Treballaven per a màfies

Vídeo | Detinguts després d’un accident de cotxe quatre lladres de cases unifamiliars de Catalunya

La principal hipòtesi sobre els detinguts és que són persones sense domicili estable

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal molt actiu dedicat als robatoris amb força a domicilis i han detingut quatre persones. Es tracta de tres homes d’entre 30 i 32 anys, que no tenien residència a Catalunya, i una dona de 25 anys. A dos dels arrestats els atribueixen també delictes contra la salut pública per cultivar marihuana.

La principal hipòtesi sobre els detinguts és que són persones sense domicili estable a Catalunya, que treballen per a màfies que trafiquen amb marihuana. Els arrestats feien de ‘jardiners’ en plantacions de marihuana interiors a la demarcació de Lleida. Una vegada desmantellades les plantacions pels Mossos al desembre, van canviar la seva activitat per la dels robatoris amb força en domicilis.

No consten antecedents policials en el cas dels tres homes per part de cap cos policial espanyol. En canvi, la dona ha sigut detinguda en 11 ocasions per algunes delictes, principalment de caràcter patrimonial.

A cases unifamiliars

La investigació es va produir després que es produís un robatori a finals de gener en un domicili de Sant Martí Sarroca (Alt Penedès). Els lladres van sostreure, entre altres objectes, armes de caça.

Els investigadors van trobar que els presumptes autors tenien una gran mobilitat i triaven prèviament els municipis on havien d’actuar, sempre a primeres hores del vespre per aprofitar la foscor. Els objectius eren cases unifamiliars allunyades dels centres de les poblacions, amb l’objectiu de garantir-se la fuga amb més facilitat. Una vegada dins les cases, escalaven les tanques perimetrals i forçaven portes i finestres amb diferents eines.

Els relacionen amb set robatoris a Sant Martí Sarroca (Alt Penedès), Santa Oliva (Baix Penedès), Benavent (Segrià), Sitges (Garraf) i Mollerussa (Segrià).

El 6 de febrer, els Mossos van localitzar els autors després d’un robatori a Benavent i van iniciar un seguiment. Mentre fugien, van tenir un accident en un dels accessos a l’A-2, a les Borges Blanques, i el vehicle amb què viatjaven va sortir de la via. Van abandonar el vehicle i van fugir, intentant deslliurar-se dels objectes que havien robat.

Els agents van aconseguir detenir dues de les quatre persones al lloc de l’accident. A més, van localitzar les joies de l’últim robatori amagades en una zona de matolls pròxima al lloc de l’accident.

Plantacions

Els altres dos investigats van ser detinguts l’endemà, en un dispositiu policial quan arribaven a la seva residència temporal.

El Jutjat d’Instrucció i Primera Instància número 2 de Vilafranca del Penedès, que tutelava la investigació, va acordar el registre dels seus domicilis. Els agents van localitzar diners en efectiu, joies, perfums, roba i motxilles provinents d’altres robatoris. Disposaven també d’un kit de detecció d’or per comprovar l’autenticitat de les peces de joieria sostretes.

En el marc de la investigació es van desmantellar dues naus industrials amb plantacions interiors a les localitats de Bellvís i Sidamon, on es va intervenir marihuana amb una estimació de valor al mercat il·lícit de prop de 40.000 euros i una defraudació del fluid elèctric que ascendia a més de 300.000 euros.

Notícies relacionades

Dos dels arrestats en el dispositiu pels robatoris tenien relació amb aquesta trama. En concret, s’encarregaven d’adaptar les naus industrials per al cultiu de marihuana i portaven a terme tota la instal·lació.

Els quatre detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció i Primera Instància 2 de Vilafranca del Penedès, que va decretar la seva posada en llibertat amb càrrecs i mesures cautelars.