POLÈMICA A LA TELEVISIÓ PÚBLICA
Els consellers de RTVE 'espiaran' els informatius
La proposta permet que vegin notícies i entrevistes abans d'emetre's

El consell d’administració de RTVE. D’esquerra a dreta, Andrés Martín (PP), Teresa Aranguren (IU), Santos Miguel (UGT), Manuel Esteve (PP), Rosario López (PP), Héctor Maravall (CCOO), Alberto Oliart (president dimitit), José Silva (CiU), Mari Cruz Llamazares (PSOE), Francesc Bellmunt (ERC), Jesús Andreu (PP) i Miguel Á. Sacaluga (PSOE). /
La notícia, l'entrevista, el reportatge o l'escaleta dels telediaris delsserveis informatius de TVEpodran ser vistos, ijutjats, pels membres delconsell d'administracióde RTVE quan aquests documents encara els estiguin redactant, corregint i polint elsperiodistes. Aquesta és la proposta, tan sorprenent com orwel·liana, que ahir van aprovar els consellers que formen el més alt poder de gestió de la corporació estatal. Així, a partir d'ara, aquests consellers tindran accés a totes les claus necessàries del sistema informàtic de la redacció de TVE (l'iNews) perespiarla tasca dels periodistes quan l'estan elaborant.
Així, es podria donar el cas que un conseller, elegit per al càrrec per unpartit polític, accedeixi al qüestionari que se li farà al líder de la seva formació abans que el periodista li faci les preguntes. O fins i tot més: si a un dels consellers no li agrada com s'està elaborant una notícia per a un informatiu de TVE --que pot veure mentre s'està redactant--, res li impedeix trucar al periodista que la treballa per comentar-li que l'enfocamentque està donant al tema és poc encertat.
INDEPENDÈNCIA COARTADA
Com era d'esperar, la confirmació que aquesta surrealista proposta ha estat aprovada (tot i que no per unanimitat) ha provocat un autènticterratrèmolentre els periodistes de TVE. Així, el Consell Informatiu de la televisió estatal es va defensar ahir criticant durament aquesta situació, «que és una via per soscavar icoartar la independènciadel periodista», va explicar ahir a EL PERIÓDICO Yolanda Sobero, periodista dels Serveis Informatius de TVE des del 1982 i actual presidenta del Consell informatiu.
Sobero va assenyalar que no és la primera vegada que els consellers han intentat tirar endavant aquesta proposta de supervisió total de la feina dels serveis informatius, però fins ara sempre s'havia parat pel veto imposat pel president de RTVE. Es dóna la circumstància que, des del mes de juliol passat, quanAlberto Oliartva dimitir de la presidència, RTVE està vivint una etapa d'interinitat (els consellers es van intercanviant la presidència). Aquestbuit de poderl'han aprofitat aquells que estaven a favor del control periodístic per mirar d'imposar-se. «Però sabem que en aquesta votació, dos consellers, els d'IU i UGT, s'hi han negat rotundament», va puntualitzar Sobero.
Fonts pròximes al Consell i a RTVE assenyalen que el nou intent de supervisió total dels informatius ha sortit de Rosario López Miralles, consellera a proposta delPartit Popular, i que ha tingut el suport dels consellers elegits pel PP (Jesús Andreu, Manuel Esteve i Andrés Martín) iCiU(José Manuel Silva). Els representants delPSOE(Mari Cruz Llamazares i Miguel Ángel Sacaluga), d'ERC(Francesc Bellmunt) i deCCOO(Héctor Maravall) s'han abstingut, mentre que els consellers d'UGT(Santos Miguel Ruesga) i de IU-ICV (Teresa Aranguren) hi han votat en contra.
"ATAC A LA LLIBERTAT"
Notícies relacionadesEn una nota que va fer pública ahir a la nit, elConsell d'informatiusde TVE criticava durament l'aprovació d'una proposta que qualificava d'«un atac directe a lallibertat i la independènciadels professionals de la informació. Una mesura com aquesta --continua el comunicat-- deixa els treballadors exposats alcontrol político a qualsevol mena de pressió, i vulnera de forma flagrant el dret constitucional a la llibertat d'expressió i informació».
Els periodistes de TVE consideren que el que pretén el Consell d'Administració de la corporació és un «control polític» i, després de recordar que únicament IU i UGT «han defensat la llibertat dels professionals de la informació» de TVE, afirmen: «Aquesta estranya proposta obre la porta auna possible censura prèvia o a un control polític dels continguts informatius de la televisió pública».
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- Del 'chemsex' al 'slam': creix l’ús de drogues per via intravenosa durant les relacions sexuals
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya
- Entrevista Carlos Brull, alcalde de Falset: "No pot ser que molts restaurants de Catalunya no tinguin vi català"