Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Periodista amb pancarta, això és el que TV-3 necessita

La crítica de Monegal: Periodista amb pancarta, això és el que TV-3 necessita
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

És la notícia del dia. Tots els mitjans han reproduït l’instant televisiu que ha passat a Moscou. Una periodista russa, Marina Ovsiannikova, treballadora de la tele estatal Rússia Canal 1, irromp en ple informatiu portant una pancarta que diu: «No a la guerra. No et creguis la propaganda. Aquí t’estan mentint».

¡Ah! Quin gest més valerós, el d’aquesta periodista. Ja ha transcendit que ha sigut immediatament detinguda. Efectivament, a la Rússia de Putin no s’admet ni la llibertat d’opinió, ni la dissidència, ni el periodisme crític, ni de bon tros ensenyar la realitat del que passa. Ens ha agradat molt a casa com ha tractat aquest succés el TN migdia (TV-3). Han passat la seqüència de la valerosa Marina, i amb molt bon criteri ho han trufat amb una vehement narrativa que ens recordava exemples de la intolerable repressió informativa a Rússia, i acabaven la crònica en to de vibrant denúncia: «¡A això no se li pot dir periodisme!». ¡Ah! Ha sigut molt bonic veure aquest al·legat a TV-3 contra la desinformació, l’ocultació de la realitat, i l’antiperiodisme. A mi em passa de vegades, quan somio, que veig un Telenotícies i d’de cop apareix una periodista portant una pancarta igualeta que la que porta Marina: «No et creguis la propaganda. T’estan mentint». Però són somnis i res més, coses meves.

Notícies relacionades

Ben mirat, ara mateix hi ha un tema que es mereix una altra periodista amb pancarta de seguida. Em refereixo a tot el que fa dies que es publica –del col·lectiu internacional de periodistes Bellingcat– sobre els contactes de Puigdemont i el seu entorn amb agents connectats amb el Kremlin. A TV-3, el silenci sobre aquesta qüestió, aquests dies, ha sigut profund. Avui al migdia, no obstant, no han tingut cap altre remei que abordar-lo perquè Gabriel Rufián ha dit: «Eren senyorets que es reunien amb gent equivocada i es creien James Bond durant una estoneta». 

És curiós, no han informat durant dies, però treuen el tema quan Rufián es pronuncia. I a més hi han afegit, donant-li àmplia visibilitat, el tuit de Jordi Sánchez trucant a Rufián: «Miserable portaveu oficial de les clavegueres de l’Estat». ¡Ah! Potser una valerosa periodista escriuria a la pancarta: ‘No interessa informar sobre els contactes russos, interessa que Rufián quedi com un mesquí’. En efecte, a TV-3 li falta una periodista que ens il·lumini.