JUDICI A L'AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE LA CORUNYA

Asunta va ser drogada amb una dosi quasi mortal abans de ser asfixiada

La nena va ingerir almenys 27 pastilles d'Orfidal amb el dinar, segons els forenses

Els experts creuen que va morir en un lloc diferent d'on es va trobar el cos

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
SANTIAGO

Asunta Basterra, la nena de 12 anys que va ser trobada morta el 21 de setembre del 2013 en una pista forestal de Teo (la Corunya), va ingerir almenys 27 pastilles d'Orfidal d'un mil·ligram el dia de la seva mort. Així ho determina el càlcul que van fer dues expertes de l'institut de ciències forenses de la Universitat de Santiago de Compostel·la aquest dimecres durant el judici que se celebra a l'Audiència Provincial de la Corunya, amb seu a Santiago, i que prova d'aclarir el crim de la menor, del qual estan acusats els seus pares adoptius, l'advocada Rosario Porto i el periodista Alfonso Basterra.

Sobre si aquesta quantitat va ser subministrada de cop o en diverses dosis, a les preguntes del fiscal, les especialistes han dit que «des del punt de vista toxicològic no es pot saber». I sobre quan es va prendre el medicament, han apuntat que «va poder ser» durant el dinar, fet que condiciona, a causa de la digestió, que l'efecte no sigui tan ràpid perquè el fàrmac comença a fer efecte al cap de 30 o 40 minuts d'haver-lo ingerit en dejú, van explicar. La dosi hauria sigut mortal de necessitat, van precisar.

No obstant, els responsables de la seva mort no ho devien tenir tan clar perquè pel forense autor de l'autòpsia d'Asunta Basterra, el cap del servei de Patologia Forense de l'Institut de Medicina Legal de Galícia, José Blanco Pampín, la mort de la nena es va produir per «sufocació», de manera que els orificis naturals, el nas i la boca, van quedar «sense permeabilitat». Per aquest professional, la nena va ser «asfixiada amb un objecte» i va vomitar o va tenir nàusees.

Blanco ha afirmat que la mort d'Asunta va ser violenta, i no «accidental ni suïcida», i que la menor va morir entre les quatre i les vuit del vespre del 21 de setembre del 2013. El cos, va dir, presentava lligadures a les mans i als peus, així com una lesió a la cara externa d'una de les cuixes, cosa que fa pensar que podria haver estat arrossegada.

Notícies relacionades

AMB PRESSES / Una altra forense, Concepción de la Calle, de l'Institut de Medicina Legal de Galícia, que va participar, juntament ambuna altra companya, en l'aixecament del cadàver d'Asunta, va assenyalar que la seva «impressió» és que la nena va ser «col·locada» allà «d'una forma més o menys ràpida». Sobre si hi van apreciar signes de violència, De la Calle es va referir a unes «lesions lleus», que va atribuir a l'«arrosse-gament» del cos, a més a més del «moc sanguinolent que li sortia per les fosses nasals».

Els pèrits aportats per la defensa van sostenir que l'autòpsia presenta «contradiccions flagrants», ja que en les circumstàncies en què es va trobar el cadàver no es pot determinar ni la causa ni l'hora de la mort.

Temes:

Assassinats