Secció recomanada per

PROTECCIÓ DE DADES

¿Com protegir la teva privacitat a Facebook?

T'ensenyem com modificar la privacitat del teu compte a Facebook per fer-lo més segur

¿Com protegir la teva privacitat a Facebook?

DADO RUVIC (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

La privacitat de Facebook és damunt la taula després de l'escàndol de l'ús de dades de milions de perfils per part de Cambridge Analytica. ¿Com pots protegir la teva privacitat a FacebookFacebook? T'ensenyem com canviar la teva privacitat fer-ho en pocs passos.

1. Limitar qui veu les publicacions

El primer que has de fer és restringir qui pot veure.

Per fer-ho, entra a Facebook des de l'ordinador i accedeix a la fletxa que hi ha a la cantonada superior dreta, i a continuació fes clic a Configuració.

S'obre un menú amb diverses opcions, i primer ens interessa configurar la Privacitat. Per fer-ho, fes clic a la paraula Privacitat a la barra lateral esquerra.

En aquest menú tenim diverses opcions que és aconsellable modificar. La primera és limitar qui pot veure les teves publicacions: hi ha l'opció que siguin públiques, que els Amics puguin veure-les, exceptuar alguns contactes, només per a amics concrets… O fins i tot per zona geogràfica, institut... Com més restrictiu, més difícil serà que tercers puguin accedir a les informacions que pengis.

2. Qui pot trobar el perfil

Al mateix menú trobem altres opcions per limitar qui es pot posar en contacte amb nosaltres, veure l'adreça de correu electrònic, trobar el nostre número de mòbil o si els motors de recerca fora de Facebook poden trobar el nostre perfil.

Novament, com més restrictius, millor protegirem la nostra privacitat, encara que al mateix temps limitarem les possibilitats que altres usuaris es posin en contacte amb nosaltres.

Per modificar les opcions, només s'ha de fer clic a Editar i triar la que més ens convingui.

3. Informació de perfil

Un altre pas important és controlar qui pot accedir a la informació del nostre perfil. Per això, anirem a la pàgina principal del perfil, clicarem a Informació i, després, ens col·locarem a Informació bàsica i de contacte.

En aquest menú tenim informació crítica: telèfon mòbile-mailcodi postal… Al situar-nos sobre cada una de les opcions, podrem editar qui hi pot accedir. El mateix, per cert, podem fer amb la resta de camps: des de Formació i Feina a Família i relacions.

4. Els anuncis

Un altre dels camps a revistes és el corresponent als Anuncis. Hi accedirem a través del panell Configuració (com en el punt número 1).

Facebook sap moltes coses de tu, i per això t'apareixen anuncis que lliguen tant amb els teus gustos. Si volem que els anunciants no puguin aprofitar-ho, pots desactivar-los a Configuració d'anuncis, en especial a les opcions Anuncis basats en el teu ús dels llocs web i les aplicacions i Anuncis en aplicacions i llocs web fora de les empreses de Facebook.

Al mateix menú, a l'apartat Interessos, veurem què fa servir Facebook per recomanar-nos coses. Eliminant algunes categories, no evitarem que aparegui publicitat, però almenys podrem evitar que aparegui publicitat de segons quines coses.

5. Esborrar el perfil

Notícies relacionades

Si finalment el que volem és simplement esborrar el perfil de Facebook, ho podrem fer a través de dues vies. La primera és desactivant el compte (alguna informació seguirà sent visible: només s'haurà d'anar a l'apartat Configuració (a través de la fletxa de la part superior dreta de la pantalla), a continuació Administrar el teu compte, i allà seleccionar Desactivar el compte.

L'altra és esborrar el perfil completament, una cosa que podrem fer des d'aquest enllaç.