Succés misteriós
La teoria més forassenyada sobre l’MH-370, l’avió que va desaparèixer, en la nova docusèrie de Netflix

La inexplicable desaparició del vol 370 de l’aerolínia Malaysia Airlines el 8 de març del 2014 és un dels misteris més destacats de la història de l’aviació. L’exhaustiu rastreig coordinat de Malàisia, la Xina i Austràlia durant prop de tres anys va ser absolutament en va, ja que no es van localitzar proves concloents del que va passar en aquest vol de matinada, a part d’algunes peces metàl·liques trobades a Madagascar i al litoral de Moçambic poguessin coincidir amb possibles restes d’un Boeing 777.
L’aura de misteri és tan gran que fins i tot ha inspirat una sèrie documental de Netflix, que analitza el cas en profunditat. «Vivim en un món on hi ha els telèfons mòbils, els radars i els satèl·lits, així que el fet que hagin passat nou anys [...] i continuem tenint-ne tan poc és extraordinari», assenyala Louise Malkinson, directora d’‘MH370: El avión que desapareció’.
El vol 370 de l’aerolínia Malaysia Airlines es va enlairar des de Kuala Lumpur el 8 de març del 2014 a la matinada, cap a l’aeroport de Pequín-Capital, on tenia programat l’aterratge a dos quarts de set del matí. La primera hora de la ruta tot va anar com es preveia, però a partir de llavors comença una situació confusa que va agafar per sorpresa les autoritats malaies i va dificultar sobre manera les primeres hores de recerca i rescat.
En relació amb l’origen del sinistre s’han articulat diverses teories, des de les més racionals, com incendis i atacs terroristes fins a alguna de més improbable. Entre aquestes últimes hi destaca la de la policia malaia que, a l’estil de l’accident aeri de German Wings, afirmava com a plausible que el capità de la nau, Zaharie Ahmad Shah, que feia dies que actuava d’una manera estranya potser pel divorci que havia començat a tramitar amb la seva dona, hagués planificat un suïcidi als comandaments de l’avió.
Fins i tot s’ha estudiat com una molt poc probable intervenció dels Estats Units que hauria forçat una desviació del full de ruta o fins i tot fet caure l’aparell, com ja va fer durant la presidència de Ronald Reagan amb el vol 655 d’Iran Airm abatut el 1988, cap a finals de la guerra entre l’Iran i l’Iraq, per un creuer llançamíssils nord-americà.
Però si hi ha una teoria rocambolesca aquesta és la del presentador de la CNN Don Lemon, que ha arribat a plantejar durant un dels seus programes que el motiu de la desaparició no fos cap altre que un forat negre. Una explicació que no ha trigat a tenir el suport dels amants de les teories de la conspiració en xarxes socials, en les quals fins i tot se n’han arribat a suggerir d’altres de l’estil, com l’impacte d’un meteorit i l’abducció d’uns extraterrestres
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- Junta de portaveus El Parlament ajorna per segona vegada que Illa comparegui per la corrupció en el PSOE
- Salut i benestar José Abellán, cardiòleg: "Crec que ens estem equivocant en donar-li massa importància a l'exercici de força"
- Accions legals Tovalloletes humides: la gran plaga ecològica que surt de les llars
- A Barcelona Els Mossos abaten un home que va matar el seu germà d'un tret i es va atrinxerar a Calldetenes
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població