29 maig 2020

Anar al contingut

Conscienciació

La Federació Catalana d'Autisme fa reflexionar sobre el TEIA amb un documental

A 'Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)' hi participen alguns dels millors especialistes, com Amaia Hervás de Mútua de Terrassa

ACN

La Federació Catalana d'Autisme fa reflexionar sobre el TEIA amb un documental

La Federació Catalana d’Autisme ha produït un documental que retrata la situació de les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEIA) a Catalunya, partint del dia a dia de dos casos reals i les seves famílies. Sota el títol ‘Peixos d’aigua dolça (en aigua salada)’ cerca explicar “com se senten ells, el seu entorn i la visió dels principals experts de Catalunya”, explica Marc Serena, codirector del treball amb Biel Mauri. El documental, que es va estrenar a Manresa, Barcelona i Deltebre, passarà també per Terrassa el 15 d’octubre que ve, abans de ser emès el 16 al programa ‘Sense Ficció de TV-3.

El documental, comenta Serena, ha sigut fruit d’un llarg treball de documentació. Explica que, malgrat la incidència de la malaltia, aquesta continua sent una gran desconeguda i motiu de “rebuig i estigma”. “Ens hem trobat amb persones que no volien posar-se davant de la càmera”, lamenta el codirector, afegint que és aquesta falta d’empatia el que provoca que “el 85% de les persones que tenen la malaltia no tinguin feina”.

Segons Serena, el que diferencia el documental és que no demana a les persones amb autisme que siguin d’una determinada manera, “sinó que com a societat ens plantegem què hem de fer per evitar que se sentin rebutjades i trobin el seu lloc”.

Històries reals

El documental se centra en dos casos concrets, Mariona, de 23 anys i nascuda en el Berguedà, i Marc, de 10 anys i de Sant Cugat. Inclou, a més, reflexions de famílies amb nens en els primers anys de vida i l’experiència de la Fundació Autisme Meas Casadevall a Serinyà, un centre d’atenció a persones adultes i que acull l’únic restaurant de Catalunya en què tots els cambrers, que també fan tasques de cuina, tenen autisme.

Alhora, al documental hi participen alguns dels millors especialistes del país com Amaia Hervás, de Mútua de Terrassa, Rosa Calvo, d’Hospital Clínic, Mario Montero, de la Càtedra d’Autisme de la Universitat de Girona, i María Díez-Juan, de l’Hospital Sant Joan de Déu.

‘Peixos d’aigua dolça (en aigua salada)’ ha sigut produït per la Federació Catalana d’Autisme, que reuneix un miler de famílies i 14 associacions. “La societat sol tenir una idea equivocada de l’autisme i algunes pel·lícules i sèries de televisió hi contribueixen”, explica Rosa Serrano, presidenta de la Federació. “Al documental hi hem inclòs des d’un menor fins a una persona adulta. Volem acostar aquesta realitat perquè el que és desconegut sempre fa por”, afegeix.

El documental ha aconseguit el premi del públic al I Festival de Cine i Discapacitat de Cullera i una menció especial per a la protagonista, Mariona López, al Festival de Cine de Girona.

Més notícies de Terrassa en l’edició local de EL PERIÓDICO DE CATALUNYA