Secció recomanada per

INDÚSTRIA EN AUGE

Barcelona, capital del videojoc

La Barcelona Games World reuneix els videojocs més esperats i creadors que busquen l'èxit

 

  / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Barcelona és fins diumenge que ve la capital del videojoc. Les empreses més importants de la indústria, i també petits estudis desenvolupadors, es troben a la Barcelona Games World (BGW), una nova fira que ocupa més de 53.000 metres quadrats al recinte de Montjuïc i en què es presenten fins a 70 novetats de tots els gèneres i consoles, que es poden provar en més de 1.000 terminals de joc. Més enllà de l’èxit de públic (es preveuen uns 90.000 visitants), aquesta cita ha de comportar l’impuls definitiu per a una indústria amb gran presència a Catalunya i, sobretot, gran potencial.

La fira va obrir ahir les portes per primera vegada, encara que en una jornada només per a professionals (els plats forts arriben a partir d’avui, divendres, quan hi anirà el gran públic). I la sensació a dins ha sigut d’aconseguir precisament el que es buscava: que la BGW no vol ser tan sols una fira per veure novetats i passar-ho bé, sinó que la seva empremta ha d’anar més enllà en forma de potenciar la indústria local i crear llocs de treball, negocis nous i títols d’èxit a nivell internacional.

Aquesta és una de les raons per les quals aquesta fira, que se celebrava a Madrid, ha aterrat a Barcelona: un protagonisme més gran de la indústria més enllà de l’espectacularitat dels grans jocs, expliquen fonts de l’organització. Per exemple, els desenvolupadors locals tenen accés a reunions amb inversors internacionals (convidats pel comitè organitzador) i a una plataforma on line per potenciar el seu negoci. «En edicions anteriors nosaltres érem el menys important», diu un dels desenvolupadors presents. A més d’aquest punt, un altre dels motius pels quals la fira se celebra a Barcelona és el suport institucional: fins i tot el president de la Generalitat, Carles , rebrà dissabte els organitzadors de la fira.

ENCARA FALTEN DADES

No hi ha xifres oficials de la importància d’aquesta indústria a Catalunya, només algunes aproximacions. «A Espanya hi ha uns 450 estudis desenvolupadors, amb uns 5.000 empleats. El 40% dels estudis i treballadors són a Catalunya», explica José María Moreno, director general de l’AEVI. «És un sector en continu creixement, que demana professionals constantment. I és un sector que crea llocs de treball de qualitat», diu.

Com en molts altres sectors, les grans empreses del sector (les majors) tenen la seu a Madrid. Però és a Catalunya on han nascut estudis de desenvolupament d’èxit mundial i on els estudis internacionals han instal·lat subseus per crear jocs.

En el primer grup hi ha empreses com ara Digital Legends (Afterpulse, Kroll) o Social Point (Monster Legends, Dragon Land), i en el segon, Ubisoft (Assassin’s Creed, Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege) o King (Candy Crush –ja ha aconseguit el nivell 2.000–).

«Vam aterrar a Barcelona l’any 2012. Ara ja som al voltant de 600 treballadors. Barcelona és una ciutat que atrau talent de fora, per les condicions i per la qualitat de vida, i també disposa de talent local ben preparat», comenta Manel Sort, director de l’estudi de King a Barcelona.

ELS PETITS

A l’altre costat hi ha els petits estudis. Rafel Pérez és membre de l’equip d’Oxiab, una firma de desenvolupadors amb base a Barcelona. Van començar el 2014 amb el projecte de llançar un joc per a Nintendo Wii U, i el resultat va ser Canvaleon. «Ara pensem provar amb PC. Continuarem fent coses per a Nintendo, però mentre no se sap res de la nova consola, hem desenvolupat Bitlogic, un joc d’estètica retro per a MSX i Steam. Som set a l’estudi, la majoria desenvolupadors. Però tots tenim una altra feina, perquè no podem viure d’això. La nostra idea és crear un catàleg de jocs per després poder anar a buscar inversors. Una fira com aquesta ens ajuda», explica.

PRIMERA INDÚSTRIA DEL SECTOR

Notícies relacionades

Posicionar-se en aquesta indústria pot ser clau de cara al futur: el mercat dels videojocs és la primera indústria d’oci audiovisual i interactiu d’Espanya, amb un consum de 1.083 milions d’euros el 2015, exercici en què es van vendre un total de 9.825.000 unitats de videojocs i 1.105.000 consoles.

Que la indústria continua creixent ho demostra l’interès per la Barcelona Games World. Hi ha més de 6.000 professionals acreditats, i les entrades per demà dissabte en prevenda on line es van esgotar fa dies, encara que hi haurà venda limitada a les taquilles.