Detectat un linx ibèric en llibertat a Catalunya

L’exemplar, nascut en captivitat a Portugal i deixat anar a Sevilla, va ser enregistrat per càmeres de la Generalitat. No està previst capturar-lo per retornar-lo al seu origen.

El ejemplar de lince ibérico detectado en Catalunya.

El ejemplar de lince ibérico detectado en Catalunya. / El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Periodista

Especialista en medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Un exemplar de linx ibèric (Lynx pardinus) ha sigut albirat en llibertat a Catalunya. L’esdeveniment és important perquè les principals poblacions d’aquest animal emblemàtic i protegit –des de l’any passat ja no es considera en perill d’extinció sinó com a vulnerable– estan ubicades al sud d’Espanya. L’any 2018, Litio, un individu deixat anar a Portugal, va arribar al Baix Llobregat. El felí es trobava en un espai envoltat per vies de tren i carreteres i es va decidir capturar-lo per tornar-lo al sud. No obstant, després que la Generalitat hagi manifestat l’interès –sempre condicionat a la llum verda dels agricultors– a reintroduir linxs, la situació és molt diferent i no es repetirà aquella operació.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, el linx observat es diu Secreto i és un mascle adult que va néixer fa quatre anys en el centre de cria en captivitat de Silves, a l’Algarve portuguès. Poc després, va ser alliberat en una finca pròxima a Sevilla, en una àrea de reintroducció clau per connectar les poblacions de Doñana, Sierra Morena i la vall del Matachel, a Extremadura.

Però en lloc de quedar-se a la zona i enriquir la variabilitat genètica d’aquest territori andalús, Secreto va emprendre un llarg viatge que l’ha portat fins a un lloc de l’oest de Catalunya que, per la seva seguretat, és millor no donar a conèixer. En concret, va ser captat per les càmeres de fototrampeig de la Generalitat en un hàbitat que no és l’ideal per al felí però que és relativament a prop d’àrees amb disponibilitat d’aliment.

Cal assenyalar que la presència d’aquest linx ibèric no suposa una amenaça per a la ramaderia extensiva, ja que els atacs a ovelles o cabres són anecdòtics. La seva dieta es basa, principalment, en els conills, tot i que també pot depredar aus.

Ara mateix, no se sap on es troba l’individu perquè la imatge recollida és de diverses setmanes enrere, però els equips del servei de fauna i flora de la Generalitat han intensificat el seguiment per seguir-ne la pista, tot i que és cert que podria haver sortit de Catalunya i ser a l’Aragó, per exemple, o en una altra comunitat autònoma.

Moviments naturals

L’espècie està en expansió i cada vegada s’estan alliberant individus en àrees més al nord i més a l’est d’Espanya, malgrat que gran part dels animals continuen estant al quadrant sud occidental. En les pròximes hores, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic té previst fer públic el nou cens, que mostrarà aquest creixement.

Fonts coneixedores dels plans de reintroducció en diferents àrees d’Espanya detallen a aquest diari que no és gens estrany que alguns linxs es dispersin: "Normalment són adults joves que no troben el seu lloc al territori en el qual han nascut o han sigut alliberats i es mouen fins a la zona en la qual consideren que es poden mantenir".

Aquests experts insisteixen que es tracta de "moviments naturals" i que és possible que, a mitjà termini, les poblacions de Castella-la Manxa i Castella i Lleó contribueixin que cada vegada més linxs ibèrics explorin nous territoris més a l’est, com són Aragó i Catalunya, sempre que hi hagi prou conills i l’hàbitat requerit.

Notícies relacionades

Els linxs creixen en nombre i la seva llar es fa petita. Se’ls ha de garantir aliment i diversitat genètica. Per aquesta raó, la Generalitat es va proposar reintroduir linxs a Catalunya. Però després dels acords del Govern amb l’entitat Revolta Pagesa, els dirigents de l’Executiu català es van comprometre a no impulsar la reintroducció si no era amb la complicitat del sector agrícola, que no tindria per què veure’s perjudicat pel pla.

Aquesta segona incursió a Catalunya potencia la idea que el linx necessita nous territoris i podria convertir-se en un motiu perquè el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica reactivi les converses per reforçar la població ibèrica amb un nou nucli, que es podria afegir a Secreto en cas que aquest linx prosperi i es quedi a Catalunya durant els pròxims mesos.