Secció recomanada per

Així són els nous dispositius d'Apple

L'iPhone X arriba amb pantalla OLED a un preu d'uns 1.000 euros

La nova gamma també inclou l'iPhone 8 i 8 Plus, que arriben amb millores a la pantalla, l'autonomia, les càmeres i el 'software'

La firma de la poma presenta un nou Apple Watch, disponible ben aviat, i amb connectivitat de dades

El reconeixement facial de l’usuari i una pantalla que inclou pràcticament tota la superfície frontal. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Pilar Enériz
Pilar Enériz

Periodista

Especialista en tecnologia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ara fa 10 anys, quan Steve Jobs encara vivia, Apple va llançar al mercat l’iPhone, un aparell que va obrir les portes a canvis no només tecnològics, sinó de com ens comuniquem. Ahir, en el marcat desè aniversari, la companyia que ara capitaneja Tim Cook va presentar a la seva nova seu a Cupertino (Califòrnia) els tres últims models d’aquest telèfon. Dos, l’iPhone 8 i l’iPhone 8 Plus, són versions millorades del que ja es coneix. En el tercer, denominat  iPhone X (deu, no ics), és on Apple posa les esperances de seguir sent una empresa revolucionària.

El redisseny del telèfon és radical. Desapareixen els encasts i tot és pantalla (la seva primera amb un sistema OLED). Desapareix el botó d’inici a l’iPhone i el telèfon es desbloqueja amb un avançat sistema de reconeixement facial, que relleva l’empremta dactilar.

Segons Apple, es tracta d’un sistema molt més segur, amb el potencial d’una identificació fraudulenta entre un milió, enfront d’un cada 50.000 del Touch ID. Però alguns observadors experts dubten que aquest elaborat procés de reconeixement facial funcioni sempre i sense errors. I en un moment força vergonyós per a Apple, de fet no va funcionar  a la primera durant la presentació al nou auditori Steve Jobs, seguit en directe per 1.000 persones i per milions més a través de 'streaming', un error que es va solucionar de seguida.

L’iPhone X també compta amb algunes de les millores que recullen l’iPhone8 i l’iPhone 8 Plus: es podran recarregar de forma sense fil i usen el nou sistema operatiu iOS 11. A més, converteixen els telèfons en càmeres fotogràfiques de luxe i a gairebé qualsevol en un professional, a l’elevar no tan sols la qualitat de les càmeres i sensors sinó programes de 'software' per millorar retrats, entre altres.

Els tres models ressalten la realitat augmentada, un terreny encara no massificat però amb enorme potencial més enllà de millorar l’experiència dels videojocs. L’iPhone X aporta factors de diversió, més entretinguts que revolucionaris, com animar 'emojis' o personalitzar aquestes animacions utilitzant el reconeixement facial.

Notícies relacionades

Són tot avanços que no arriben sense un cost per a l’usuari. L’iPhone X, que es podrà demanar anticipadament des del 27 d’octubre però no es començarà a vendre fins al 23 de novembre, arribarà en models de 64 i 256 megabytes i costarà almenys 999 dòlars (835 euros). 

Els rellotges

L’acte també li va servir a Apple per presentar novetats en els seus rellotges i el seu sistema de televisió. Apple TV eleva la qualitat a 4K HDR i la millora més destacada de l’Apple Watch (segons la companyia ara és el rellotge «número u» en vendes, encara que no es donen xifres) és que en el seu Series 3 hi incorporarà la connexió cel·lular (encara que aquest servei no estarà disponible inicialment en els rellotges quan es comencin a vendre el 22 de setembre a Espanya). És el que farà el rellotge independent de l’iPhone, una millora llargament reclamada pels usuaris. I aquests finalment veuen allargada la durada de la seva bateria, encara que persisteixen els dubtes, especialment davant la capacitat del rellotge d’utilitzar tota la col·lecció d’Apple Music.