Secció recomanada per

TERMINAL INCENDIARI

El fiasco del Galaxy Note 7 costarà a Samsung el lideratge en vendes a Espanya

Les firmes xineses i el gran rival, Apple, ja aprofiten que la sud-coreana ha hagut d'aturar la producció del seu terminal estrella

galaxy-note-7

galaxy-note-7

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El fiasco del Galaxy Note 7 de Samsung, del qual ha hagut d'aturar la producció definitivament per nous casos d'incendi del terminal, serà un cop econòmic dur a curt termini, però es pot convertir en una cosa pitjor si es té en compte el perjudici reputacional. Així ho asseguren des del sector de les telecomunicacions i els fabricants, que donen per fet que Samsung perdrà a curt termini el lideratge en vendes a Espanya.

El gegant sud-coreà aquest dimarts ha hagut de rendir-se davant la pitjor crisi en molts anys que recorda aquesta firma, i potser la més sonora de la indústria de la telefonia intel·ligent. En un breu comunicat, la companyia ha donat aquest dimarts l'extremunció al sevu terminal estrella: "Com que la seguretat dels consumidors segueix sent la nostra màxima prioritat, hem parat les vendes i el programa de substitució del Galaxy Note 7 i, en conseqüència, hem decidit aturar-ne la producció de manera permanent”.

DE L'ÈXIT AL FRACÀS

Samsung posa així punt i a part (ara haurà de lidiar amb les devolucions i fer front al futur incert) al calvari que ha suposat un terminal que semblava que havia de liderar les vendes en la campanya estrella, la de Nadal. Tot i rebre bones crítiques i gaudir d'un llançament exitós a Corea del Sud, la Xina i els Estats Units (a Espanya s'havia de posar a la venda més tard, just quan van esclatar els problemes), diversos usuaris van informar que el seu telèfon s'havia incendiat. Hi va haver reacció de Samsung: enviar a revisió els telèfons i llançar-ne una versió actualitzada i corregida... suposadament. La setmana passada, alguns usuaris que ja tenien el nou dispositiu van veure com, novament, el telèfon se'ls cremava (fins i tot es va haver de desallotjar un avió que estava a punt d'enlairar-se). Després d'analitzar la situació aquest dimarts, Samsung ha fet públic l'aturada definitiva de la producció i demanat als usuaris que apaguin el mòbil.

"És un cop dur per a Samsung. Té prou múscul per suportar-ho, però la marca ha quedat perjudicada", asseguren fonts d'un dels principals competidors. "És probable que Samsung es decanti per promocionar un altre terminal per Nadal... però no li serà fàcil resoldre el problema", afegeixen des d'una de les principals operadores d'Espanya.

Samsung tenia previst vendre al voltant de 20 milions de Galaxy Note 7 a tot el món, de manera que la retirada del terminal suposarà un cop milmilionari a les seves finances (el preu del terminal és de 859 euros a Espanya). Els analistes auguren un impacte en els comptes de la firma del voltant de 10.000 milions d'euros, però el que encara no es pot quantificar és el cost en la marca.

LÍDER A ESPANYA, PER ARA

Notícies relacionades

A Espanya, Samsung gaudia d'una situació còmoda, ja que era líder del mercat durant els últims anys gràcies a l'èxit de la gamma Galaxy. No obstant, els últims mesos la firma ha perdut força per la pujada de la gamma mitjana; tant que la xinesa Huawei, segona, es va situar a poc més d'un punt de diferència en quota (23,2% davant 22,1%) al juliol, segons Kantar Worldpanel. A l'agost no hi ha hagut 'sorpasso', però des del sector es dóna per fet que passarà tard o d'hora.

"Creiem que la demanda es desplaçarà cap a terminals d'Apple Huawei a curt termini", prediuen en un dels operadors espanyols. A Espanya, segons algunes fonts, hi havia unes 50.000 prereserves del Note 7, que no s'ha arribat a posar a la venda oficialment perquè el problema va sorgir just abans de la data de llançament. No obstant, sí que hi va haver centenars d'usuaris que van rebre el terminal abans d'hora, i que van ser avisats de la revisió. Samsung va donar l'opció de canviar el terminal per un altre model, però també es podia optar per la devolució de l'import. Queda ara per anunciar el nou pla de xoc. La firma, això sí, ja ha eliminat el terminal de la pàgina web.