POLÈMICA AUDIOVISUAL
Nitro, Xplora, La Sexta 3, Siete i Nueve desapareixen
El 6 de maig deixen d'emetre, arran d'una sentència del Tribuna Suprem

Dues nenes veuen la televisió. /
e l dia 6 de maig, data límit imposada pel Ministeri d'Indústria per complir una sentència del Tribunal Suprem, els televidents espanyols perdran nou canals de televisió digital terrestre (TDT), entre els quals destaquen Nitro, La Sexta 3, Xplora, Nueve i La Siete. La fosa en negre d'aquestes cadenes ve de lluny. Exactament d'una sentència de l'Alt Tribunal del desembre del 2012, que va estimar en part un recurs de l'empresa Infraestructuras y Gestión 2002 SL contra la manera com es van atorgar aquests canals: sense concurs previ. I la llei de l'audiovisual exigia que les llicències s'atorguessin per concurs.
Un error de forma -però garrafal- atribuïble al funcionari de torn que va donar el vistiplau a la fórmula amb què el Govern, llavors amb Rodríguez Zapatero al capdavant, va concedir el 2010 aquests canals a les empreses que ja emetien, i tenien la concessió de les freqüències. Però el Suprem recalca que aquell acord no es va ajustar a dret «per ser contrari a la llei». I per tant, han de deixar d'emetre, i tornar a posar a concurs aquestes freqüències.
Les empreses de tele privades perjudicades (englobades a la Uteca) estan indignades: es consideren víctimes, i paganes, d'un error aliè, i a sobre l'actual Govern no ho ha volgut solucionar per raons «espúries». «Això és de república bananera», clama un representant de la Uteca, que assegura que el Govern central no ha volgut pactar una solució, per així beneficiar, en un futur nou concurs de llicències, grups afins, com 13TV (COPE).
«Hem proposat solucions, i no se'n va acceptar cap, ja que amb un decret llei se solucionava un error que només és formal -expliquen des de la Uteca-. Però l'Administració planteja tancar aquests canals i obrir un nou concurs, ¿i donar-los a qui? La sospita és que amb aquest nou concurs s'ofereix una pàtina de legitimitat per donar a 13 TV el que no s'atreveixen a fer a dit».
Des de la Uteca deixen clar que no els queda més remei que complir la llei i tancar els canals, però no per això deixaran de defensar els seus interessos: «Si 13TV guanyés un eventual concurs, l'impugnarem».
Paolo Vasile es va mostrar ahir tan indignat com la resta de socis d'Uteca. El conseller delegat de Mediaset va qualificar l'apagada d'«atropellament» i una «expropiació cruel», i va anunciar davant la junta d'accionistes de la seva companyia que farà el que pugui per aturar-ho o reclamar pel dany econòmic sofert.
Notícies relacionadesEn la mateixa línia, el president de Mediaset Espanya, Alejandro Echevarría, va considerar que s'està evidenciant «un manifest dèficit de seguretat jurídica amb canvis inesperats en el context normatiu».
AJUST DE PROGRAMES // Mediaset i Atresmedia no han fet públic com reajustaran els seus continguts a partir del 6 de maig, però fonts de T-5 apunten que els programes adquirits per a La Siete passaran al canal Divinity, i a la Nueve amb prou feines tindrà incidència: el gruix de la seva graella són repeticions. A Atresmedia, l'apagada de Nitro obligaria a passar El chiringuito de Pedrerol i la F-1 a Neox. Això sí, sense La Sexta 3, hi haurà molt menys cine.
- Seguretat Social El Govern central vol facilitar que els jubilats combinin la seva pensió amb un ‘minijob’
- Successos Mort dels germans d'Amer: un va matar a l'altre i després es va suïcidar
- En investigació El cap d’un dels bombers dels canvis de sexe fraudulents el defensa contra Interior
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- Pederàstia a l'Església La família d'un exalumne de Jesuïtes Casp ja mort denuncia després de veure 'La Fugida' que va patir abusos de Francesc Peris