ADEU A UN PERSONATGE ESTIMAT

Mor Amparo Pacheco, l'entranyable quiosquera de 'Cuéntame cómo pasó'

L'actriu, que va pertànyer a la generació de còmics que van portar el teatre per tot Espanya i que era dona i mare d'actors, tenia 92 anys

abertran38202197 fallece amparo pacheco rtve170427114458

abertran38202197 fallece amparo pacheco rtve170427114458

1
Es llegeix en minuts

L'actriu Amparo Pacheco, que va donar vida a Sagrario, l'entranyable quiosquera del barri de Sant Genaro de la sèrie de TVE-1 ‘Cuéntame cómo pasó’, ha mort aquest dijous al matí a Madrid als 92 anys. Un altre personatge que desapareix de la longeva producció, després de prescindir la productora de Miguel Alcántara, a qui donava vida Juanjo Echanove. 

Nascuda el 1925 a La Solana, Ciudad Real, comptava amb una dilatada carrera sobre els escenaris que va iniciar als 16 anys quan va començar a estudiar Art Dramàtic. Pertanyia a aquella generació de còmics que van recórrer Espanya portant el teatre per tots els racons de la geografia nacional. El 1944 va debutar a la Companyia del Teatre María Guerrero de Madrid i, en una de les seves gires, va conèixer el seu marit, l'actor Manuel Salamanca. Era mare del també actor Manolo Cal.

Durant la dècada dels 50 i 60, en companyia del seu marit, va representar sobre l'escenari d'un teatre portàtil un ampli repertori compost per obres escrites des d'autors clàssics a José María Pemán i els germans Álvarez Quintero. A mitjans dels anys 60 va treballar a TVE sota les ordres de Pedro Amalio López.

POPULARITAT ALS 77

Tot i la seva llarga carrera, la popularitat li va arribar als 77 anys, quan va debutar a 'Cuéntame cómo pasó'. El personatge de Sagrario, amb les seves ocurrències i picardies, es va guanyar de seguida l'afecte dels teleespectadors, fins al punt que va protagonitzar 'El diario de San Genaro', una websèrie en clau d'humor en què comentava les situacions dels diferents personatges de la sèrie i opinava sobre els temes reflectits en cada capítol.

RTVE

Ana Duato i Imanol Arias, amb la resta dels actors que formen la família Álcantara, a la sèrie 'Cuéntame cómo pasó' (TVE-1).

Notícies relacionades

Pacheco va intervenir en 40 capítols, però els seus problemes de salut la van obligar a absentar-se. La seva última aparició va ser en el capítol 310, 'La boda de cristal', l'últim de la temporada 17a. També va aparèixer en el programa 'Ochéntame', en el capítol 'Factoría de cómicos', on va recordar els seus inicis en el món del teatre.

Aquesta no és l'única sèrie en què ha intervingut. També a ‘Aquí no hay quien viva’ (Antena 3); ‘A tortas con la vida’ (Antena 3); ‘Manolo y Benito Corporeision’ (Antena 3); ‘La que se avecina’ (Tele 5); ‘El síndrome de Ulises’ (Antena 3) i ‘Stamos okupados’ (TVE-1). En cine, va participar en la pel·lícula ‘Pacto de brujas’.