Investigació en marxa

Onada de robatoris nocturns al costat del mercat de Santa Caterina amb tapes de claveguera

Restaurants, tallers, negocis de roba, perruqueries o locals de bijuteria han patit robatoris amb força durant la nit per lladres que tant veïns com policies vinculen a pisos de la droga

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Per poder comprar una altra dosi, roben qualsevol cosa», explica el Pietro, l’amo del restaurant italià ‘Le Cucine Mandarosso’, un dels propietaris afectats per l’onada de robatoris que pateixen en les últimes setmanes negocis del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera de Barcelona, al districte de Ciutat Vella. Tant els veïns com les fonts policials consultades per EL PERIÓDICO coincideixen a assenyalar que darrere d’alguns d’aquests atacs barroers s’amaguen consumidors de narcopisos de la zona que, presa de l’ansietat que genera l’abstinència, «roben qualsevol cosa» que els permeti pagar els cinc euros que val la droga a què estan enganxats.

«¿Què podrien emportar-se del meu local? ¿Ampolles de vi?», es pregunta el Pietro, remarcant el poc sentit que té que robin en un negoci en el qual amb prou feines hi ha diners en efectiu. El Pietro, a més del restaurant de Sant Pere Mitjà, té una botiga i un magatzem. Els lladres han mirat d’entrar als tres llocs. Tot i que sense aconseguir-ho. Les gravacions de la càmera de seguretat d’un dels seus establiments, que acompanyen aquesta notícia, mostren una de les temptatives: aixequen la persiana metàl·lica de nit, quan el negoci estava tancat, i després trenquen el vidre de l’entrada llançant una tapa d’una claveguera pròxima. 

Amb aquest mateix sistema sí que van aconseguir entrar i robar a ‘El niu del Gecko’, del carrer de Gombau, un local compartit amb un altre comerç, el ‘Papallona Circus’. I també a la botiga de roba ‘Pacific Avenue’, ubicada al carrer General Álvarez de Castro. En aquests negocis, a més, els lladres van marxar deixant la persiana aixecada i un forat a la vidriera. Un pas lliure que, durant la mateixa nit, van utilitzar més saquejadors per colar-s’hi i agreujar els danys. Al ‘Papallona Circurs’ i ‘El niu del Gecko’, un taller d’espectacles infantils, van trencar portes i van regirar armaris i prestatgeries. I es van emportar una mica de diners en efectiu, maletes de titelles o un ordinador. 

De la botiga de roba van usurpar les peces que van voler. La propietària d’aquest últim establiment és de les que ja defensa a les reunions veïnals la contractació d’un vigilant de seguretat privat perquè deambuli pels carrers que hi ha entre el mercat de Santa Caterina i el Palau de la Música i evitar que aquests lladres continuïn actuant al seu aire. La llista d’afectats al gener inclou negocis tan dispars com perruqueries o locals de bijuteria, robatoris absurds que reporten pocs guanys als agressors, però danys greus a les víctimes.

«Un clima de por»

«El pitjor és el clima de por que s’ha creat», assegura el Pietro, que afegeix que les baralles als voltants d’un dels pisos de la droga, a Sant Pere Mitjà, són freqüents i, en ocasions, intervenen les navalles. «Hi ha hagut noies que tenien por de sortir del restaurant», afirma. El Vicent, per la seva banda, tem que recórrer als mitjans de comunicació pugui perjudicar la imatge del barri, però explica que la situació actual està generant frustració. «Ja havíem normalitzat que es robi al carrer», admet. «Fins i tot hi ha joves que creuen que estan en el seu dret de robar i que s’atreveixen a amenaçar-te si tu els ho retreus», assegura. «El problema», raona, és que ara els lladres semblen haver fet un pas més, i assalten negocis a la nit.

Especialment frustrant resulta el cas de la propietària de ‘Les Dues Sicílies’, al carrer de Princesa. Ha patit dos robatoris per part d’un lladre que ha reconegut a través de les càmeres. En aquestes imatges, que també publica aquest diari, s’aprecia com un encaputxat es cola de matinada al local, arrenca els diners de la caixa enregistradora i marxa. La propietària assegura que aquest sospitós segueix en llibertat. El Vicent comptabilitza al voltant d’una dotzena de casos concentrats en un espai reduït, al costat del Mercat de Santa Caterina, i en poques setmanes.

Investigació en marxa 

Les fonts policials consultades per aquest diari no minimitzen la gravetat de l’ocorregut i afirmen que estan a sobre del problema, tant amb efectius dels Mossos d’Esquadra com de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Tanmateix, afegeixen, no poden donar massa informació sobre un cas que es troba en fase d’investigació. En els últims dies, s’han produït set arrestos de lladres que han comès robatoris amb força contra establiments de la zona. 

Les mateixes fonts de la policia catalana admeten que s’han comès errors, com deixar desprotegits negocis com el ‘Pacific Avenue’, o el local que comparteixen ‘El niu del Gecko’ i el ‘Papallona Circus’, quan tenien les entrades forçades, cosa que va permetre que patissin nous saquejos durant la mateixa nit. I confirmen que els sospitosos de perpetrar aquests atacs, que no demostren cap grau d’especialització, semblen estar vinculats a pisos de la droga, alguns dels quals funcionen com a narcopisos, que porten mesos oberts al barri. Un narcopís és un domicili –gairebé sempre ocupat il·legalment per traficants– en el qual es ven droga i es permet consumir-la a l’interior. 

Notícies relacionades

El narcopís del que semblen sortir els toxicòmans que roben en botigues tancades actua com un fumador de crac, segons els veïns. No és una cosa nova, tal com va avançar EL PERIÓDICO, els únics pisos de la droga que també consenten el consum el limiten al crac inhalat. 

La paradoxa policial rau que si s’aposta per actuar amb fermesa i inundar de patrulles uniformades la zona, els lladres marxaran a un altre lloc. En conseqüència, els robatoris es deixaran de cometre al veïnat de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, però serà més complicat acumular proves sòlides que permetin arribar a condemnes més dures contra els delinqüents.

Temes:

Successos