin sentir còmode al seu espai d’estudi. Poden ser fotos de família o amics, plantes, quadros o citacions motivadores.

 

Rellotge o temporitzador: establir límits de temps ajuda a mantenir la concentració i evitar l’esgotament. La tècnica Pomodoro, que implica 25 minuts de treball seguits d’un descans de 5 minuts, sol resultar efectiva.

 

4. Adeu a les distraccions

Una taula d’estudi lliure de distraccions és essencial per maximitzar la productivitat en l’estudi; un escriptori desordenat pot causar estrès. Per això, és convenient fer una neteja general i desfer-se de tot el que no sigui imprescindible per estudiar. Com menys desordre visual hi hagi, més fàcil serà concentrar-se. Per això, és molt recomanable utilitzar un organitzador d’escriptori; tenir un lloc específic per a cada article permet trobar el que es necessita a l’instant i sense distraccions.

 

Després de cada sessió d’estudi, convé dedicar uns minuts a ordenar l’escriptori. Aquest senzill gest assegura començar la nova sessió amb una taula neta i lliure de distraccions.

 

Però, a més, haurem de guardar els dispositius electrònics. Els telèfons mòbils, les tauletes i ordinadors són una font important de distracció. Si no es necessiten per estudiar, cal apagar-los o deixar-los guardats en un calaix o en una altra habitació. Si no és possible, hi ha aplicacions que bloquegen les notificacions durant un període de temps determinat.

 

5. La importància de descansar

Fer pauses cada cert temps és essencial per allunyar l’estrès. Els experts de Kronos Homes ofereixen algunes idees per optimitzar el temps de descans sense sortir de casa:

 

Relaxar-se a la sala d’estar 

Aquest espai, que sol ser el més gran i còmode de la casa, és ideal per aclarir la ment. Es pot llegir un llibre, veure una mica de televisió o simplement mantenir una conversa amb un altre membre de la família.

 

Descansar al dormitori

El dormitori és el lloc ideal per a una migdiada ràpida, ja que un curt descans de 20-30 minuts ajuda a refrescar la ment. També és un excel·lent espai per a la meditació, per practicar ‘mindfulness’ o per relaxar-se ajagut, escoltant música suau.

 

Fer exercicis a casa

Si no es disposa de gimnàs, qualsevol lloc de la vivenda que sigui una mica ampli és adequat per fer alguns exercicis senzills com flexions, abdominals o estiraments

 

Cuinar alguna cosa ràpida 

Cuinar alguna cosa pot ser una activitat relaxant. Millor optar per preparar un ‘snack’ lleuger i saludable, que ajudarà, a més, a recarregar energies.

 

Notícies relacionades

Sortir al jardí o balcó

El jardí o el balcó és un lloc excel·lent per descansar una estona, ja que l’aire i la llum natural són molt revitalitzants. Si es disposa de l’espai necessari, també es poden fer exercicis a l’aire lliure.