UN CRIM RECARGOLAT

Charo i Asunta: crònica de dues tragèdies

La mare de la nena es penja a la presó sense revelar els motius pels quals ella i el seu exmarit van assassinar la petita d'altes capacitats adoptada 12 anys abans a la Xina

GRA217. SANTIAGO DE COMPOSTELA, 26/09/2013.- La Policía Judicial ha finalizado la toma de pruebas en el piso de la madre de la niña fallecida de forma violenta en un municipio cercano a Santiago el pasado fin de semana, y ha trasladado a los padres al piso de Alfonso Basterra para proceder a su inspección entre gritos de asesinos proferidos por personas congregadas en el lugar. Al abandonar los padres el piso de Rosario Porto, en el número 31 la calle Doutor Teixeiro de Santiago de Compostela, para dirigirse al inmueble en el que residía el padre y que está muy cerca, concretamente en la calle República Argentina, se han vivido momentos de tensión por los insultos que los detenidos tuvieron que escuchar de la gente que estaba congregada en el exterior. EFE/Xoan Rey

GRA217. SANTIAGO DE COMPOSTELA, 26/09/2013.- La Policía Judicial ha finalizado la toma de pruebas en el piso de la madre de la niña fallecida de forma violenta en un municipio cercano a Santiago el pasado fin de semana, y ha trasladado a los padres al piso de Alfonso Basterra para proceder a su inspección entre gritos de asesinos proferidos por personas congregadas en el lugar. Al abandonar los padres el piso de Rosario Porto, en el número 31 la calle Doutor Teixeiro de Santiago de Compostela, para dirigirse al inmueble en el que residía el padre y que está muy cerca, concretamente en la calle República Argentina, se han vivido momentos de tensión por los insultos que los detenidos tuvieron que escuchar de la gente que estaba congregada en el exterior. EFE/Xoan Rey / Xoan Rey (EFE)

7
Es llegeix en minuts
Ujué Foces

Penjada a la seva cel·la de la presó de dones de Brieva amb el cinturó de la seva bata. Així va posar fi a la seva vida Rosario Porto, l’advocada compostel·lana condemnada a 18 anys de presó juntament amb el seu exmarit, el periodista basc Alfonso Basterra, per sedar i asfixiar amb les seves pròpies mans la petita Asunta el 21 setembre del 2013. Com publica el ‘Faro de Vigo’, la mare de la nena s’emporta el secret de per què va planejar i va executar amb la seva exparella la mort de la filla que amb tant amor havien adoptat 12 anys abans a la Xina. Cap va admetre haver matat la petita, que hauria fet 20 anys el mes de setembre passat.

No hi ha dubte que els progenitors van ser els assassins, però ¿per què sedaven la nena des de tres mesos abans? ¿Per què la van assassinar? ¿Qui dels dos va idear el crim? ¿A què obeïen les estranyes fotos de l’Asunta localitzades a l’ordinador del seu pare, unes en actituds aparentment impròpies segons els investigadors, i embolicada en un llençol, gairebé com una mortalla, en unes altres? ¿A què es referia la Charo quan després de ser detinguts als calabossos li va dir al seu exmarit: «Tu i els teus jocs. [...] T’ha donat temps a desfer-te d’allò?»

La resposta a aquestes preguntes no té «rellevància jurídica» referent a l’assassinat, ja que es van aconseguir proves per demostrar qui, com, quan i on la van matar, segons informava en la interlocutòria de conclusions el jutge d’instrucció de la causa.

Charo Porto, de 51 anys i sense amb prou feines família ni contactes fora de la presó –tret d’unes cosines i el seu propi advocat defensor–, arrossegava períodes depressius des que era universitària i en ocasions van obligar el seu ingrés hospitalari. Patia lupus i nombrosos alts i baixos emocionals, no obstant en les últimes setmanes semblava haver-ho superat i per això a Brieva li van retirar el protocol antisuïcidis.

La idea de la mort no era nova en ella. Una psiquiatra que la va tractar abans de l’assassinat va testificar en el judici que «pensava en matar-se», de manera que «era perillosa per a ella, però no para terceres persones». Ara familiars i amics dels seus pares estan disposats a portar el seu cos a Galícia.

Va intentar suïcidar-se dues vegades abans

En els set anys que feia que era a la presó havia intentat suïcidar-se en dues ocasions. La primera a la presó corunyesa de Teixeiro –on segueix Basterra– amb les pastilles que havia de prendre diàriament i que va anar acumulant per prendre-se-les totes juntes. La segona a la presó de Pontevedra d’A Lama, a l’intentar penjar-se a la dutxa amb un cordó de xandall. En els dos casos va avisar les seves companyes, de manera que es van considerar crides d’atenció.

Els psicòlegs de Brieva, on va ser traslladada al març, van valorar favorablement la seva actitud. En les últimes setmanes havia recuperat la seva coqueteria, s’arreglava i havia demanat cremes. ¿Estava bé de veritat o, com va fer amb l’assassinat de la seva filla, també va planificar la seva mort amb temps i de forma minuciosa? Això sembla, perquè abans de penjar-se va deixar recollida la cel·la i la seva roba ficada en bosses. Ara s’analitzen uns quaderns que escrivia per si donen una mica de llum sobre les causes que la van portar a matar-se o el mòbil del crim de l’Asunta.

