Cost de la vida

Madrid i Barcelona se situen entre les 100 ciutats més cares del món

Madrid i Barcelona se situen entre les 100 ciutats més cares del món
4
Es llegeix en minuts

Si el deixessin treballar des de qualsevol punt del món, ¿quin n’escolliria? A priori, sembla fàcil contestar que en un lloc on el cost de la vida sigui barat. Però com el temps, aquesta qüestió també és relativa. I hi entren en joc condicionants com la qualitat de vida i, fins i tot la gastronomia. Conèixer el cost de vida de les ciutats pot ajudar a decantar-se per una localitat o una altra. En aquest cas, la consultora Mercer ha publicat una classificació que inclou 227 urbs de tot el món ordenades de les més cares a les més barates i les compara amb els resultats de l’any anterior. Madrid Barcelona s’han situat entre els 100 primers llocs, la capital és al número 83 mentre que la ciutat catalana és el 75. Totes dues pugen llocs respecte al rànquing del 2022, 3 i 7 respectivament. Hong Kong, Singapur i Zuric encapçalen la classificació de les més cares, mentre que l’Havana, Karachi i Islamabad són les més barates.

«Madrid i Barcelona continuen tenint un gran potencial. Com la resta de les ciutats europees, s’han vist afectades per la inflació, però han aconseguit des de principis d’any controlar l’escalada de preus», assenyala el director de l’àrea de Career de Mercer, directiu de Mercer. Espanya és un dels països de la UE amb la inflació més baixa i al maig es va moderar fins al 3,2%.

El cost de la vida s’ha vist afectat, igual que a la resta de ciutats analitzades, per la inflació, que ha fet registrar una pujada «notable» d’aliments i productes bàsics. Concretament, a la capital espanyola el sucre ha sigut el producte que més s’ha encarit el 2022, amb un increment de més del 80%. El segueixen la mantega (61%), l’oli (43%) i el cistell (27%). El combustible és l’únic producte que va experimentar un descens, pròxim al 8%. Per la seva banda, a Barcelona els increments van ser una mica més moderats, del 79% en el cas del sucre, el 45% la mantega, el 36% l’oli i el 25% el cistell bàsic. Igual que a Madrid, cau el 7% el preu dels combustibles.

Malgrat l’alça dels preus, el director de l’àrea de Career de Mercer, Juanvi Martínez, ha explicat que Madrid i Barcelona continuen mantenint «un gran atractiu» per als treballadors expatriats i han aconseguit des de principis d’any «controlar l’escalada de preus».

En l’anàlisi del context actual, la consultora Mercer assenyala que la crisi entre Rússia i Ucraïna i l’aparició de variants més contagioses de covid-19 continuen afectant el creixement de moltes economies globals. A això s’hi afegeix la introducció de polítiques monetàries nacionals agressives i l’enduriment de les condicions financeres mundials. Alhora, en l’àmbit empresarial la feina a distància està fent que molts empleats «reconsiderin les seves prioritats, avaluïn l’equilibri entre la vida laboral i personal i pensin en els llocs en què poden treballar».

Les més cares del món

Hong Kong es torna a situar com la ciutat més cara del món per al personal expatriat de les empreses, segons el rànquing de Mercer. El segueix Singapur, que puja sis llocs des de l’any passat, i desplaça Zuric al tercer. Fins a cinc ciutats europees entren entre els 10 primers llocs de les ciutats amb el cost de vida més car. I d’aquestes, quatre són a Suïssa, la cinquena és Copenahgue, a Dinamarca. Tel Aviv, a Israel, i Nassau (les Bahames) són la vuitena i la desena urbs més cara del món.

Altres de les ciutats més cares d’Europa són Londres (17), Viena (25), Amsterdam (28), Praga (33), que puja 27 llocs des de l’any passat, i Hèlsinki (34).

Grans pujades i baixades

Notícies relacionades

Les ciutats africanes estan entre les ciutats on més s’ha incrementat el cost de vida respecte a l’any anterior. Luanda, la capital d’Angola, puja 34 llocs, mentre que Kinshasha, capital de la República Democràtica del Congo, remunta 21 llocs i se situa la 32; Conakry (Guinea) avança 37 llocs i queda com la número 30, mentre que N’Djamena, capital del Camerun, és la quarantena després d’ascendir quaranta posicions. En termes totals, les ciutats llatinoamericanes són les que més s’avancen en el rànquing de les més cares: San José (Costa Rica) ho fa en 76 posicions, Ciutat de Mèxic en 70, i Buenos Aires i Montevideo en 69.

També crida l’atenció la caiguda de moltes ciutats de la Xina. Totes retrocedeixen posicions respecte a la classificació anterior, excepte Xangai, que és la número 12, igual que l’any passat. No obstant, Pequín cau 3 llocs; Shenzhen en perd 7; Canton en cau 18; Qingdao cedeix fins a 33 llocs en la llista; Nanquín en perd 47; Shenyang en cau 36; Chengdu en perd fins a 45; Xian cau també 45 posicions; Suzhou en perd 43, Chongqing en cau 43 i Wuhan, origen del coronavirus i la pandèmia que va assolar el món el 2020, cau fins a 49 llocs cap a baix.