A l'escola frança

Terrassa reconverteix una escola per garantir el confinament de persones sense llar

La Creu Roja gestiona l'equipament i proporciona menjar, roba i accés a serveis d'higiene a una seixantena de ciutadans

foto 3625537

foto 3625537

2
Es llegeix en minuts
acn

Complir el confinament decretat pel Govern de l’Estat quan no disposes d’una casa és pràcticament impossible. Aquesta és la situació amb què les persones sense sostre que viuen a Terrassa s’han trobat en les últimes setmanes. 

Amb l’objectiu d’oferir a aquests ciutadans un espai «segur» on passar el període d’aïllament, l’Ajuntament i la Creu Roja han reconvertit l’Escola França de la població en un centre d’acolliment provisional, on actualment estan vivint unes seixanta persones. 

El recurs proporciona als usuaris menjar, roba i serveis d’higiene. Paral·lelament, ha entrat en funcionament un segon espai dirigit a famílies sense llar i amb menors a càrrec, a l’alberg de joventut. Actualment hi ha allotjades setze persones.

D’escola a casa

L’Escola França de la ciutat de Terrassa s’ha convertit aquests dies en un alberg temporal. L’espai, que l’Ajuntament ha batejat amb el nom de Centre d’Acolliment d’Emergències Frederic Soler, acull unes seixanta persones sense sostre.

Segons ha explicat el regidor de Serveis Socials de la capital vallesana, Noel Duque, el recurs s’ha creat per garantir el confinament dels ciutadans sense casa. Duque ha indicat que el centre d’acolliment nocturn L’Andana, que des del cap de setmana del 14 de març ha passat a estar obert 24 hores, «s’ha quedat petit», perquè la demanda s’ha incrementat i s’han superat les 40 places d’aforament que tenia. «Moltes persones volien un lloc on poder confinar-se», comenta.

A més, afirma que la instal·lació no disposava de prou espai per «complir amb els protocols de seguretat» i diu que els voluntaris «no hi treballaven a gust».

En aquest sentit, la membre de la Creu Roja i responsable del nou equipament, Esther Soto, explica que al Centre Frederic Soler s’han pogut introduir diverses mesures per evitar el contagi. Entre aquestes hi ha la que fa referència a respectar la distància de seguretat, però també d’altres com limitar l’aforament a les dutxes i el menjador. «Fem diferents torns», assenyala. A més, també se’ls intenta conscienciar de la importància de rentar-se les mans i d’informar en cas que presentin simptomatologia.

Prioritzant el confinament

Tot i que la majoria de persones que hi ha en aquest equipament són antics usuaris de L’Andana, també hi ha ciutadans que han arribat derivats de Serveis Socials o que la Policia Municipal ha localitzat dormint a la via pública.

«El que fem és prioritzar tota la part assistencial, oferint-los manutenció, higiene i roba», detalla la responsable de la Creu Roja, que reconeix que el treball socioeducatiu que sí que es feia en l’altre centre «ara ha quedat en un segon terme». Amb tot, s’intenten introduir «espais de distensió» i s’ofereix als usuaris diverses opcions lúdiques, com jugar al futbol, a ping-pong, als escacs o al dòmino.

A part del Frederic Soler, dilluns passat va entrar en funcionament un segon espai dirigit a famílies sense llar. Aquesta instal·lació s’ha ubicat a l’alberg de joventut, situat al carrer Alcalde Parellada. «Són famílies que es trobaven en una situació de vivenda temporal, en hotels o altres recursos, a l’espera que se’ls assignés una vivenda estable», comenta Soto.

Notícies relacionades

Ara per ara hi ha setze persones dormint en aquest espai, tot i que té capacitat per acollir-ne una trentena.

Més notícies de Terrassa