De família benestant

Rosario Porto pertanyia a una família benestant i prestigiosa de Santiago, la seva mare Socorro Ortega era professora d’Història a la Universitat, i el seu pare, Francisco Porto, un advocat de prestigi. Va seguir els passos paterns i va estudiar Dret, va ampliar estudis a França i el Regne Unit i amb 27 anys va rellevar el seu progenitor com a cònsol de França a la capital gallega, alhora que començava a treballar amb ell al seu bufet. Era activa i sociable, d’aquí la seva participació com a vocal de l’Ateneu compostel·là i a l’Associació de Pares de l’Institut de la seva filla, el Rosalía de Castro, on també havia estudiat. Però era una dona sempre preocupada per les aparences.

Després de casar-se amb Basterra, els problemes de salut que arrossegava van aconsellar recórrer a l’adopció. Una decisió avalada pels pares de la Rosario, que era filla única. Asunta Yong-Fang va ser la primera nena xinesa adoptada a Galícia i quan va arribar a Santiago va ser objecte de programes de televisió i portades de diaris. Els seus pares es feien fotos amb la nena i constituïen un matrimoni ideal. El seu pare es va bolcar en ella, de manera que va relegar el seu treball com a periodista.

Alumna brillantíssima

La petita era l’orgull de la família. Va resultar ser una alumna brillant d’altes capacitats. Anava un curs avançada, li agradaven la música clàssica i el ballet. A més, tocava el violí i parlava quatre idiomes, inclosos anglès, francès i xinès. Mostra de la facilitat que tenia per als idiomes és el peculiar blog escrit en anglès que va començar al morir el seu avi. «Asunta», el va titular, i es proposava explicar un relat d’assassinat i venjança en una família.

Poc després alguna cosa es trenca en la idíl·lica família que mostraven a l’exterior Porto i Basterra. ¿Per què arriben a l’assassinat de l’Asunta? La Charo perd els pares de forma sobtada i amb només 7 mesos de diferència. El desembre del 2011 la seva mare mor a casa, mentre estava sola. El juliol del 2012 mor el seu pare, que tampoc tenia patologies prèvies. Tots dos van ser incinerats de forma ràpida. La Charo n’hereta la fortuna, diversos pisos a Santiago, l’apartament de la platja a Vilanova de Arousa i la mansió de Teo, on asfixiarà l’Asunta.

Després de disposar de l’herència, la Rosario dona un gir important a la seva vida. Deixa de treballar al despatx d’advocats i inicia una relació paral·lela amb un empresari de la zona del Barbanza, a qui acompanya com a traductora de francès al Marroc. Però ell té dona i espera un fill, i no deixarà a la seva família per ella.

Quan Basterra s’assabenta de l’idil·li, el matrimoni se separa. Tot i que la Charo compta amb l’ajuda d’una assistenta, cuidar l’Asunta l’aclapara, ja que era l’Alfonso qui la portava a les activitats, al dentista o feia els tràmits necessaris. Basterra li envia missatges recordant-li-ho tot, fins i tot la renovació del DNI de la nena.

Romàntic passeig amb el seu amant

Uns quatre mesos abans de l’estiu del 2013, Charo torna a ser ingressada a l’hospital. Llavors l’Alfonso la visita diàriament i es compromet a ajudar-la amb la nena a condició que deixi el seu amant. Ella ho promet, però el cert és que el dia abans de l’assassinat de l’Asunta disfruta amb ell d’un romàntic passeig amb barco per la ria d’Arousa i mengen junts a Cambados.

Si a la Rosario la nena sembla destorbar-la per a la seva nova vida, el jutge d’instrucció del ‘cas Asunta’, José Antonio Vázquez Taín, inclou dos arguments nous en la minuciosa interlocutòria de conclusió de sumari. Afirma que cap dels dos progenitors para atenció a la nena en els tres mesos previs al crim i que l’Asunta passava sola dies i fins i tot nits. També esgrimeix «la humiliació» que sentia Basterra pel fet que Rosario Porto mai abandonés la seva altra relació sentimental.

Ara, només Alfonso Basterra sap els veritables motius pels quals van matar la petita. El jutge d’instrucció afirma que el pla va ser comú però per motius diferents.

¿Què va passar en aquella família els últims tres mesos de vida de l’Asunta? ¿Què podria explicar la nena? La petita va arribar sedada a classe dies abans del seu assassinat i va dir que a casa li donaven «una pols blanca». La seva mare va admetre, després que la nena l’hi expliqués a una amiga, que setmanes abans del crim un encaputxat va entrar al pis que totes dues compartien i va voler matar amb un ganivet l’Asunta. Mai ho va denunciar. ¿Va ser el primer intent de matar la nena?

Notícies relacionades

La condemna contra Porto i Basterra, ratificada pel Suprem, considera provat que aquell 21 de setembre del 2013 van drogar l’Asunta amb els tranquil·litzants que tenia prescrits Rosario, a casa del seu pare –molt a prop del domicili de totes dues on van dinar tots tres–. La Charo es va emportar la nena amb cotxe al xalet de Teo i la va asfixiar tapant-li la boca i el nas. El cadàver de l’Asunta apareixia l’endemà en una pista forestal als voltants del xalet.

Les contradiccions i mentides de la Charo, que va assegurar que no havia portat la seva filla a Teo i va rectificar al saber que sortien juntes en les gravacions, van situar de seguida els progenitors de la petita com a sospitosos. La seva mare va ser arrestada al tanatori i el seu pare un dia després. Van negar tota relació amb el crim, però l’autòpsia va determinar que el dia de l’assassinat l’Asunta va ser drogada durant el dinar, quan era amb el seu pares a casa de Basterra, i la seva mare era amb ella a l’hora que va morir.

Temes:

Galícia