INFORME

Espanya, paradís de les sèries dels EUA

El 72% de les ficcions que s'emeten són nord-americanes, i el 15%, espanyoles

'The Big Bang Theory' és la més emesa, de les 420 produccions estrenades

zentauroepp31172677 the big bang theory llega al universo lego con la recreaci n170322124507

zentauroepp31172677 the big bang theory llega al universo lego con la recreaci n170322124507

3
Es llegeix en minuts
Manuel de Luna
Manuel de Luna

Periodista

ver +

Espanya és un dels grans paradisos de la ficció audiovisual nord-americana. Aquesta és la principal conclusió que es pot extreure analitzant les contundents dades d’un estudi  de Barlovento Comunicación: el 72% de les sèries que han emès les cadenes espanyoles entre setembre del 2016 i agost del 2017 (que sumen un total de ¡420 produccions!) són nord-americanes. En números rodons, en aquest període es van realitzar 118.832 emissions de ficcions dels Estats Units.

Aquesta realitat, confirmada a partir de les dades diàries d’audiometria de Kantar Media, encara és més impactant si es compara amb el percentatge de sèries espanyoles que s’emeten: un 15%, una xifra molt similar a les ficcions de la resta del món que apareixen a les graelles espanyoles, que és del 13% (majoritàriament, del Regne Unit, Canadà i Alemanya).

I, pel que es pot comprovar, aquesta passió pel que és americà va 'in crescendo'. El 2007, la proporció de produccions dels EUA se situava en un 64%, i en aquest 2017 ha augmentat gairebé deu punts. Així, en aquesta dècada, s’han registrat ni més ni menys que ¡1,3 milions d’emissions de sèries nord-americanes!  Molt al darrere se situen les 307.000 emissions de sèries espanyoles, i les 340.000 de la resta de països.

 

   Una de les principals raons que expliquen aquesta passió per la ficció hollywoodiana està en la gran presència que tenen a Espanya les televisions de pagament d’origen nord-americà, un mercat en clara alça i que concentren a les seves graelles el 86% de les produccions dels EUA. Entre les cadenes de pagament que han ofert un nombre més gran de sèries dels EUA aquest 2017 destaquen  Fox Life (9.695 emissions en l’any analitzat), Calle 13 (8.361), Movistar Series (8.361) i Fox (7.847).

En les televisions en obert (majoritàriament de capital espanyol) aquesta proporció cau a les seves graelles fins al 56%. Que no està gens malament, ja que és més de la meitat de la seva ficció. Una de les cadenes en obert que més fa pujar aquesta proporció americana és Neox, canal d’Atresmedia que presenta un gran nombre de ficcions made in USA: va oferir 7.848 emissions de capítols de produccions dels EUA, amb Els Simpson al capdavant. 

Tal com assenyalen els autors del treball, «l’increment de l’ocupació de les sèries americanes és degut a l’augment de la seva presència en les cadenes temàtiques de pagament, ja que en el conjunt de cadenes en obert aquests valors no mostren una variació significativa».

Però a més de la important presència de canals d’origen nord-americà, que venen òbviament els seus productes d’origen, hi ha una altra raó que porta Espanya a ser un paradís de la ficció dels EUA: el teleespectador espanyol. Com recull l’estudi de Barlovento, el 99 % de la població espanyola va veure almenys un minut d’aquestes produccions estrangeres en l’any analitzat.

En total, 44.240.000 espectadors espanyols, més grans de 4 anys, van veure durant el període d’estudi almenys un minut de les 420 produccions nord-americanes, que 73 cadenes van oferir, amb un acumulat de més de 118.000 emissions.

Notícies relacionades

D’aquest espectacular volum de sèries nord-americanes, no totes tenen el mateix impacte. Així, les produccions que més triomfen a Espanya són la incombustible comèdia 'The Big Bang Theory' (de la qual s’ha ofert fins a ¡6.260 emissions i reemissions! de diferents capítols a Neox i TNT), les policíaques 'Ley y Orden: unidad de víctimas especiales' (amb 4.710 emissions a Calle 13, Atreseries, Nova i TVE-1), 'CSI' (3.603 emissions a Cuatro, AXN, Fox, FDF, 8TV, Energy i Tele 5) i 'Mentes criminales' (2.440 ocasions a AXN, FDF, Cuatro i Divinity) i el gairebé immortal 'House' (2.413 emissions a Fox Life, Nova i Atreseries).

Pel que fa al perfil d’aquest apassionat consumidor de sèries nord-americanes, l’estudi de Barlovento Comunicación apunta que els espectadors més afins són «les dones i les persones de 45 a 64 anys», sent Balears, València, Catalunya i Madrid les comunitats en què es registra una  afinitat més gran.