Previsió meteorològica

Alerta per vent a Catalunya a partir de la mitjanit

Fins dissabte al matí s’esperen forts vents

Un home observa l’onatge a Blanes.

Un home observa l’onatge a Blanes. / click art foto / david borrat

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d’Alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT davant la previsió del Meteocat d’un episodi amb fortes ratxes de vent a partir de la pròxima matinada i que podrà allargar-se fins dissabte.

Segons preveu el SMC, a partir de la mitjanit d’avui i fins dissabte al matí s’esperen forts vents de component oest (fins al migdia de divendres) i nord (a partir de la tarda de divendres). Al Pirineu i a l’extrem sud, les ratxes de vent podran superar els 90 km/h, sobretot en cotes altes.

A partir de divendres a la tarda, les ventades seran generalitzades a tot Catalunya. Es demana molta precaució al Barcelonès, Baix Llobregat, Alt Penedès, Garraf i totes les comarques tarragonines, zones on es preveuen les afectacions més importants.

Extremar precaucions

Protecció Civil recorda que és necessari extremar especialment les precaucions a la conducció i també en totes les activitats que es realitzin a l’aire lliure, evitant sobretot les zones boscoses on podrien caure branques o arbres.

A més, també a nivell urbà és necessari ser molt prudent amb la possible caiguda d’elements estructurals i altres objectes que hi pugui haver en façanes i balcons. A nivell preventiu, és necessari retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Tampoc és segur protegir-se darrere de murs o cartells publicitaris si no són estables.

Cota de neu

La cota de neu se situarà en uns 2.500 metres inicialment, i baixarà progressivament fins a uns 1.600-1.800 metres al nord peninsular, i uns 1.800-2.000 metres a la zona centre.

Notícies relacionades

Les temperatures diürnes aniran en descens en la major part del país, tret del terç nord-oest peninsular i l’àrea mediterrània, on es mantindran amb pocs canvis mentre que en el cas de les nocturnes no esperen grans canvis. És probable que es produeixin algunes gelades febles en zones muntanyoses del nord peninsular.

Els vents bufaran en general del sud-oest girant a nord-oest en la major part de la Península i les Balears, més fluixos en la meitat sud peninsular, i més intensos en la meitat nord i les Balears, podent haver-hi intervals forts a la costa de Galícia i àrea Cantàbrica. Els vents seran alisis moderats del nord-est a les Canàries.

Temes:

Girona Pirineus