Ciència Solar

Forats en l’atmosfera del Sol permetrien predir el clima espacial

La nova tècnica fa possible predir les tempestes més intenses amb dies d’anticipació, quan fins al moment els pronòstics s’obtenien només algunes hores abans.

Forats en l’atmosfera del Sol permetrien predir el clima espacial
2
Es llegeix en minuts

Alguns tipus de tempestes geomagnètiques es poden predir a partir de les propietats dels forats coronals que donen vent solar, segons un nou estudi. Els forats coronals són regions més fredes i fosques en l’atmosfera superior del Sol, des d’on el vent solar flueix a gran velocitat.

Un estudi internacional liderat per l’Institut Skolkovo de Ciència i Tecnologia de Rússia, que va comptar amb la col·laboració d’especialistes de l’Institut Leibniz d’Astrofísica, a Alemanya, la Universitat de Graz i l’Observatori Kanzelhöhe, d’Àustria, la Universitat de Zagreb i l’Observatori Astronòmic de Zagreb, a Croàcia, ha aconseguit desenvolupar un mètode per predir tempestes geomagnètiques directament a partir d’observacions solars

D’acord amb un article científic publicat recentment a la revista ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’, els resultats permeten augmentar els temps d’alerta màxima d’hores a dies i protegir així el funcionament dels sistemes d’enginyeria a l’espai i a la Terra, així com també evitar altres conseqüències negatives de l’impacte del clima espacial. La clau de la innovació és als forats coronals del Sol.

L’impacte del vent solar

Segons una nota de premsa, el vent solar és un corrent d’electrons, protons i nuclis d’heli, que s’emet permanentment des del Sol, iarriba a la Terra i a tots els planetes del Sistema Solar. Aquests corrents de vent solar d’alta velocitat s’originen als forats coronals del Sol, que són regions fosques que tenen plasma de baixa densitat, ubicats a la corona solar. 

Aquests forats es formen quan les línies de camp magnètic que s’obren lliurement cap a l’espai interplanetari deixen escapar electrons cap al cosmos, i creen «forats» a la corona solar. A més, quan el vent solar a més velocitat col·lideix contra el vent solar lent i més dens, produeix la formació d’una estructura gegant denominada regió d’interacció corotatòria, que gira al costat del Sol. 

Aquest enorme corrent magnètic arriba a l’òrbita de la Terra en uns quants dies i causa tempestes geomagnètiques i aurores. L’impacte d’aquests fenòmens relacionats amb el clima espacial pot desembocar en interrupcions en les comunicacions de ràdio, internet i el sistema elèctric, a més de ser una amenaça important per a satèl·lits i altres estructures ubicades en diferents parts de l’atmosfera terrestre.

Un mètode superador

Notícies relacionades

Fins al moment, el component més intens de les tempestes geomagnètiques i que provoca el seu impuls no pot determinar-se a partir d’observacions solars directes, limitant fortament la possibilitat de pronosticar una tempesta amb diversos dies d’anticipació. En l’actualitat s’utilitzen mesuraments del vent solar i el camp magnètic interplanetari, que només permeten realitzar pronòstics amb un temps d’anticipació d’algunes hores.

Els científics a càrrec del nou estudi van demostrar que el camp magnètic d’un forat coronal que es propaga del Sol a la Terra es conserva en més del 80% dels casos. Això permet utilitzar el camp magnètic derivat de les observacions solars per predir les tempestes geomagnètiques: el nou recurs va permetre crear un model superador, capaç d’aconseguir prediccions amb dies d’anticipació, en comptes d’hores.