Negociació per les 37,5 hores setmanals
Díaz s’obre a retardar la reducció de jornada a les pimes per atraure Junts
El Consell de Ministres aprova el projecte de llei i el remet al Congrés, on encara no té assegurats els suports per prosperar
«¿Maniobrarà el senyor Feijóo per tombar aquesta norma?», es pregunta la vicepresidenta

El Govern central va aprovar ahir el projecte de llei per reduir la jornada laboral a 37,5 hores setmanals i ara enviarà el text al Congrés, on l’espera una endimoniada tramitació. Especialment després que Junts anunciés que presentarà una esmena a la totalitat. Els seus vots són determinants perquè la norma prosperi o no.
La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ja ha avançat que el marge per introduir canvis en la norma –que ha d’entrar en vigor l’1 de gener del 2026– és "absolut". La líder de Sumar obre la porta així a retardar l’aplicació de la reducció a certs sectors i a les pimes, tal com li estan reclamant diverses veus empresarials i cosa a la qual fins ara s’havia negat. Díaz ha preferit encarar la formació d’Alberto Núñez Feijóo i no la de Carles Puigdemont, esquivant el cos a cos amb els postconvergents, si bé amb ells manté des de fa setmanes negociacions fora de focus. "Em vull dirigir directament al PP. [...] ¿Maniobrarà el senyor Feijóo per tombar la reducció de jornada? ¿Vol perjudicar el seu país?", es va preguntar, i li va criticar el vot contrari de la formació a la reforma laboral del 2021.
"Avui el Govern d’Espanya s’adreça a 12 milions de treballadors que veuran millorada la seva vida. [...] Ara ha de parlar la sobirania popular", va etzibar als grups parlamentaris. La reducció de la jornada afectaria, segons Treball, aproximadament tres de cada quatre assalariats a Espanya.
La norma remesa al Congrés inclou també canvis en la normativa que regula el registre de jornada, per fer-lo més restrictiu i garantista. S’ha acabat fitxar a paper i boli i totes les empreses hauran de registrar de manera digital les hores que pesquen els seus empleats, perquè Inspecció de Treball pugui accedir en remot als arxius de fitxatges i verificar que no es facin fraus. La norma també multiplicarà les multes a les empreses incomplidores.
Per aquest i altres motius la gran patronal CEOE s’ha oposat a la norma. Després d’11 mesos de negociació en el si del diàleg social, Díaz únicament va poder pactar la reducció amb els sindicats i ara els empresaris han promès redoblar les seves pressions perquè formacions com el PP o Junts hi votin en contra. I és que aquest projecte de llei, de moment, està alineant els partits de l’eix esquerra-dreta, més enllà de les seves afinitats nacionals. "Aquesta norma té poderosos adversaris", va dir Díaz.
Connexió Waterloo
Notícies relacionadesLa CEOE, però també les patronals territorials, han mirat de frenar la norma. Si bé des del Govern central assenyalen el PP, la partida es juga en el camp de Junts. La Casa de la República de Waterloo s’ha convertit en un punt de peregrinació dels empresaris catalans, que han anat passant pel despatx de Puigdemont per reclamar-li que s’oposi a la norma.
De moment, el líder de Junts els ha anat prometent el seu no, si bé entre els que han passat per Waterloo persisteix la desconfiança que els postconvergents acabin entrant a negociar amb el Govern per recolzar la norma. La coalició, especialment la part de Sumar, s’hi juga molt amb la reducció de jornada i si fracassa promet sacsejar tota la legislatura.
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Conflicte Una manifestació a Mataró acaba amb salutacions feixistes
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Pòdcast | Mamarazzis Pep Guardiola i Cristina Serra, separats i sense reconciliació a la vista
- Com a projecte llei El Parlament avala la rebaixa de l’IRPF a les rendes més baixes i els canvis en l’impost de transmissions patrimonials
- En una interlocutòria El Suprem rebutja indultar per segona vegada els condemnats del procés als quals rebutja aplicar l’amnistia
- Reunió Anual Cercle d'Economia Catalunya construirà 21.289 pisos socials en solars de 226 municipis
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones