La batalla per contenir les flames al barranc del Llop

EL PERIÓDICO acompanya un grup de bombers al flanc dret de l’incendi forestal de Paüls. És un dels nombrosos focus en els quals se centren els seus esforços, però exemplifica com les condicions compliquen els treballs dels equips d’extinció.

La batalla per contenir les flames al barranc del Llop
3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Periodista

Especialista en medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

"Sembla que les flames estan a punt de saltar cap a baix, empeses pel vent", avisa un bomber a través de l’emissora. És l’una i mitjana de la tarda d’ahir i diverses dotacions treballen de forma constant al flanc dret de l’incendi forestal de Paüls (Baix Ebre, Tarragona) que ha cremat ja 3.100 hectàrees i ha obligat a confinar 18.000 persones. Els operatius estan ubicats al barranc del Llop i es concentren en una llengua que amenaça d’estendre’s encara més cap al sud. EL PERIÓDICO va poder seguir de prop l’actuació de tots els efectius en aquest lloc. Aquest pas estret és un dels múltiples focus en els quals se centren els esforços. Però exemplifica a la perfecció com les condicions compliquen la tasca dels equips d’extinció.

En pocs minuts, la intensitat de les flames, que avancen pel sotabosc i els arbustos, augmenta. De sobte, les copes de tres arbres s’encenen al complet, com si fossin torxes gegants, i la temperatura puja ràpidament. L’olor de fum i de fusta calcinada també s’intensifica i la sensació comença a ser sufocant.

A l’altre costat del barranc, les cigales no s’immuten i continuen cantant, per sota del so de les sirenes. Els ocells, en canvi, voletegen en l’aire i, àgils, se separen de les columnes de fum negre. El foc està cada vegada més a prop de la pista i de seguida es mobilitzen més unitats. Sis bombers i un agent rural s’aproximen a la zona on les flames són més intenses. "A les oliveres podreu tancar el foc", els suggereix per la ràdio un membre del GRAF (Grup de Reforç d’Actuacions Forestals) de Girona. Ràpidament, comencen a treballar sobre les flames amb la manguera, a l’espera que s’incorporin els mitjans aeris. Després, un primer helicòpter apareix al cel: fa diversos moviments fins a endinsar-se als immensos núvols de fum. Es posiciona a sobre d’una de les flamarades, se sosté en ple vol i descarrega.

Cada dos minuts

Aquesta operació es repetirà aproximadament cada dos minuts. Impressiona la freqüència amb què la unitat aèria allibera la seva càrrega sobre aquest front de l’incendi. A uns 200 metres, un hidroavió replica la mateixa maniobra sobre uns turons que cremen a mig vessant.

En menys de mitja hora, la força del foc en aquest punt vermell ha disminuït de manera considerable. La substitució de les flames pel fum constaten l’èxit momentani de l’operació, que coincideix amb un canvi de vent molt esperat i que obligarà a preocupar-se pel flanc nord, però que donarà aire als efectius del barranc del Llop. Un bomber encén la motoserra per tallar brossa i arbustos i obrir línies de defensa que protegeixin l’àrea.

Notícies relacionades

"La situació, aquí, ha millorat, però el panorama continua sent lleig i mantindrem el lloc de vigilància", diu el bomber que observa els treballs. ¿Quina serà la següent ordre? "Ara ens centrarem a donar suport des de lluny als companys que actuen dins del bosc", explica el membre del GRAF. "Ells ruixen amb aigua les flames; però, com el bosc és tancat, no veuen el que passa al seu voltant i els podem indicar com evoluciona tot", precisa.

Aquestes dotacions se situen en el punt d’emplaçament 4, a la cua del flanc dret. Es tracta d’una extensió d’arbredes que han quedat carbonitzades i plenes de cendra. Al llarg dels 800 metres que separen els camions de bombers (un de Tremp i un de Llançà) de la línia d’aigua, s’observen petites fumarades que encara persisteixen i que fingeixen reactivar-se encenent la vegetació de sotabosc que no s’ha cremat.