La consulta de la Moncloa

El Govern reafirma el seu rebuig a l'opa al Sabadell per garantir la "diversitat bancària" a Catalunya

L'Executiu dona per perduts els 13 milions en multes a grans tenidors per una bretxa legal després de la sentència del Tribunal Constitucional

El Govern de la Generalitat, reunido este martes

El Govern de la Generalitat, reunido este martes / Rubén Moreno / Govern

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El Govern de Salvador Illa manté públicament el seu rebuig a l'opa del BBVA al Banc Sabadell just el dia en què el Govern de Pedro Sánchez activa una consulta pública per recaptar opinions d'agents socials i econòmics abans de prendre una decisió al Consell de Ministres. "Hem defensat i defensem la necessitat que les pimes tinguin diversitat bancària i treballarem perquè aquest model que tenim a Catalunya es pugui mantenir", ha assegurat la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, que també ha defensat que cal vetllar per l'"interès general".

Aquesta és la mateixa expressió que va utilitzar Sánchez aquest dilluns per justificar aquesta consulta que va ser anunciada per sorpresa en la inauguració de les jornades del Cercle d'Economia amb els dos presidents bancaris en disputa asseguts a la fila zero, a més del president Illa. "Veiem bé aquest procés d'escolta i tenir en compte les opinions dels agents econòmics i socials abans de prendre una decisió complexa", ha sostingut també Paneque tancant files amb la proposta del president, que ha definit com "prudent" i "positiva".

El Govern no ha amagat en cap moment que la seva preferència és que l'opa sigui frenada en un mandat en què el president fa gala d'haver aconseguit la "normalització" a Catalunya i la seva estabilitat i ha convertit en un símbol d'això el retorn de la seu social del Sabadell després de traslladar-se a València fa vuit anys.

El repte de l'habitatge

Notícies relacionades

La portaveu del Govern s'ha pronunciat també sobre la sentència del Tribunal Constitucional que ordena arxivar 13 milions en multes a grans tenidors que no van oferir alternativa habitacional abans d'iniciar un procés de desnonament. Paneque ha assegurat que la Generalitat dona per perdut el cobrament d'aquestes sancions que van ser imposades per l'Agència Catalana de Consum a persones que, segons ha argumentat, "no disposaven d'una hipoteca ni un lloguer" i ha recordat que els recursos al TC van ser presentats pel PP i per Vox.

La resposta del Govern en aquesta matèria, ha defensat, és afrontar el "problema de fons", que és la falta d'habitatge públic i assequible a Catalunya. Dues són les vies que ha recordat que estan sent una prioritat per al Govern: la construcció de 50.000 pisos fins al 2030 per augmentar el parc públic -que ara representa només l'1,7% a Catalunya quan l'objectiu a assolir és el 15%- i actuar per la via de la regulació per intentar frenar l'especulació immobiliària aplicant els topalls als lloguers o regulant els de temporada i d'habitacions.