Investigació

Trobada a València la col·lecció il·legal més gran d’animals dissecats d’Espanya per 29 milions d’euros

S’ha investigat una persona pels delictes de contraban i un altre de relatiu a la protecció de la flora i fauna en el terme municipal de Bétera

3
Es llegeix en minuts
Teresa Domínguez

La Guàrdia Civil ha trobat la col·lecció il·legal més gran d’animals dissecats d’Espanya i una de les més grans d’Europa a Bétera (València). L’Institut Armat investiga, en el marc de l’operació ‘Valcites’ un dels fills del conegut empresari valencià Ros Casares, com ja va informar Levante-EMV, mitjà que pertany al mateix grup editorial que aquest diari, aquesta setmana, pels delictes de contraban i un altre de relatiu a la protecció de la flora i la fauna.

A l’operació s’han trobat 1090 espècimens dissecats, cosa que suposa una de les col·leccions europees més grans de taxidèrmia i la més nombrosa trobada al nostre país, segons informa la Benemèrita aquest diumenge en una nota.

L’operació va començar el mes de novembre i ha estat desenvolupada per l’Equip de Protecció de la Naturalesa de la Comandància de la Guàrdia Civil de València, després de rebre la informació que a Bétera hi podia haver una gran col·lecció privada d’animals dissecats.

Animals protegits CITES

La investigació va fer que els agents inspeccionessin un terreny de 50.000 metres quadrats que acollia una vivenda i dues naus al seu interior. A l’interior d’aquestes, els guàrdies civils van trobar 1090 espècimens i 405 d’aquests pertanyen a la Convenció sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres.

Aquest acord internacional regula la compravenda o importacions d’animals i plantes i té com a propòsit que el comerç no amenaci la supervivència de les espècies en el seu entorn natural. El nom amb què la Guàrdia Civil ha batejat l’operació (‘Valcites’) sembla mantenir una relació clara amb aquest tractat de protecció natural.

Animals extints

Entre els 1090 espècimens dissecats a la col·lecció extensa de taxidèrmia que evidencia la passió pel que és cinegètic del fill del conegut empresari valencià, els agents de la Guàrdia Civil van trobar 405 animals pertanyents al CITES però, a més, espècies extintes en estat silvestre com l’oryx dammah (un antílop africà) o en perill crític com l’addax, un animal inclòs a la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN) al quedar menys de 100 individus a l’hàbitat natural.

Entre els trofeus de caça, altres com el tigre de Bengala, l’únic felí de pell ratllada que el seu estat de conservació també està en perill d’extinció a l’hàbitat natural, zones de l’Índia, el Nepal o Birmània. Una de les principals amenaces per a aquests animals és, precisament, el fet de ser caçats de manera furtiva per atresorar-los com a trofeus.

Una col·lecció valorada en 29 milions

Els agents van trobar diferents tipus d’animals amb diversos nivells de protecció com el guepard, lleopard, lleó, linx, os polar, pantera de les neus, rinoceront blanc, entre altres dins de la col·lecció enorme. Entre les peces trobades destaquen els 198 grans ullals d’ivori d’elefants.

En total, la col·lecció de trofeus de caça més gran d’Espanya formada per més d’un miler de peces podria arribar a un valor total de 29 milions d’euros, segons informa l’Institut Armat.

Justificar la tinença de peces

Després de la troballa, els professionals de la Benemèrita encarregats d’aquesta operació hauran d’analitzar tota la documentació presentada pel fill de Ros Casares per justificar la tinença de la col·lecció enorme de taxidèrmia als terrenys de Bétera.

Notícies relacionades

A l’operació han col·laborat els inspectors i tècnics facultatius de la Unitat Tècnica de la Direcció del Servei de Protecció de la Naturalesa i membres de l’Institut Legal i Ciències Forenses, que gràcies al Sistema Integrat de Gestió i Control de la Qualitat i del Medi Ambient han aconseguit identificar les espècies protegides.

També s’ha explicat amb la col·laboració d’Europol, emmarcada dins de les actuacions Empact, de què el Cos de la Guàrdia Civil és colíder. Les diligències han sigut entregades al Jutjat de Primera Instància i Instrucció Número 2 de Liria.