Secció recomanada per

XARXES

Vodafone anuncia avenços en la capacitat i possibilitats de la seva xarxa

Un estudi quantifica les millores, mesurades durant el Mobile World Congress de Barcelona

La xarxa 4G de l'operadora arribarà al 96% de la població el pròxim 31 de març

torre-de-antenas-de-vodafone

torre-de-antenas-de-vodafone

2
Es llegeix en minuts
Pilar Enériz
Pilar Enériz

Periodista

Especialista en tecnologia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'operadora Vodafone ha donat a conèixer algunes curioses i interessants dades sobre el comportament de les seves xarxes, posades a prova durant l'última edició del Mobile World Congress celebrat recentment a Barcelona.

Aquest esdeveniment va ser l'escenari del primer desplegament comercial d'Europa de tecnologia M-MIMO (Massive MIMO) en la xarxa de l'operadora per donar capacitat i cobertura a un grup d'usuaris en una zona delimitada a l'exterior de la mostra. M-MIMO avança característiques pròpies de 5G a les xarxes 4G, reduint el temps de resposta (latència) en cinc vegades i quintuplicant la capacitat de la xarxa actual amb feixos de senyal dedicats per a cada usuari. Això és especialment útil en situacions de concentració massiva de ‘smartphones’ ja que optimitza la capacitat i velocitat de transmissió de dades per a cada usuari de forma simultània.

Massive MIMO no requereix l'ús d'espectre addicional, i és compatible amb dispositius que estan al mercat.

Cal destacar que la reducció dels temps de latència (interval entre enviament i recepció de paquets de dades) en cinc vegades és imprescindible per al desenvolupament de nous serveis, com la conducció dels cotxes autònoms, millorant la resposta davant imprevistos.

REFORÇ DE LA COBERTURA

Una altra de les experiències promogudes per Vodafone va consistir a desplegar microantenes Lampsite que reforcen la cobertura 4G+ en interiors, seguint un model d'arquitectura de xarxa distribuïda. Les petites dimensions de les Lampsite i les característiques del seu desplegament faciliten la seva instal·lació en empreses i en recintes emblemàtics.

L'operadora ha anunciat que la primera xarxa comercial de NB-IoT (Narrow-Band Internet of Things) del mercat espanyol ja està disponible en sis grans ciutats: Barcelona, Bilbao, Sevilla i Màlaga Madrid i València. Abans del 31 de març, hi haurà més de 1.000 estacions de xarxa actualitzades amb tecnologia NB-IoT. Cada estació base podrà connectar més de 100.000 dispositius a la xarxa d'internet de les Coses.

EXPERIÈNCIES A LA XARXA

Els mesuraments realitzats per Vodafone posen de manifest que el dia amb més afluència al Mobile World Congress hi havia tants usuaris en 'roaming' fent trucades de veu com en tota la costa de Tarragona el dia de més trànsit de l'estiu passat.

Els usuaris de veu en 'roaming' de Vodafone procedien dels Estats Units (13%) i del Regne Unit (13%), seguits per França (8%) i Alemanya (7%).

Els destins als quals més van trucar van ser precisament el Regne Unit i els Estats Units.

La xarxa 4G+ de Vodafone està disponible en més de 250 municipis de Catalunya amb velocitats de descàrrega de fins a 185 Mbps amb la tecnologia d'agregació de 2 bandes de freqüència. A més, en 18 d'aquests municipis els usuaris poden arribar a velocitats de fins a 350 Mpbs amb l'agregació de 3 freqüències (4G 1800, 4G 800 i 4G 2600 Mhz).

En l'actualitat l'operadora disposa, segons dades de l'informe comparatiu realitzat per P3 Communications al desembre, de la millor xarxa de mòbil del mercat en veu i en dades.

La xarxa 4G de Vodafone arribarà al 96% de la població el pròxim 31 de març. Concretament, 4.200 municipis -1.200 municipis més que fa un any- podran accedir a la banda ampla mòbil ultraràpida de l'operadora. Aquesta millora de la cobertura contempla tots els municipis de més de 15.000 habitants i el 95% de més de 5.000 habitants.

Notícies relacionades

4G+ està disponible en 195 poblacions de tot el territori, incloent-hi Barcelona, la Corunya, Màlaga, València, Bilbao, Madrid, Sevilla i Saragossa.

És una millora de la tecnologia 4G que permet augmentar encara més la velocitat de baixada per poder arribar a màxims teòrics de 300 Mbps de baixada.