Podcast documental

Spotify estrena 'Xrey', una investigació sonora sobre Joan Carles I

Els periodistes Álvaro Cózar i Tony Garrido fan una exhaustiva radiografia de la vida del Rei emèrit

zentauroepp52716446 05 01 2019 si ayer el rey em rito juan carlos celebraba por 200325084522

zentauroepp52716446 05 01 2019 si ayer el rey em rito juan carlos celebraba por 200325084522 / REY JUAN CARLOS EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts

Sobre la figura del rei Joan Carles I s’han escrit molts articles, alguns llibres i s’han fet diversos documentals i reportatges, però mai s’havia fet un acostament a l’històric personatge a través exclusivament de l’àudio i en format podcast.

Aquesta és l’original i interessant proposta que els periodistes Álvaro de Cózar, director i guionista, i Toni Garrido, productor, plantegen amb Xrey, un treball sonor sobre la història del Rei emèrit. A través d’àudios inèdits, entrevistes i més de 40 testimonis directes, com els de Rafael Spottorno, excap de la Casa del Rei, Paul Preston i Alfredo Pérez Rubalcaba, entre d’altres, es revelen els moments més importants de la vida del monarca i es descobreix un personatge que segons Garrido «fa 50 anys que està amagat en la llum.

Dividida en 10 capítols, més dos extres, de 25 minuts de durada amb entrega setmanal, la sèrie es fonamenta en una exhaustiva investigació periodística i planteja el repte de descobrir la història menys coneguda d’un dels personatges més coneguts d’Espanya. «Explicar les històries més contradictòries, les més menys conegudes i les que no s’han explicat sobre el Rei i explicar-les en un format que permeti fixar el relat», segons De Cózar.  Així la mort del seu germà, el seu casament amb la princesa Sofia, la seva relació familiar amb Suïssa i el seu paper internacional són presents en la sèrie.

Per a això, els autors compten amb el suport de la plataforma Spotify, que ja disposa de més d’un milió de podcats a nivell internacional de diferents temàtiques, i que amb Xrey estrena una sèrie de «futurs treballs a Espanya», segons confirma Federica Tremolada, directora general per al sud i est d’Europa de Spotify.

Els oients descobriran un rei Joan Carles molt menys planer que en la seva imatge habitual.

L’objectiu del podcast  «no és explicar exclusives, és explicar la vida del Rei», però els autors remarquen que les ultimes notícies aparegudes, com els comptes a Suïssa i els cobraments de comissions, també seran presents en el treball. De Cózar assegura que els oients aniran descobrint  «un Joan Carles més interessant, més solitari, més trist i més turmentat de l’habitual imatge de familiaritat que s’ha ofert del Rei».

El treball basa la seva força en les declaracions de personatges profundament coneixedors de la figura de Joan Carles i si bé en algun cas van refusar participar-hi – «van preferir no involucrar-s’hi» – o la negativa a última hora per raons d’edat del que va ser secretari d’Estat dels EUA, Henry Kissinger, la resta aporta un relat que permetrà descobrir un personatge que «sempre va tractar de fugir d’alguna cosa, un personatge que mira d’evadir-se, i que no és fins al final del seu regnat que no es descobreix que és el que li motivava a sortir del seu personatge oficial», en paraules de De Cózar.7

Música i Intel·ligència artificial

També la utilització de la intel·ligència artificial per a la recreació de la veu d’un personatge històric i la música són elements molt importants en la sèrie. Així la versió electrònica de l’Himne d’Espanya o la regravació d’una cançó popular critica amb Joan Carles I, són alguns dels elements «que envoltaran l’oient per enganxar-lo a la història menys coneguda del Rei», diu Garrido.

Notícies relacionades

Sobre les possibles pressions rebudes en l’elaboració del documental Garrido és clar «des del primer moment la Casa Reial coneixia el treball i va refusar participar-hi(descartant una entrevista amb l’Emèrit, per exemple), però tampoc van exercir pressions per dificultar-lo». I sobre si després de la seva investigació creuen que l’actual rei Felip VI té un Xrey per fer, De Cózar afirma, «almenys dona per fer una radiografia».

Les dues primeres entregues, ‘Una ley de un solo artículo’ 1 i 2, que realitzen una profunda anàlisi sobre l’abdicació de Joan Carles, estan disponibles des d’avui a la plataforma. 

Temes:

Joan Carles I