LA GASTRONOMIA A LA FICCIÓ

Les sèries a la cuina

El llibre 'Del sofá a la cocina' recull 104 receptes que apareixen en populars produccions televisives

Tots els plats han sigut elaborats i tastats pels autors de la recopilació

Portada del llibre.

Portada del llibre.

2
Es llegeix en minuts
MANUEL DE LUNA / BARCELONA

Trames sorprenents, personatges fascinants i produccions exuberants han fet que les sèries de televisió estiguin disfrutant d’una edat d’or, amb milions d’addictes seguidors que en coneixen a la perfecció fins al més petit detall. Encara que hi ha un apartat que fins ara se’ls havia escapat: ¿què mengen a les sèries? I han volgut respondre aquesta pregunta Daniel López i Valentina Morillo, dos avesats 'serièfils' de llarg recorregut que en un llibre, 'Del sofá a la cocina', recopilen 104 plats (amb les seves receptes perfectament especificades) que apareixen en algunes de les més populars sèries anglosaxones.

«El novembre del 2011 vam començar el podcast 'Del sofá a la cocina' i ja llavors vam plantejar fer un llibre sobre receptes de sèries, i al febrer ens hi vam llançar al ser conscients que, o ho fèiem nosaltres, o ho farien altres, perquè no hi ha cap llibre sobre aquest tema», diu Daniel, un enginyer mediambiental de Burgos que des del 2001 comenta i analitza el món de les sèries a internet. Valentina, 'community manager' a Burgos i col·laboradora de la secció de sèries de la revista 'Cuore', 'només' fa una dècada que està infectada pel virus de les sèries. Però el bagatge de tots dos és prou ampli –amb milers d’hores de televisió a les seves retines–, per embarcar-se en una aventura que els ha dut a revisar prop de 200 sèries en uns tres mesos.

La primera conclusió que han tret tots dos de la primera fase de documentació és que la majoria dels personatges de les sèries «ni mengen ni van al vàter»; però, per sort per al seu llibre, hi ha excepcions. «Les comèdies solen tenir una presència més gran de seqüències amb menjar, com és el cas de 'Friends', 'Seinfeld', 'The Office', 'Rockefeller Plaza'...», enumeren. David també destaca els plats que apareixien a 'Mad men' o 'Las chicas Gilmore', «que eren molt cuineres», apunta. Però la que sobresurt (també en aquest aspecte) és la ja llegendària 'Los Soprano'. «L’origen italoamericà dels seus protagonistes, amb la tradició dels dinars familiars dels diumenges, fa que sigui una de les produccions més gastronòmiques», expliquen.

Menús mediterranis

'Los Soprano' és l’única sèrie en què es pot trobar una referència a la dieta mediterrània, ja que el llibre se centra en plats de la cuina britànica i nord-americana. «Receptes espanyoles de sèries pròpies no aporten res al lector espanyol, al qual va dirigit el llibre, i a més segurament hi trobarien peròs», diu David, que sí que apunta que en un episodi de 'Mad men' apareix un gaspatxo. Però n’és l’excepció. El llibre se centra en la gastronomia anglosaxona, de la qual els autors destaquen el ruibarbre de 'Criando malvas' («que a Espanya gairebé no es coneix») o el pastís de cireres de Twin Peaks («¡boníssim!»).

Notícies relacionades

'Del sofá a la cocina' inclou receptes impossibles, però que resulten molt suggerents, com el 'filetàs' de set quilos que intenta devorar Homer Simpson en un episodi de la seva sèrie (i fracassa), o el pastís de casament farcit de coloms vius, de 'Juego de tronos'.

Això sí, de les que són possibles, els autors donen fe que es poden elaborar a casa: «Ens vam passar tot el mes d’agost fent-les i menjant-les», afirmen. Cosa que admeten que no ha resultat gaire sa: «El menjar dels EUA té un munt de calories».