Un incendi de sisena generació
Els equips d’extinció afirmen que el foc de la Segarra era impredictible i "avançava quatre vegades més ràpid del normal". El CREAF adverteix que suposa un canvi de paradigma: hi pot haver megaincendis en paisatges mosaic.

Catalogar un incendi com un foc de sisena generació no és una ciència exacta. Però els Bombers de la Generalitat no tenen cap mena de dubte a l’hora de qualificar el que es va viure a la Segarra. Amb els dos incendis simultanis que van causar la mort de dues persones, Catalunya ha entrat de ple en l’era dels focs de sisena generació.
¿Però què és el que defineix aquest tipus de fenòmens? Un incendi de sisena generació és un tipus de foc, normalment forestal, extremadament virulent que va més enllà dels patrons tradicionals i que presenta un comportament erràtic. A més d’una gran velocitat de propagació, el foc pot generar pirocúmuls com el de més de 14 quilòmetres d’altura observat a la Segarra i es genera una meteorologia pròpia al voltant de les flames i el fum.
"La primera, segona i tercera generació tenen a veure amb la intensitat i la velocitat del foc", explica Edgar Nebot, subinspector dels Bombers de la Generalitat. "La quarta generació es refereix a qüestions de la interfase urbana forestal, mentre que en els de cinquena generació el problema principal és la simultaneïtat de focs", prossegueix. "En els de sisena generació el problema és el comportament incert", aclareix.
Tot això ha passat en l’incendi de la Segarra, de condicions "violentes i impredictibles", segons els bombers. El foc es va moure a gran velocitat, i va arribar als 28 quilòmetres per hora, una de les més elevades registrades mai a Europa: "Avançava quatre vegades més ràpid del normal". Aquestes circumstàncies augmenten la capacitat destructiva de les flames, que no només van cremar àrees de vegetació pròximes als camps agrícoles sinó també algunes zones poblades d’arbres.
Fa anys que els bombers treballen per afrontar aquest tipus de focs tan intensos amb tempestes de foc, vents imprevisibles o columnes de fum que arriben a tenir fins a diversos quilòmetres d’alçada. Com que són uns fenòmens que superen la capacitat d’extinció, l’estratègia passa per marcar punts clau en el perímetre en els quals no convé que el foc avanci. Amb les tècniques tradicionals ja no n’hi ha prou perquè el foc és canviant i es reactiva constantment. Per aquesta raó, assenyalen els responsables dels bombers, la clau és planificar el territori i tenir un paisatge de mosaic que estigui adaptat als riscos.
Tot i així, cal assenyalar que en aquest foc les flames s’han propagat precisament a través de camps agrícoles. "Aquest incendi ens ha ensenyat que podem tenir focs de sisena generació en un paisatge de mosaic i hem d’extreure una lliçó de l’esdevingut", considera Joan Pino, director del CREAF. En les més de 5.000 hectàrees per les quals es va propagar el foc no hi havia cap gran massa d’arbres: el combustible era el cereal sense segar. "Això significa que el risc zero no existeix i que, tot i que sigui positiu trencar la continuïtat dels boscos, cal estar preparats per a un canvi de paradigma", afegeix Pino.
"Combustible fi"
La calor extrema, la baixa humitat i la vegetació seca afavoreixen l’aparició d’incendis. Però el que produeix focs de sisena generació és la formació de columnes de flames i fum (pirocúmul) que s’acoblen amb l’atmosfera. A Catalunya, ja s’havien viscut focs de sisena generació. No obstant, mai s’havia format un pirocúmul tan elevat com el d’aquest dimarts.
"Els forts vents de les tempestes pròximes van donar vida al foc i es va generar tanta energia que va aparèixer aquest fenomen tan perillós", detalla Nebot. "Per aquesta raó es van confinar més de 60.000 hectàrees, perquè no se sap cap on pot saltar l’incendi", afegeix.
Durant la jornada de dimarts, els comandants dels bombers ja van advertir internament del risc elevat d’incendis a les comarques de Lleida a causa de les condicions meteorològiques extremes i a la presència de combustible fi per la campanya de sega del cereal. Alertaven de la falta de recuperació de la humitat durant la nit i del repunt de les temperatures, que podien arribar als 41 graus a l’oest.
Les humitats relatives eren molt baixes i ja s’esperava migjorn a tot el territori. Aquest escenari, en cas que es declarés un incendi, podia facilitar l’aparició d’incendis de propagació ràpida, amb flancs oberts, capacitat de generar focus secundaris. La formació de tempestes elèctriques locals també podia augmentar el risc de piroconveccions com la que es va acabar desencadenant a la Segarra.
"Ja estem començant a predir aquest tipus de fenòmens, però encara no tenim dades de les condicions de l’atmosfera i això dificulta poder interpretar com evolucionarà l’incendi", assenyala Nebot.
Notícies relacionadesUna catàstrofe
El que era un avís va acabar convertint-se en una catàstrofe: l’incendi va provocar la mort de dues persones. Es tracta de les dues primeres morts en un incendi no urbà des de feia més de 10 anys, quan dues persones van saltar per un barranc fugint de les flames dels incendis de Portbou el 2012. Però les dues últimes persones mortes calcinades per un incendi es remunten al 2009, durant els incendis d’Horta de Sant Joan. Cal recordar, això sí, que el 2023, malgrat no tractar-se d’un gran incendi, un pagès de Batea va morir després d’originar accidentalment un foc a la seva finca.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- FUTBOL Mor Diogo Jota, el davanter del Liverpool, en un accident de trànsit
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Accident Dos vianants ferits en ser atropellats per un autobús H12 a la Gran Via de Barcelona
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar