Autonomia personal
El Govern impulsa un projecte pioner per acompanyar les víctimes de trànsit amb seqüeles greus
L’objectiu és promoure la inclusió i ajudar a recuperar l’autonomia personal de les víctimes amb conseqüències permanents perquè puguin reconstruir una nova vida

Hi ha un abans i un després a la vida d’una persona que ha tingut un accident greu de trànsit amb seqüeles permanents. Per primera vegada, el Departament d’Interior, en coordinació amb la Conselleria de Drets Socials, acompanyarà aquestes víctimes i les seves famílies en un programa pioner, conegut com a Invictes. El nou servei vol promoure l’autonomia personal i la vida independent de les víctimes de trànsit amb ferides greus, en situació de discapacitat, així com ajudar les famílies a encarar la nova etapa.
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, veu imprescindible un servei com aquest, perquè «les víctimes dels accidents de trànsit són la nostra responsabilitat, així com les seqüeles i les conseqüències que se’n deriven». Per la seva banda, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha posat en relleu que les polítiques socials no són en exclusiva del departament que encapçala, sinó del conjunt del Govern, i «aquest és un molt bon exemple».
Acompanyament a víctimes i familiars
L’objectiu d’Invictes és ajudar a recuperar l’autonomia personal i la vida independent de les víctimes de trànsit, que han quedat en situació de discapacitat. També es vol acompanyar la família perquè accepti i sàpiga donar una resposta adequada a les limitacions, fruit de les seqüeles, discapacitats i dificultats permanents o transitòries del seu familiar. I, finalment, treballar amb l’entorn social de la persona afectada per promoure la seva inclusió, el seu reconeixement i la seva vàlua personal amb totes les seves capacitats i limitacions arran de l’accident de trànsit.
Es tracta, segons el titular de Drets Socials, d’un programa innovador, en aliança amb les entitats i, per això, «fet des de l’eficàcia, proximitat i calidesa que caracteritza el tercer sector social, ja que les organitzacions estan impulsades, molt majoritàriament, per les mateixes persones amb discapacitat i les seves famílies».
Servei ofert per entitats socials al territori
El servei està en funcionament des d’aquest gener i el presten cinc entitats socials arreu del país, coordinades per la fundació privada ECOM, amb una dotació pròxima als 650.000 €. L’equip pluridisciplinari està integrat per dos professionals de l’àmbit de la intervenció social, com ara treballadors socials, psicòlegs, educadors socials o terapeutes ocupacionals, i per una persona coordinadora.
El projecte servirà perquè «les víctimes tornin a ser persones autònomes dins del seu entorn i puguin reconstruir el seu projecte de vida», segons Viviana Bendicho, d’ECOM, una federació que agrupa més de 120 entitats que treballen des de fa anys per la defensa dels drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica.
D’altra banda, Lourdes Andreu, de l’Associació Catalana de Traumatismes Cranioencefàlics i Dany Cerebral (TRACI), recorda que Invictes és una qüestió de drets llargament reivindicats per les víctimes greus de trànsit, per les seves famílies i pel conjunt d’associacions que les hem representat».
¿En què pot ajudar Invictes?
Entre altres funcions, Invictes es coordinarà amb el Servei d’Informació i Atenció a les Víctimes d’Accidents de Trànsit (SIAVT), amb les associacions de víctimes d’accidents de trànsit i amb els serveis mèdics de referència als diferents àmbits territorials.
Notícies relacionadesA més, elaborarà un informe de les necessitats de la persona ferida greu i un itinerari per a la vida autònoma i independent. El servei també donarà informació i orientació a la víctima i a la seva família per a la nova situació com a persona amb discapacitat: tràmits que cal fer, prestacions i recursos existents, orientació i informació financera, o assessorament sobre com adaptar l’entorn de la vivenda, quant a barreres arquitectòniques i comunicatives.
En definitiva, el projecte defineix tres àmbits d’actuació. En primer lloc, l’entorn més personal de la víctima d’un accident de trànsit, perquè recuperi el seu estat emocional, la seva autonomia i el seu projecte de vida. En segon lloc, l’entorn familiar, amb una atenció especial a les persones cuidadores, a fi d’oferir-los coneixement i habilitats per a les activitats i tasques de cura. I en tercer lloc, l’àmbit social amb què es relaciona la persona amb seqüeles per aconseguir un entorn integrador i inclusiu.
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Segons la Cambra ¿Com afectarà Catalunya la guerra comercial?: 1.000 milions d’euros en vendes, menys contractacions i vi i oli més barats
- Negociació per les 37,5 hores setmanals Díaz s’obre a retardar la reducció de jornada a les pimes per atraure Junts
- Reunió anual del Cercle d’Economia Feijóo veu "arbitrària" la consulta sobre l’opa de Sánchez
- La inexperiència i la divisió del conclave abonen la incertesa
- CONTEXT L’Anticrist a les portes
- Tenses relacions entre veïns El primer ministre del Canadà diu a Trump que el seu país no està en venda