VICTÒRIA DELS INTERNAUTES
Deu anys del domini d'internet .cat per a la llengua i cultura catalanes
La Fundació puntCAT espera arribar a finals d'any a les 100.000 'matrícules' a la xarxa
Aquest dimecres, 16 de setembre, es compleixen deu anys de l'aprovació del domini .cat per a la llengua i cultura catalanes a internet. La fundació que gestiona el .cat confia que a finals d'any se superaran els 100.000 dominis -a l'agost n'hi havia 91.876- i que cada vegada més pàgines amb contingut en català facin el salt del .com o .es al 'domini lingüístic propi'. El .cat és el domini de més de dues lletres -els de dues lletres corresponen exclusivament a estats, són territorials- que més creix al món, un 18% durant l'últim any.
El recorregut de la Fundació puntCAT, organisme que gestiona el .cat, encara és important, ja que només el 13% de tots els dominis actius a Catalunya són .cat, independentment de la llengua de les pàgines web. El director de puntCAT, Santi Ribera, explica que "ara el repte és que el .cat sigui l'extensió de totes les pàgines web en català o destinades a un públic catalanoparlant, ja que és l'extensió pròpia". La seva fundació insisteix a destacar que "a nivell de promoció ens centrem a explicar que el .cat ajuda a posicionar més bé entre l'audiència catalanoparlant les pàgines web en català".
ÚS EMPRESARIAL
Un 60% dels dominis .cat corresponen a pàgines d'empreses i marques comercials, entre les quals figuren companyies globals i monstres d'internet com Google. Els primers .cat que es van activar fa 10 anys, després de l'aprovació per part d'ICANN, van ser per a l'administració, els municipis, entitats culturals, mitjans de comunicació i usuaris particulars. Els últims anys el creixement resideix en el sector empresarial, que ha deixat d'identificar el .cat com una 'matrícula' de militància catalanista. No obstant, la Fundació puntCAT organitza activitats per "promocionar l'ús del català en l'àmbit d'internet i les TIC", com el concurs 'Webs al punt' i les iniciatives 'Navega en català' o 'LinkedIn catalan'.
NACIONS I CIUTATS
Quan l'organisme que regula les 'matrícules' de la web a nivell global, ICANN, va acceptar el .cat -el primer domini per a una llengua i cultura a la xarxa- es va obrir la porta a una segmentació més gran del sector. Durant el 2014 van aparèixer noves extensions de dominis dirigits a comunitats lingüístiques o ciutats, com el .eus (Euskadi), el .gal (Galícia), el .berlin o el .scot (Escòcia). La ciutat de Barcelona ha obtingut el domini .barcelona, que serà gestionat ben aviat per la Fundació puntCAT.
ÈXIT DELS INTERNAUTES
L'obtenció del .cat, contra tot pronòstic, es va produir malgrat el boicot del govern en funcions de José María Aznar, gràcies a una campanya de la comunitat internauta catalana de caràcter transversal. La candidatura .cat va rebre el suport de 98 entitats i associacions -entre elles, el Futbol Club Barcelona-, 2.615 empreses i 65.468 persones de tots els llocs de parla catalana, és a dir, Catalunya, les Balears i el País Valencià. La campanya es va forjar a l'ombra dels últims governs de Jordi Pujol, però l'aprovació es va produir amb Pasqual Maragall a la presidència de la Generalitat i amb el suport a Madrid de José Montilla, que era ministre d'Indústria, una cartera que es va haver de pronunciar davant ICANN. I no ho va fer a la contra.
EL TRIDENT
Notícies relacionadesEls impulsors de la campanya van crear una associació sense ànim de lucre, Associació puntCAT, que després de l'obtenció del .cat i l'adjudicació de la seva gestió es va convertir en una fundació integrada per representants de la societat catalana. Entre els protagonistes més destacats de l'èxit del .cat hi ha dos experts i pioners de la xarxa, Manel Sanromà i Amadeu Abril, i un advocat que va formar part dels governs de Pujol, Jordi Alvinyà. Abril era a la cúpula d'ICANN, i Sanromà a la de la Internet Society (ISOC), mentre que Alvinyà garantia que el Govern estigués a l'ombra, donant suport però sense eclipsar els internautes, entitats i empreses que formaven part de l'Associació puntCAT. La discreció i la transversalitat va evitar que el partidisme s'apoderés de la campanya pel .cat, que tenia la complicitat de tots els partits catalanistes.
CURIOSITATS DEL .CAT
ICANN és un organisme no governamental que administra els dominis d'internet, des d'una posició allunyada dels governs. Per als nord-americans, la idea de crear i administrar un domini no territorial sense ànim de lucre generava certes sospites. Una de les desconfiances a ICANN era que els catalans, en el fons, no volien una 'matrícula' per a la seva llengua sinó un domini amb interessos comercials amagats: agrupar totes les webs sobre gats sota el mateix domini. A la xarxa hi ha multitud de pàgines web i de marques amb continguts dedicats al món felí, i en anglès 'cat' significa gat. És per això que una de les condicions explícites en l'adjudicació del .cat és que no hi pot haver cap web amb aquest domini que estigui dedicada als gats i estigui escrita en anglès. Només poden existir pàgines de gats amb .cat si estan en llengua catalana.
- Partit Popular Toni Nadal, al Congrés del PP: «A Mallorca parlem català, no mallorquí»
- Polèmica L’alcaldessa de Palafrugell nega que s’hagi prohibit als grups d’havaneres afegir-se al públic si canta ‘El meu avi’
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Apunt Una vergonya absoluta
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura