Previsió meteorològica

Temps a Catalunya avui, divendres 4 de novembre: compte amb el fort vent

Alerta pel vent a Catalunya fins dissabte

Un insòlit dia de Tots Sants a 25 graus

Espanya és el país europeu amb més risc de mort per calor extrema

Les temperatures per fi baixen, tot i que la fresca durarà molt poc

Temps a Catalunya avui, divendres 4 de novembre: compte amb el fort vent

Alfons Puertas / Observatori Fabra-RACAB

2
Es llegeix en minuts

Els que han matinat aquest divendres, 4 de novembre, ho hauran notat: el descens de temperatures ha sigut destacat, com a conseqüència de la irrupció d’una massa d’aire polar. Però el gran protagonista del dia a Catalunya, a més d’aquesta fresqueta tardoral, serà el vent, que ha posat en alerta gairebé totes les comarques.

A excepció del Pirineu i algunes zones del nord, el cel es mantindrà serè o poc ennuvolat en general. S’esperen pluges a l’extrem nord del Pirineu, especialment a la Vall d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. En cotes mitjanes i altes del vessant del Pirineu les precipitacions podrien superar els 20 litres per metre quadrat. La cota de neu baixarà als 1.400 metres, i per sobre dels 2.000 s’acumularan entre 10 i 20 centímetres de neu, també al vessant nord del Pirineu.

El descens tèrmic, tant en les mínimes com en les màximes ha sigut molt evident. Al Pirineu serà acusat. En l’àmbit de l’àrea metropolitana de Barcelona les mínimes aniran dels 10 als 15 graus i, contràriament al que ha passat en els últims dies, serà difícil superar els 20 graus en el tram central de la jornada.

Notícies relacionades

El vent complicarà especialment la jornada. En la meitat sud bufarà amb ratxes molt fortes, superiors als 70 km/h. A l’extrem nord de l’Alt Empordà la tramuntana també registrarà ratxes molt fortes. On el vent arribarà a les velocitats més altes serà a les cotes altes del Pirineu i el Prepirineu, on es registraran ratxes de més de 90 km/h.

El cap de setmana tornarem a tenir certa estabilitat. Dissabte s’aniran recuperant a poc a poc les temperatures i la setmana començarà amb nous registres molt superiors al que és habitual en aquesta època de l’any.