A BRIEVA (ÀVILA)

Se suïcida a la presó Rosario Porto, condemnada per assassinar la seva filla, Asunta

Ha sigut trobada aquest matí morta a la seva cel·la i no és la primera vegada que havia intentat treure's la vida

Tenia tota la cel·la recollida, incloses les pertinences, cosa que fa pensar que tenia meditada la decisió

ahorcada / periodico

5
Es llegeix en minuts
R. C.

Funcionaris de la presó de Brieva (Àvila) han trobat aquest matí morta a la seva cel·la Rosario Porto, condemnada a 18 anys de presó per l’assassinat de la seva filla, Asunta Basterra,  el 2013 a Teo (la Corunya), un municipi molt pròxim a Santiago de Compostel·la. La dona es va suïcidar, una cosa que ja havia intentat en altres ocasions, i la seva mort es va produir per asfíxia.

En el recompte del matí els treballadors de la presó han trobat a faltar Rosario i quan han anat a la seva cel·la l’han trobat sense vida. Després de veure-ho, han avisat el 112 i els serveis d’emergència li han practicat maniobres de reanimació però només han pogut certificar-ne la mort. Porto tenia tota la cel·la recollida, incloses les pertinences, el que fa pensar que tenia meditada la decisió, segons les fonts.

Rosario Porto, advocada, complia la pena per l’assassinat de la seva filla adoptiva i ja havia complert 7 anys en tres presons –A Lama (Pontevedra), Teixeiro (la Corunya) i Brieva (Ávila).

Ja havia intentat treure’s la vida en altres ocasions. El 12 de novembre del 2018 ho va intentar sent a la dutxa i va cridar a veus la seva companya de cel·la alertant-la del que estava fent, per la qual cosa els funcionaris van anar-hi immediatament i l’episodi va acabar allà.

Tot i que no va quedar acreditat que volgués posar fi a la seva vida, a partir d’aquell moment es va intensificar el protocol de prevenció de suïcidis i se li va assignar una altra interna de confiança.

Prèviament també havia mirat d’autolesionar-se i el 24 de febrer del 2017 va ser ingressada a l’hospital després d’ingerir un medicament que prenia habitualment per prescripció mèdica.

A la presó de Brieva havia estat a la infermeria acompanyada sempre per una reclusa mentre se li aplicava també aquest protocol.

Fonts penitenciàries precisen, no obstant, que no es pot estar aplicant aquestes mesures de forma indefinida perquè suposa estar a la infermeria la majoria del temps, a més d’un càstig afegit a la mateixa privació de llibertat.

Porto va ser condemnada amb el seu marit, Alfonso Basterra, a 18 anys de presó per l’assassinat de la seva filla adoptiva, el cadàver de la qual va ser trobat el 22 de setembre del 2013 en una cuneta del municipi corunyès de Teo, pròxim a Santiago de Compostel·la.

Rosario Porto no tenia ‘pres ombra’ des de poc després de ser traslladada el març a aquest centre penitenciari de dones, ja que l’equip de psicòlegs va determinar que podia fer vida normal amb la resta d’internes en un mòdul ordinari, segons han informat a Europa Press fonts del cas.

A la cel·la que només ocupava ella no ha aparegut cap carta ni escrit, i tampoc res sospitós o prohibit, tot i que sí que va deixar recollides totes les seves pertinences en bosses abans de treure’s la vida. La troballa del cos es va produir per funcionaris en el recompte de cel·les després que no baixés al menjador a l’hora de l’esmorzar.

Institucions Penitenciàries ha obert una investigació interna, i s’ha remès al jutjat de vigilància penitenciària i a l’autòpsia.

En concret, els funcionaris de presons van veure amb vida Rosario Porto en la inspecció de recompte que es fa a Brieva cel·la per cel·la a les vuit del matí. Segons la normativa interna, les preses han d’estar dretes per a, acabat aquest tràmit, procedir a l’obertura de portes per poder anar a l’esmorzar. Va ser llavors, alertats al no veure-la al menjador al primer àpat del dia, quan els funcionaris van tornar a la cel·la, on la van trobar inconscient.

Rosario Porto va arribar al març al centre penitenciari de Brieva després de passar per dos més a Galícia, el de Teixeiro i A Lama, on sí que se li va aplicar fins a en sis ocasions el Protocol de Prevenció de Suïcidis (PPS). Els funcionaris vigilaven els seus canvis emocionals en el compliment dels 18 anys de presó per assassinar amb el seu marit Alfonso Basterra la seva filla adoptiva, el cadàver de la qual va ser trobat el 2013.

Evolució favorable a Brieva

Rosario Porto havia protagonitzat diversos episodis, però el protocol antisuïcidis no es pot mantenir de forma indefinida ja que implica que l’intern estigui 24 hores supervisat amb el que es denomina ‘pres ombra’, normalment a la infermeria. En el cas de la condemnada per matar la seva filla Asunta, es va decidir per part dels psicòlegs renunciar al protocol a causa de l’evolució favorable una vegada que va arribar a Brieva, on exercia una «certa ascendència» cap a la resta de recluses per la seva condició d’advocada.

També va donar mostres de millora perquè es cuidava físicament i demanava cremes i altres productes de bellesa, feia vida normal al mòdul ordinari que compartia amb altres preses, d’aquí la sorpresa causada entre els funcionaris i la direcció de Brieva per utilitzar una tela per penjar-se.

Investigació interna i autòpsia

Institucions Penitenciàries ha informat del succés amb l’obertura immediata d’una investigació per aclarir les circumstàncies que envolten a aquesta mort després que els funcionaris de vigilància trobessin Rosario durant el recompte a la cel·la que només ocupava ella.

Immediatament, segons l’organisme dependent del Ministeri de l’Interior, se li han practicat maniobres de reanimació, donant avís als serveis d’emergències 112, que només han pogut certificar la mort de Rosario Porto.

També s’ha donat trasllat al jutjat de guàrdia i a la família.

Presons estudia aplicar el protocol antisuïcidis a Alfonso Basterra 

Davant aquest fet, Institucions Penitenciàries estudia aplicar el protocol antisuïcidis a Alfonso Basterra, l’exmarit de Rosario Porto, una vegada que ha tingut coneixement de la mort de la seva exdona a la presó de Brieva (Àvila).

Ara, després de tenir coneixement del que ha passat, a Alfonso Basterra se li podria aplicar el protocol antisuïcidis a la presó de Teixeiro (la Corunya), on es troba i en la qual va estar anteriorment Rosario Porto.

Notícies relacionades

Així ho han indicat fonts consultades per Europa Press, que han precisat que per ara encara no se li ha aplicat. «Però tot apunta que al llarg de la jornada se li aplicarà com a mesura preventiva».

«No perquè manifesti algun tipus de conducta preocupant», han remarcat respecte a la situació de Basterra, condemnat com la seva dona a 18 anys de presó per l’assassinat de la seva filla, Asunta Basterra.

Temes:

Galícia