Societat

Terrassa comptarà amb un servei per a víctimes d’abusos sexuals

El servei, basat en el model Barnahus, pretén evitar la revictimització dels nens i joves amb l’ajuda de professionals

Terrassa comptarà amb un servei per a víctimes d’abusos sexuals

Ayuntamiento de Terrassa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Terrassa (Vallès Occidental) ha presentat avui l’emplaçament de la Unitat integrada d’atenció als nens i adolescents víctimes d’abusos sexuals, que s’anomenarà Barnahus (casa dels nens, en islandès).

Aquest servei pretén evitar la revictimització dels nens i joves que han patit abusos sexuals, així com prevenir i detectar agressions sexuals a menors d’edat. El model Barnahus és un servei pioner a l’Estat que la Generalitat ja ha implementat a Tarragona i pròximament també serà present a Lleida i Manresa.

L’alcalde, Jordi Ballart, ha destacat el treball conjunt entre les dues administracions per buscar la millor ubicació per al nou equipament. «Terrassa segueix el seu camí per continuar sent una ciutat més justa per tothom, amb les eines per afrontar fets tan durs, i moltes vegades silenciats, com els abusos a menors», ha declarat.

El Departament de Drets Socials preveu destinar més de 800.000 euros dels fons Next Generation EU a la construcció d’aquest equipament en un solar cedit per l’Ajuntament de Terrassa, situat a la confluència dels carrers d’Alexandre de Riquer i dels Jocs Olímpics.

Model Barnahus

L’equip psicosocial del futur servei estarà format per psicòlegs, treballadors socials i una persona que els coordinarà. D’altra banda, per tal de garantir que el servei es dona les 24 hores cada dia de l’any, es comptarà amb la Unitat de Detecció i Prevenció del Maltractament Infantil (UDEPMI), que posteriorment pot derivar els casos a Barnahus.

El centre tindrà l’aspecte d’una llar, perquè els nens i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballarà a temps complet un equip psicosocial de vuit persones i, a més, hi haurà altres professionals que es desplaçaran quan sigui necessari o es connectaran per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...

Els objectius principals són dos: d’una banda, procurar que els nens i adolescents es vinculin a un binomi professional –que habitualment està format per un psicòleg i un treballador social–, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes. D’altra banda, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.

Notícies relacionades

La intervenció inclou l’avaluació psicosocial, la investigació policial, l’exploració medicoforense de la víctima i l’entrevista exploratòria i forense. S’ofereix també acompanyament i assessorament en relació amb el procediment judicial i es coordina el treball amb els serveis implicats. També es dona informació i assessorament a la judicatura i la fiscalia, i els professionals del servei col·laboren a prevenir i detectar les situacions de violència sexual i s’intervé tant en els casos de sospita com els que ja han sigut revelats.

Llegeix totes les notícies de Terrassa a EL PERIÓDICO Terrassa