A 'Salvados' de La Sexta

Paula Vázquez: "Si m'insulten, vull saber qui és i soc capaç d'anar a clavar-li una plantofada"

La presentadora i Cristina Cifuentes parlen amb Jordi Évole dels insults rebuts i de com van reaccionar

Marina Garcés i Juan Soto Ivars suggereixen moderació en la resposta dels famosos als odiadors

paulavazquez

paulavazquez

5
Es llegeix en minuts
Txerra Cirbián

Si diumenge passat, Jordi Évole va tenir davant la indústria càrnia, en un reportatge del qual se n'ha parlat molt, aquesta setmana s'ha ficat de ple en el pantà de les xarxes socials, un terreny que a nivell periodístic se sol concretar en Twitter.

I és curiós com aquesta eina que permet llançar al ciberespai missatges de 280 caràcters (abans eren només 140) des de la comoditat de casa teva, aconsegueix que molta gent anònima expressi les seves passions més baixes: els insults dels odiadors ('haters'). L'espai també va analitzar el perill que pot suposar que alguns famosos, amb la seva posició a les xarxes, pugui sotmetre a escarni públic aquells que han gosat criticar-los.

En aquesta ocasió, l'equip de 'Salvados' ha tocat un tema que també sol afectar de prop Jordi Évole, un dels periodistes més seguits de la tele, amb dos milions i mig d'espectadors de mitjana a La Sexta, però també a Twitter, on té 3.360.000 seguidors, entre els quals sempre hi ha algú disposat a insultar-lo.

Per obrir el programa, 'Salvados' ha consultat el tema amb un grup d'estudiants de Dret de la Universitat de Barcelona. Diversos d'ells han donat el seu punt de vista sobre el tema, i han acotat el fet que la judicialització d'alguns casos, com el de Cassandra Vera, remet a una retallada en la llibertat d'expressió. També, que qualsevol usuari ha de ser conseqüent amb el que escriu en una xarxa social. 

Antonio, un 'odiador' que reconeix que insultar no serveix per a res / ATResmedia

La presentadora Paula Vázquez,  que suporta pràcticament diàriament comentaris despectius envers les seves opinions, el seu treball o el seu aspecte físic, es va quedar una mica sorpresa quan Évole li va mostrar a la seva tauleta un dels seus odiadors, a causa d'una notícia publicada per OK Diario i que ha donat lloc a una querella de Vázquez contra el periodista Eduardo Inda. Però la falsedat publicada en aquest diari va donar lloc a atacs i insults, com el d'Antonio, un obrer de la construcció a l'atur, amb problemes cardíacs i que la va deixar anar ben grossa: "I què tal si et tirem gasolina al cony i et calem foc FP".

"Soc molt poligonera, jo soc de barri"

Pero, "¿feia falta aquest llenguatge?", li va preguntar Évole. I Antonio, que s'enfronta a la denúncia de Paula Vázquez, va admetre que només el llenguatge agressiu té ressò a la xarxa, però que si hagués tingut davant a la presentadora segurament no hauria dit res. La professional, que pensava que el tipus a qui havia denunciat "era un canalla" es va trobar amb la sorpresa: "Doncs sembla una persona molt normal. És algú que ho ha passat malament. Ja pensaré si trec la denúncia, ho pensaré". 

Paula Vázquez va admetre que va fer una captura de pantalla de la frase d'Antonio i la va penjar perquè provés "la seva pròpia medicina" i perquè "l'assetgin a ell", cosa que pensa seguir fent amb els que la insulten: "És que jo soc poligonera, soc de barri. I si m'insulten em fa molta ràbia. Vull saber qui és i soc capaç d'anar a veure'l i clavar-li una plantofada". 

Al sentir-la, Ana Pastor va tenir aquest detall cap a la gallega:

La presentadora sap que és gent que vol que l'aplaudeixin en els seus cercles, però que ella no està disposada a deixar que se surtin amb la seva. "Ja sé que no és políticament correcte, però no pot ser que actuïn impunement. I jo seguiré avergonyint-los"

Cristina Cifuentes, al programa / Atresmedia

El tuiter més polititzat va ser Ximi, dibuixant, cantant, propietari d'una botiga de còmics i "el primer condemnat per injúries en xarxes socials a Espanya", va assegurar. El jove va ser denunciat com a instigador d'una campanya per insultar la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, a través de Twitter quan era delegada del Govern.

Curiosament, la mateixa Cifuentes, que acaba de presentar una querella contra Francisco Granados per injúries i calúmnies, admet que va ser aquest cas i no altres més greus el que va acabar en condemna. I al preguntar-li si alguna vegada l'han insultat al carrer com a les xarxes: "Mai", va assegurar la política del Partit Popular.

La filòsofa Marina Garcés, a l'espai de La Sexta / ATResmedia

Évole també va mantenir un col·loqui amb la filòsofa Marina Garcés i l'expert en xarxes socials Juan Soto Ivars, amb els quals va reflexionar sobre el tema. La primera es qüestiona el fet que et diguin que "no et posis" a les xarxes si és que hi ha insults, i no: "És com  si et poses a la  pista de ball i et grapegen, i et diuen que si no t'agrada no entris a ballar. Estàvem comunicant-nos. Per què acceptem això?" I Soto va recordar que el dia de la mort de Bimba Bosé hi va haver gent que va deixar anar al seu oncle, Miguel Bosé, missatges duríssims.

Tant Soto com Garcés van apel·lar al sentit de proporcionalitat per part de polítics i famosos a l'hora de 'castigar' públicament els seus 'odiadors', perquè la reacció contra aquests pot destrossar-los la vida. I aquí van sortir a col·lació casos com els d'Inés Arrimadas i Rosa Maria Miras Puigpinós o el de Justine Sacco, la primera dona acomiadada per un tuit.

Potser, el que passa, és que Twitter és aquell "lloc tan donat als linxaments, però també capaç de generar aquest diàlegs espontanis que fins i tot ens fan creure que podem crear una societat millor", com escriu el mateix Jordi Évole a l'article que publica aquest dilluns a EL PERIÓDICO.

Naturalment, el programa va ser seguit tant a la tele com a les xarxes, especialment a Twitter, on l'aplaudiment i les clatellades anaven per barris a partir de l'etiqueta #OdioSalvados.

Notícies relacionades

Protestona va ser una de les més incisives:

I Màxim Huerta va apuntar la possible raó de l'èxit dels odiadors: