El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Vandalisme

Preocupació pels robatoris a les escoles de l’Hospitalet: «Et sents desprotegit»

  • A l’escola Pompeu Fabra han patit dos robatoris de material i un del cablatge en menys de dos mesos

  • Des de l’ajuntament asseveren que ja treballen per «poder reforçar la seguretat sense que arribi a ser invasiva»

Preocupació pels robatoris a les escoles de l’Hospitalet: «Et sents desprotegit»

Ricard Cugat

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

«Fa deu anys que som en aquest edifici i mai hi havien entrat», expliquen des de la direcció de l’escola Pompeu Fabra del barri de Santa Eulàlia de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), que en els últims dos mesos ha patit dos robatoris de material informàtic i un altre de cablatge elèctric.

Diferents fonts de la comunitat educativa de la ciutat expliquen que, des de principis del curs escolar, els robatoris i actes vandàlics als centres escolars han crescut. «Anímicament, et sents una mica desprotegit. Cada vegada que rebo una trucada a primera hora penso que és perquè han tornat a entrar-hi o hi han tornat a fer alguna cosa», diuen des de la direcció de la Pompeu Fabra.

«Mai havíem tingut aquest problema de robatoris reiterats», apunta Cristian Gil, president de l’Associació de Famílies (AFA) de l’escola Paco Candel i membre del Consell de districte III de l’Hospitalet. «Des del setembre de l’any passat han entrat en una dotzena de centres de la ciutat», assevera Gil, que comenta que les entrades no sempre suposen robatoris, ja que en ocasions es tracta més d’actes vandàlics.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

L’escola Paco Candel, també ubicada al barri de Santa Eulàlia, ha patit dos robatoris més els últims mesos. Al primer, van trencar les portes de la direcció i es van emportar els ordinadors. Al segon, van robar els aires condicionats.

La Paco Candel està en barracons des de fa més de dotze anys i a la part exterior dels mòduls és on es troben els aires condicionats que permeten climatitzar les naus tant a l’hivern com a l’estiu. «Amb l’arribada del fred, des de l’escola van veure que el sistema de calefacció no funcionava. El tècnic, a l’anar a revisar els aires condicionats, va descobrir que els havien robat», relata Cristian Gil.

En declaracions a aquest diari, el regidor d’Educació de l’Ajuntament de l’Hospitalet, David Quirós, comenta que treballen per «poder reforçar la seguretat sense que arribi a ser invasiva, però de manera que ajudi les famílies a estar tranquil·les».

Millorar les alarmes i la vigilància

Quirós assenyala que des del consistori i els diferents cossos policials –Guàrdia Urbana i Mossos– estan fent un seguiment de la situació i que les mesures més immediates passen per «reforçar la vigilància dels entorns escolars», i no només de les mateixes escoles, sinó de ferralleries i botigues de segona mà on els lladres puguin intentar col·locar el gènere, i també «reforçar els sistemes d’alarmes de les escoles».

«Hi ha moltes escoles amb alarmes obsoletes o que graven però després no es poden recuperar les imatges», expliquen fonts dels Mossos d’Esquadra, que afegeixen que la problemàtica no és única de l’Hospitalet, sinó que aquests robatoris es produeixen també en altres municipis de l’àrea metropolitana, sobretot des que els estudiants disposen de més ordinadors o pissarres electròniques, que, normalment, guarden els mateixos centres.

Per exemple, a Mataró, l’ajuntament de la capital del Maresme ja va instal·lar portes reforçades i reixes als centres educatius de la ciutat el 2021. Una acció que es va portar a terme després d’un any en què es van registrar diversos assalts a escoles de la localitat.

Des de la direcció de l’escola Pompeu Fabra expliquen que al primer robatori, a finals de desembre, els lladres van treure uns fusibles i van deixar que s’esgotessin les alarmes per després poder robar el material informàtic sense preocupar-se per avisos a la policia. Tan sols uns dies després els van tornar a entrar i van causar més destrosses i van sostreure altres materials, com ara «pilotes de bàsquet o caixes d’eines». Així, des de la direcció expliquen que, gairebé dos mesos després del robatori, encara estan «esperant la companyia d’assegurances» perquè els reposin el material i que just aquest dilluns, 13 de febrer, els van començar a reparar les portes que van destrossar al desembre.

Així, sobre el robatori del cablatge elèctric que va tenir lloc la nit del dimecres 8 al dijous 9 de febrer, des del centre escolar, on cursen estudis uns 250 alumnes, assenyalen que els va arribar a deixar un dia sense llum ni calefacció i que el servei de menjador va ser de pícnic. En aquest cas, comenten que ja han reforçat la caixa i el cablatge, ja reposat, per evitar futurs robatoris.

Notícies relacionades

«Al final, el mal que fan és més gran que el benefici que en treuen», comenta Cristian Gil, que té una filla a l’escola Paco Candel i explica que, quan generen alguna destrossa, les criatures hi passen cada dia per davant i això els provoca «un impacte emocional». A més, Gil diu que, com que els robatoris i els actes vandàlics «són repetitius», generen «una sensació de vulnerabilitat que abans no havíem tingut».

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet