Alerta veïnal

«Preservem la Mola»: 2.000 persones demanen a Change.org conservar el seu restaurant

Una recent petició a la plataforma dona compte de la preocupació ciutadana sobre el futur de l’equipament

CONTEXT | Peligra la concessió de l’actual restaurant al cim de la Mola: la Diputació no la renovarà

REPORTATGE | La Mola: el símbol de Terrassa i el Vallès, on al cim s’hi transporta el menjar en mules

«Preservem la Mola»: 2.000 persones demanen a Change.org conservar el seu restaurant

Anna Mas

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una recent petició a la plataforma Change.org dona mostra de la preocupació ciutadana que ha generat la notícia de les dificultats legals per renovar l’actual concessió del popular restaurant al cim de la Mola, la simbòlica muntanya de Terrassa i del Vallès.

Sota l’epígraf «preservem la Mola», una sol·licitud subscrita pel veí Enric Ciscar ha aconseguit ja aglutinar 2.090 suports dels 2.500 que té de moment per objectiu.

La missiva es dirigeix personalment a la presidenta de la Diputació de Barcelona (DIBA), l’alcaldessa de Sant Boi Lluïsa Moret (PSC), i a l’alcalde de Matadepera, Guillem Montagut (Som-hi Matadepera), terme municipal on tècnicament s’ubica la Mola, que acull el monestir de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) 

«Els signants demanem que, una vegada finalitzada la concessió que hi ha al cim de la Mola, l’endemà hi continuï havent-hi servei de restauració i vigilància del Monasteri Romànic del segle X», relata la petició veïnal.

Es refereixen a les dificultats legals esgrimides recentment per la DIBA, organisme que gestiona l’equipament, per renovar l’actual concessió del restaurant, que caduca a finals de gener del 2024. Aquest context ha fet saltar les alarmes dels actuals propietaris. No obstant, des de la DIBA assumeixen que la concessió es renovarà amb altres condicions actualitzades a què «tant l’actual restaurant com tots aquells que compleixin els requisits podran optar».

La crítica dels ecologistes

Per la seva banda, aquest dimecres passat es van pronunciar una vintena d’entitats ecologistes (entre elles ADENC, SOS Vallès o Via Vallès). Aquestes van afirmar en un comunicat que advoquen per la conservació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. El document destaca l’«impacte mediambiental negatiu» que segons el seu parer han tingut per al parc les instal·lacions del restaurant després de 57 anys en funcionament.

No és la primera ocasió en què col·lectius ambientalistes es manifesten respecte a aquest tema. ADENC, juntament amb entitats ecologistes del Vallès, del Moianès i del Bages van firmar la Declaració de l’Obac (7 de juliol de 2023) com a crítica a la massificació de la Mola a conseqüència de de l’ús com a restaurant, segons les veus ecologistes. «Caldria afrontar el debat sobre el seu tancament per a un ús menys intensiu i traslladar aquesta activitat a altres llocs accessibles i aptes per a vehicles de servei i subministrament», defensen en el document.

En el nou comunicat, els ecologistes recorden que el restaurant va néixer amb la voluntat de ser un punt de refrigeri per a excursionistes i visitants. És a dir, que l’establiment, amb el vistiplau de la DIBA, va néixer amb la vocació de servir begudes i entrepans a visitants.

Notícies relacionades

Ara, no obstant, després de gairebé sis dècades, i després d’haver-se convertit en un restaurant d’altura amb una variada carta, les entitats assenyalen la necessitat de debatre sobre funció en un futur pròxim.

Llegeix totes les notícies de Terrassa a EL PERIÓDICO Terrassa

Temes:

Ajuntaments